Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ
Αυτήν την Κυριακή η μεγάλη εκδήλωση τιμής
  • Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας
  • Θα ακολουθήσει συναυλία με τα έργα του Θ. Μικρούτσικου «Καντάτα για τη Μακρόνησο» και «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη»

Εξόριστοι στη Μακρόνησο

Ν.ΜΑΡΓΑΡΗΣ

Εξόριστοι στη Μακρόνησο
Την Κυριακή 6 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στη Μακρόνησο, για την αποκάλυψη του Μνημείου που φιλοτεχνήθηκε μετά τον πανελλαδικό καλλιτεχνικό διαγωνισμό. Μια εκδήλωση τιμής για τις χιλιάδες μελών και οπαδών του ΚΚΕ, τους χιλιάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που εξορίστηκαν στο ξερονήσι και κράτησαν ψηλά τη σημαία του αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση από τα δεσμά της ταξικής εκμετάλλευσης.

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει συναυλία με τα έργα του Θάνου Μικρούτσικου «Καντάτα για τη Μακρόνησο», σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, και «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη». Τραγουδούν οι Ρίτα Αντωνοπούλου και Κώστας Θωμαΐδης. Η καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση είναι του Θύμιου Παπαδόπουλου. Παίζουν οι μουσικοί: Δημήτρης Αγάθος (τρομπέτα), Γιώργος Κατσίκας (τύμπανα), Μίμης Ντούτσουλης (μπάσο), Θοδωρής Οικονόμου (πιάνο), Θύμιος Παπαδόπουλος (φλάουτο, κλαρινέτο, σαξόφωνο), Γιάννης Παπαζαχαριάκης (κιθάρα), Τζίμης Σταρίδας (τρομπόνι).

Πρόκειται για δίσκο που εκδόθηκε το 1976 και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Σπόρτιγκ το 1978. Σημαδεύτηκε από την ανεπανάληπτη ερμηνεία της Μαρίας Δημητριάδη, ενώ στα χορικά συμμετείχε ομάδα νέων ηθοποιών και τραγουδιστών, ανάμεσά τους οι Σάκης Μπουλάς, Αφροδίτη Μάνου, Γιάννης Ζουγανέλης, Γιώργος Μιχαηλίδης, Γιώργος Κιμούλης, Σοφία Σπυράτου. Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε ξανά στις συναυλίες που αφιέρωσε ο μεγάλος συνθέτης στα 100 χρόνια του ΚΚΕ, το Μάρτη και τον Απρίλη του 2018. Ο αξέχαστος συνθέτης τότε σημείωνε ότι «η "Καντάτα για τη Μακρόνησο" είναι ένα έργο που δεν ανήκει μόνο στους δημιουργούς του. Ανήκει σε όσους αγωνίστηκαν και πάλεψαν μέσα από τις γραμμές του Κόμματος αλλά και δίπλα σ' αυτό, σε χρόνους ζοφερούς. Σε όσους εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και αντιστάθηκαν. Σε όσους πάλεψαν για μια δίκαιη κοινωνία». Στη Μακρόνησο θα παρουσιαστεί στη νέα και αναθεωρημένη εκδοχή της από τον συνθέτη, όπως έχει ηχογραφηθεί και εκδοθεί από τη «Σύγχρονη Εποχή» η συλλεκτική έκδοση, η οποία είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια του Κόμματος.

Μνημείο εμπνευσμένο από τους αλύγιστους

Το Μνημείο που θα αποκαλυφθεί στην εκδήλωση
Το Μνημείο που θα αποκαλυφθεί στην εκδήλωση
Το Μνημείο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μάρκος Γεωργιλάκης, ο οποίος συμμετείχε στον πανελλήνιο ανοιχτό καλλιτεχνικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η ΚΕ για τη δημιουργία μνημείων σε Γυάρο και Μακρόνησο. Η γλυπτική σύνθεση περιλαμβάνει πέντε ανθρώπινες μορφές - σκιές, που ξεπροβάλλουν από τη γη της Μακρονήσου. Οι πέντε αυτές μορφές και ο χώρος έδρασής τους, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, αποτελούν μια ενιαία σύνθεση. Είναι δε με τέτοιον τρόπο διαμορφωμένη ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να κινηθεί ανάμεσα σ' αυτές τις μορφές, να τις ακουμπήσει.

Στη Μακρόνησο υπήρξε το πιο μεγάλο και βάρβαρο στρατόπεδο την περίοδο του εμφύλιου πολέμου. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1947, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η εποποιία του ΔΣΕ, και σταμάτησε το 1954. Σε αυτόν τον τόπο επιχειρήθηκε από την αστική τάξη και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους της να τσακιστούν η πολιτική επιρροή του ΚΚΕ και η ιδεολογία του, να καμφθούν το ηθικό και η ηρωική πάλη του κινήματος, μέσα από την υπογραφή δηλώσεων αποκήρυξης του Κόμματος, έπειτα από σκληρά βασανιστήρια, δολοφονίες και ανείπωτες δοκιμασίες των αγωνιστών. Αυτό που θυμίζει το ξερονήσι τούτο, στα ανοιχτά του Λαυρίου, είναι η βάρβαρη προσπάθεια του αστικού κράτους να τσακίσει το λαϊκό κίνημα, να χτυπήσει την καρδιά του, τους πιο πρωτοπόρους αγωνιστές του. Αλλά και το μεγαλείο όσων παλεύουν για το λαϊκό δίκιο, αντλώντας δύναμη από την πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση για να αντέξουν κάθε λογής βασανιστήρια.

Οικονομική ενίσχυση για το Μνημείο

Το Μνημείο στη Μακρόνησο, που ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες, στηρίζεται στην οικονομική ενίσχυση από εργαζόμενους, από ανθρώπους καλής θέλησης.

Ηδη η ανταπόκριση στο κάλεσμα για οικονομική στήριξη που έχει απευθύνει η ΚΕ του ΚΚΕ είναι ικανοποιητική, όμως αυτή η προσπάθεια πρέπει να ενταθεί για να καλυφθεί το κόστος, να ξεπεραστούν κάθε είδους δυσκολίες.

Οι προσφορές μπορούν να κατατεθούν στις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις και στον «Ριζοσπάστη».

Ο κατάλογος των συμμετεχόντων έκλεισε το Σάββατο 29/8. Η μεταφορά στη Μακρόνησο θα γίνει με πλοίο από το Λαύριο. Διευκρινίζεται πως θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα αναγκαία υγειονομικά πρωτόκολλα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενα βαρυσήμαντο χρέος εκπληρώνεται! (2020-09-03 00:00:00.0)
Εκδήλωση τιμής για τους αλύγιστους της Μακρονήσου (2020-08-19 00:00:00.0)
Την Κυριακή 6 Σεπτέμβρη τα αποκαλυπτήρια (2020-08-11 00:00:00.0)
Την Κυριακή 6 Σεπτέμβρη τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου στη Μακρόνησο (2020-08-07 00:00:00.0)
Την Κυριακή 6 Σεπτέμβρη τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου στη Μακρόνησο (2020-08-05 00:00:00.0)
Την Κυριακή 6 Σεπτέμβρη τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου στη Μακρόνησο (2020-08-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ