Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Ευθύνες κυβέρνησης - δημοτικών αρχών για τις ελλείψεις στην καθαριότητα

Τις ευθύνες κυβέρνησης και δημοτικών αρχών, που αφήνουν τα σχολεία εκτεθειμένα, χωρίς τον αναγκαίο αριθμό καθαριστριών, αλλά και τη διατήρηση του καθεστώτος ομηρίας με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αναδεικνύουν όλη την τελευταία περίοδο οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους όλης της χώρας. Απαιτούν εδώ και τώρα να προσληφθεί με σχέση μόνιμης και πλήρους εργασίας το αναγκαίο προσωπικό ώστε να διασφαλιστεί η καθαριότητα των σχολείων στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες της πανδημίας.

Παραδείγματα από μια σειρά δήμους αποδεικνύουν ότι με τις προσλήψεις που ανακοίνωσε η κυβέρνησης για την καθαριότητα των σχολείων δεν λύνεται η εξίσωση «καθαρά σχολεία», εκτός κι αν οι καθαριστές/στριες εξοντώνονται στη δουλειά.

Αποκαλυπτικό είναι το παράδειγμα του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, όπου 89 καθαρίστριες (20 μόνιμες, 59 με 10μηνη σύμβαση πλήρους απασχόλησης και 10 μερικής απασχόλησης) καλούνται να καθαρίζουν 107 σχολικές μονάδες με περίπου 1.400 αίθουσες, με την αναλογία ανά εργαζόμενο να διαμορφώνεται περίπου στις 16 αίθουσες.

Με καλύτερες αναλογίες εργαζομένων/αιθουσών, αλλά πάλι με υστέρηση σε προσωπικό, εμφανίζεται η κατάσταση σε μια σειρά άλλους δήμους, ενώ αρκετές είναι και οι περιπτώσεις όπου εγκρίθηκαν λιγότερες θέσεις από αυτές που ζήτησαν οι δήμοι.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του δήμου Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, όπου ζητήθηκαν 78 και εγκρίθηκαν 67. Αλλά και του δήμου Εορδαίας στην Κοζάνη, ο οποίος ζήτησε 60% επιπλέον προσωπικό καθαριότητας και τελικά εγκρίθηκαν 45 θέσεις, όσες ήταν και οι προηγούμενες, ενώ την ίδια ώρα συνταξιοδοτήθηκαν 3 από το μόνιμο προσωπικό καθαριότητας. Δηλαδή θα κληθεί να διασφαλίσει την καθαριότητα των σχολείων με λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρυσι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ