Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Αιτήματα για μέτρα προστασίας κόντρα στα «πρωτόκολλα» της εργοδοσίας

Υπόμνημα με τα αιτήματά του για την προστασία των εργαζομένων και των καταναλωτών στους χώρους του κλάδου έχει καταθέσει στα αρμόδια υπουργεία και τους αντίστοιχους φορείς ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο οποίος δέχεται καθημερινά καταγγελίες μέσα από τους εργασιακούς χώρους.

Το μπαράζ καταγγελιών επιβεβαιώνει ότι η εργοδοσία σε επιχειρήσεις όπου εντοπίζονται κρούσματα, επικαλούμενη «επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ», εφαρμόζει μέτρα κατά το δοκούν, μακριά από τα πραγματικά αναγκαία για την προστασία των εργαζομένων και των καταναλωτών.

Το σωματείο έχει παρέμβει τόσο στον ΕΟΔΥ, στην Πολιτική Προστασία και το ΚΕΠΕΚ, όσο και στην εργοδοσία, για να παρθούν άμεσα όλα τα απαιτούμενα μέτρα. Ωστόσο, όπως διαπιστώνει, «δεν υπάρχει σαφής οδηγία και ξεκάθαρη διαδικασία», με αποτέλεσμα ο κάθε εργοδότης να κάνει ό,τι θέλει.

Ο Σύλλογος, μεταξύ άλλων, διεκδικεί: Δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη της εργοδοσίας και της κυβέρνησης σε όλους τους εμποροϋπαλλήλους. Τακτική απολύμανση όλων των χώρων των εμπορικών καταστημάτων, των αποθηκών και των γραφείων. Εξασφάλιση του εισοδήματος όλων των εργαζομένων.

Κόντρα στα παραπάνω αυτονόητα αιτήματα, οι εργοδότες «ενδιαφέρονται μόνο για τη συνέχιση της λειτουργίας του καταστήματος και διασφάλισης των κερδών τους».

Σατιρίζοντας τα «πρωτόκολλα» - κουρελόχαρτα που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις, ο Σύλλογος σταχυολογεί μερικές από τις πιο διαδεδομένες εργοδοτικές πρακτικές:

Μια μεγάλη μερίδα επιχειρήσεων εφαρμόζει το πρωτόκολλο «Δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα». Σύμφωνα με αυτό, «αποκρύπτουν για 10 μέρες την ύπαρξη κρούσματος και η ζωή συνεχίζεται, χωρίς υγειονομικά μέτρα, σε βάρος των εργαζομένων και των καταναλωτών!».

Δημοφιλές στις επιχειρήσεις είναι και το πρωτόκολλο «Ενας ίσον κανένας», με βάση το οποίο «το μόνο μέτρο που παίρνεται είναι να μπει σε καραντίνα για 14 μέρες το κρούσμα», ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι συνεχίζουν κανονικά να εργάζονται στο κατάστημα.

Δεν λείπουν και οι επιχειρήσεις που ...συμμορφώνονται με το πρωτόκολλο «Στο κατάστημά μας δεν κολλάει» και ενώ γίνεται γνωστή η ύπαρξη κρούσματος δεν κάνουν τίποτα.

Στο μεταξύ, σήμερα, ο Σύλλογος μαζί με το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής θα πραγματοποιήσουν νέα παρέμβαση στα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα για το ζήτημα της προστασίας των εργαζομένων από τη μετάδοση του ιού, καθώς έχουν δεχθεί πολλές και σοβαρές καταγγελίες από εμποροϋπαλλήλους για το πώς διαχειρίζεται η εργοδοσία την ύπαρξη κρουσμάτων σε μια σειρά από καταστήματα.

Παρέμβαση σε ξενοδοχείο στο Ηράκλειο

Παρέμβαση σε ξενοδοχείο μεγάλου ομίλου στο Ηράκλειο, στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι, μετά τις καταγγελίες για επιβεβαιωμένα κρούσματα και προσπάθεια συγκάλυψης από την εργοδοσία, έκαναν την Κυριακή συνδικαλιστές της ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Στην παρέμβαση των συνδικαλιστών η διεύθυνση του ξενοδοχείου «αρνιόταν την ύπαρξη κρουσμάτων», ενώ κάλεσε την αστυνομία για ...διατάραξη κοινής ησυχίας. Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, «εργαζόμενοι που περιμένουν τα αποτελέσματα των τεστ, πηγαίνουν κανονικά για δουλειά», τα μέσα προστασίας είναι ελλιπή, τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε μια σειρά από πόστα «έχουν πάει περίπατο», το εστιατόριο προσωπικού «είναι ένα μικρό δωμάτιο χωρίς εξαερισμό», η εντατικοποίηση, η εργοδοτική τρομοκρατία και οι απειλές σε βάρος εργαζομένων «τσακίζουν κόκαλα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ