Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Κλιμακώνεται αμείωτα η ένταση

Κλιμακώνεται αμείωτα η ένταση στο Χονγκ Κονγκ, όπου οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται και οι αστυνομικές δυνάμεις δυναμώνουν την καταστολή, ενώ ταυτόχρονα εγείρονται πολλά ερωτήματα για τους όρους παρέμβασης διαφόρων δυνάμεων στις κινητοποιήσεις, όπου εμφανίζονται «διαδηλωτές» οπλισμένοι με τόξα και πολλά άλλα «μέσα».

Η κυβέρνηση της Κίνας διαμηνύει σταθερά την ετοιμότητά της να παρέμβει για την «υπεράσπιση της σταθερότητας», με πιο χαρακτηριστικές τις προχτεσινές δηλώσεις του Κινέζου πρέσβη στο Λονδίνο, Λιου Σαομίνγκ: «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη διατήρηση της κατάστασης υπό έλεγχο, αλλά αν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο, η κεντρική κυβέρνηση δεν θα μείνει βεβαίως με σταυρωμένα τα χέρια». Η Κίνα διαθέτει «αρκετή αποφασιστικότητα και εξουσία για να δώσει τέλος στην εξέγερση», πρόσθεσε. Υπερασπίστηκε επίσης την εμφάνιση στρατιωτών στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ, αναφέροντας ότι βρέθηκαν εκεί «για να δείξουν την κινεζική κυριαρχία και με σκοπό μια άμυνα». Επίσης, ο Λιου καταδίκασε οποιαδήποτε «ξένη ανάμειξη» στο Χονγκ Κονγκ, ενώ και χτες ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γκενγκ Σουάνγκ υπογράμμισε: «Η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ αποτελεί αποκλειστικά εσωτερική υπόθεση της Κίνας. Καμία κυβέρνηση, οργανισμός ή άτομο από το εξωτερικό δεν έχει δικαίωμα να αναμειχθεί». Ο Γκενγκ αντέδρασε έντονα στο σχόλιο του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο ότι «οι ΗΠΑ ανησυχούν έντονα για την πολιτική αναταραχή και τη βία που επεκτείνεται στο Χονγκ Κονγκ».

Πάντως, ενδεικτική των αντιθέσεων που υπάρχουν και στο εσωτερικό του Χονγκ Κονγκ είναι απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε ως αντισυνταγματικό νομοσχέδιο που υιοθέτησε η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα και μεταξύ άλλων απαγόρευε σε διαδηλωτές να καλύπτουν το πρόσωπό τους. Το σκεπτικό της απόφασης ήταν ότι επιβάλλονται «περιορισμοί στα θεμελιώδη δικαιώματα» οι οποίοι «ξεπερνούν αυτό που είναι λογικά απαραίτητο».

Την ίδια στιγμή, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα χαρακτήρισε «βαθύτατα θλιβερό και ασυγχώρητο» το ότι κάποιοι διαδηλωτές καταφεύγουν σε «ακραία βία» και δήλωσε κι αυτή ανήσυχη για την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης. Μάλιστα ο εκπρόσωπός της Ρούπερτ Κόλβιλ κάλεσε τις αρχές να αποκλιμακώσουν την κατάσταση ειδικά στο Πολυτεχνείο, όπου μέχρι και χτες έμεναν κλεισμένοι περίπου 100 διαδηλωτές. Από τη μεριά της, η κυβερνήτρια του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, ισχυρίστηκε ότι αναζητεί μία «ειρηνική λύση» στην αντιπαράθεση και συμπλήρωσε ότι «ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την πλήρη συνεργασία των διαδηλωτών και βέβαια οι ταραξίες πρέπει να σταματήσουν τις βίαιες ενέργειες, να παραδώσουν τα όπλα και να βγουν ειρηνικά από το Πολυτεχνείο, ακολουθώντας τις εντολές της αστυνομίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχής κινητικότητα από ΗΠΑ και Κίνα (2021-04-02 00:00:00.0)
«Στον αφρό» οι μεγάλες αντιθέσεις με αφορμή το Χονγκ Κονγκ (2020-06-02 00:00:00.0)
Διευρύνεται η διεθνής ανησυχία για το νομοσχέδιο (2019-06-13 00:00:00.0)
Σημάδια αναζωπύρωσης της αντιπαράθεσης (2014-10-11 00:00:00.0)
Αύριο η συνάντηση με εκπροσώπους των διαδηλωτών (2014-10-09 00:00:00.0)
Ανησυχία επιχειρηματιών για τις «μεταρρυθμίσεις» (2014-10-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ