Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Λοξοκοιτάγματα», απειλές και παζάρια με φόντο τους ευρύτερους ανταγωνισμούς

Copyright 2020 The Associated

Βαθιά στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των επικίνδυνων ευρωατλαντικών σχεδιασμών μπλέκει τον ελληνικό λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας η κυβέρνηση.

Ενδεικτική των κινδύνων που δρομολογεί η πολιτική της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ είναι η κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο, εκεί όπου η τουρκική αστική τάξη κλιμακώνει τις προκλήσεις, τις απειλές και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, ενώ διαρκώς συγκεντρώνονται στρατιωτικές δυνάμεις που με το «δάχτυλο στη σκανδάλη» «διαπραγματεύονται» τους όρους και τις «μοιρασιές» των επιχειρηματικών ομίλων.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο και με φόντο την απόφαση της Γαλλίας να ξαναστείλει στην Ανατολική Μεσόγειο το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ», την «Τετραμερή Πρωτοβουλία» που ανακοινώθηκε πρόσφατα, με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ιταλίας, Κύπρου και Ελλάδας, αλλά και τις πληροφορίες για επικείμενη παραπέρα «εμβάθυνση» της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαμήνυσε σε νέα του παρέμβαση χτες πως «συνιστώ σε εκείνους που κάνουν τον μάγκα κατά της Τουρκίας με την ενθάρρυνση των πρώην αποικιοκρατών, να ξαναδιαβάσουν τη σύγχρονη Ιστορία τους» και ξεκαθάρισε ότι η αστική τάξη της χώρας του θα παζαρέψει ολόπλευρα τους δικούς της όρους στη διαπραγμάτευση με εταίρους και αντιπάλους: «Δεν επιτρέπουμε σε καμία περίπτωση πειρατεία, ληστεία στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Κανείς δεν μπορεί να φυλακίσει στις ακτές της Αττάλειας τη χώρα μας η οποία διαθέτει την μακρύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο... Η προσπάθεια να εγκλωβίσουν την Τουρκία στις ακτές της μέσω ενός νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων χωρίς να κοιτάνε το κολοσσιαίο μέγεθος των 780.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων της Τουρκίας είναι η σαφέστερη έκφραση της αδικίας», είπε μεταξύ άλλων.

Απευθυνόμενος με επικριτικό ύφος ειδικά προς Αθήνα και Παρίσι (με το οποίο εξάλλου η Αγκυρα εξακολουθεί να διατηρεί σοβαρές διαφορές σε πολλά μέτωπα) συνέχισε: «Βαρεθήκαμε πια αυτό το "θέατρο σκιών". Αρχισε πια να γίνεται αστείο το να επιχειρούν να ρίξουν ένα ανίκανο κράτος ως δόλωμα μπροστά σε μια περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη όπως η Τουρκία. Οσο και αν ενωθούν τα μέτωπα έχθρας δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν την άνοδο της Τουρκίας».

Παράλληλα κι ενώ συνεχίζονται τουρκικά δημοσιεύματα περί «ελληνικής απόβασης στο Καστελόριζο», ο Ερντογάν άρπαξε την ευκαιρία να διαμηνύσει ότι «το να στρέφεις τα όπλα σου προς την ακτή της Τουρκίας είναι ηλίθιο. Κάνοντας αυτά τα παράνομα βήματα η Ελλάδα έχει γίνει εκπρόσωπος των πειρατικών πολιτικών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο...» αλλά και ότι «αντί της επίλυσης των προβλημάτων μέσω της διπλωματίας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, είναι η Ελλάδα που οργανώνει σαμποτάζ της διπλωματίας μέσω πειρατικών συμφωνιών. Οι συνέπειες αυτών των βημάτων της Ελλάδας θα είναι η βίαιη αποτυχία... Εάν προτιμάτε να κάνετε ασκήσεις με τη Γαλλία αντί να συζητάτε με την Τουρκία θα διαπιστώσετε ότι αυτό ήταν λάθος».

Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι «εάν ο εξοπλισμός στο Καστελόριζο ξεπεράσει όσα έχουν οριστεί από τις Συνθήκες, η Ελλάδα θα χάσει», προσθέτοντας την ίδια στιγμή: «Εάν η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην επίλυση των ζητημάτων μέσω του διαλόγου τότε είναι και η Τουρκία».

Να σημειωθεί ότι η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» ισχυρίστηκε ότι στο Καστελόριζο «δημιουργήθηκε δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας», παραθέτοντας αναλύσεις που σημείωναν ότι «η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών».

Παράλληλα, χτεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» σημειώνει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε από τους στρατηγούς του να προκαλέσουν ένα θερμό επεισόδιο, ακόμα και βυθίζοντας ελληνικό πλοίο ή καταρρίπτοντας ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος.

«Μαστίγιο και καρότο» στο ευρωτουρκικό παζάρι

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, επανέλαβε χτες από τις Βρυξέλλες ότι «περιμένουμε από την Τουρκία να δράσει με τρόπο που να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση και όχι το αντίθετο».

Απαντώντας σε ερώτηση για την αναμενόμενη νέα άφιξη του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ» στη Μεσόγειο, ο Στάνο είπε: «Δεν είμαι σίγουρος αν αναφέρεστε σε μια πιθανή κλιμάκωση που σχετίζεται με μια δραστηριότητα κινήσεων πλοίων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά γενικά αυτό που συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το εξής: Η κατάσταση δεν είναι καλή, τα μέλη της ΕΕ ήταν πολύ ξεκάθαρα για την ανάγκη μείωσης της έντασης που θα άλλαζε την τρέχουσα πορεία των γεγονότων». Πρόσθεσε δε ότι αυτό στο οποίο «πρέπει να επικεντρωθούν όλες οι προσπάθειες από όλους τους συμμετέχοντες εταίρους» είναι να βρεθούν «λύσεις και αποκλιμάκωση στον διάλογο».

Ενδεικτικές ήταν και οι (ανώνυμες) δηλώσεις ανώτατου Ευρωπαίου διπλωμάτη που μετέδιδε το «Ρόιτερς», σύμφωνα με τις οποίες «εκτός από μαστίγιο (κυρώσεις), θα υπάρχουν και καρότα για να συμμετάσχει σοβαρά σε διάλογο η Αγκυρα. Αυτά τα καρότα θα είναι η πρόοδος μιας νέας τελωνειακής ένωσης και περισσότερα χρήματα για το μεταναστευτικό πρόγραμμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ