Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Στις 14 Σεπτέμβρη χωρίς τους απαραίτητους όρους για την ασφαλή λειτουργία

Eurokinissi

Χωρίς να εξασφαλίζει τους απαραίτητους όρους για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ότι η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει τελικά στις 14 Σεπτέμβρη και με πλήρη σύνθεση. Απορρίπτοντας ουσιαστικά κάθε αίτημα γονιών και εκπαιδευτικών και άρα χωρίς να παίρνει μέτρα για την αποφυγή του συγχρωτισμού στα σχολεία που έχουν ήδη πολλά προβλήματα σε υποδομές και ελλείψεις σε προσωπικό, χτες, οι υπουργοί Παιδείας και Εσωτερικών επανέλαβαν ουσιαστικά ότι το μοναδικό μέτρο είναι η ...μάσκα, ενώ για άλλη μια φορά το θέμα της «ατομικής ευθύνης» υπερτονίστηκε, για δασκάλους, γονείς, ακόμα και μικρά παιδιά.

Η έναρξη των μαθημάτων λοιπόν θα γίνει στις 14 Σεπτέμβρη με πλήρη σύνθεση και χωρίς μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα. Σε ό,τι αφορά την επιλογή της ημερομηνίας αυτής αντί της 7ης Σεπτέμβρη που είχε αρχικά ανακοινωθεί, τονίστηκε πως σημαντικός παράγοντας ήταν το να δοθεί ικανό χρονικό διάστημα από την επιστροφή των εκδρομέων και να περιοριστούν οι μετακινήσεις των ασυμπτωματικών.

Η υπουργός Παιδείας απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήματα αναφορικά με την τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων μέσα στις τάξεις, καθώς η κυβέρνηση αρνείται ξεκάθαρα να μειώσει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη και μιλά με μέσους όρους, μακριά από την πραγματικότητα, παραπέμποντας στην εισήγηση της Επιτροπής για τη χρήση μάσκας, ως το μόνο μέσο που θα προστατέψει τους μαθητές και τον περίγυρό τους. Ομως, η μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις δεν είναι αναγκαία μόνο για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά έχει και μεγάλη παιδαγωγική σημασία, μετά από τόσους μήνες που οι μαθητές δεν πήγαιναν σχολείο.

Ειδικά για τα ολοήμερα σχολεία, η υπουργός προέτρεψε τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους, ωστόσο δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις στο κατά πόσο εκεί βρίσκει εφαρμογή το επιχείρημα της κυβέρνησης για σταθερή ομάδα παιδιών στις τάξεις, αφού στο ολοήμερο βρίσκονται παιδιά από όλο το σχολείο και περιλαμβάνεται και η σίτιση (σε κλειστό χώρο, χωρίς μάσκα)... Η υπουργός σημείωσε πως τα μέτρα θα αξιολογούνται και θα επικαιροποιούνται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στις προσλήψεις στον τομέα της καθαριότητας των σχολείων. Μίλησε για 5.000 εργαζόμενους με πλήρες ωράριο, αλλά και 4.474 με καθεστώς μερικής απασχόλησης, ωστόσο έκανε λόγο και για ανάγκες που θα καλυφθούν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι για τον εφοδιασμό των σχολείων με αντισηπτικά απαιτείται περίπου 1 εκατ. ευρώ το μήνα, προσθέτοντας ότι την προηγούμενη περίοδο υπήρχε σχετική χρηματοδότηση από το υπουργείο Παιδείας (θυμίζουμε ότι είχαν υπάρξει και φαινόμενα αυτά να είναι σε μικρές συσκευασίες και να εξαντλούνται πολύ νωρίς) και εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει σχετική μέριμνα από το υπουργείο Εσωτερικών.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν είναι η προσαρμοσμένη λειτουργία των κυλικείων, με τους ειδικούς να εισηγούνται τη διάθεση μόνο σφραγισμένων και συσκευασμένων ειδών.

Για τον αγιασμό αναφέρθηκε πως εξετάζεται αυτός να γίνει ανά τάξη σε εξωτερικούς χώρους, στο πνεύμα των διαλειμμάτων.

Δικαιολογημένες απουσίες μαθητών

Χτες, ανακοινώθηκαν 10 ομάδες αυξημένου κινδύνου στις οποίες, εφόσον ανήκουν μαθητές, μπορούν να απουσιάζουν δικαιολογημένα: Μαθητές που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για κακοήθεια ή μετά από ομόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότερο από 6 μήνες από την ολοκλήρωσή της. Μαθητές μετά από αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 12 μήνες. Μαθητές μετά από μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 24 μήνες. Μαθητές με δρεπανοκυτταρική αναιμία. Μαθητές με σοβαρή συγγενή ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια (HIV και CD4<500). Μαθητές υπό χρόνια κορτιζονοθεραπεία (prednisolone>20mg/μέρα). Μαθητές με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια. Μαθητές με αιμοδυναμική σημαντική συγγενή καρδιοπάθεια ή γνωστή μυοκαρδιοπάθεια. Μαθητές με χρόνια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, όπως κυστική ιόντωση με αναπνευστική ανεπάρκεια ή παιδιά με σοβαρό και μη ελεγχόμενο άσθμα, σύμφωνα με τη γνωμάτευση εξειδικευμένου κέντρου. Μαθητές με σύνθετα μεταβολικά ή νευρολογικά προβλήματα.

Για τους εκπαιδευτικούς, οι ομάδες αυξημένου κινδύνου παραμένουν οι ίδιες, όπως έχουν οριστεί από την ΚΥΑ της 15ης Μάη.

Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται: Παιδιά με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή, ή διαταραχή συμπεριφοράς. Παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους. Στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης προβλέπεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό. Για τις περιπτώσεις αυτές αναφέρθηκε ότι υπάρχει η λύση της προμετωπίδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ