Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
«Μπαλωμένες» και υποστελεχωμένες οι δημόσιες δομές Υγείας

Παρεμβάσεις από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ

Από κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Κοζάνης στην πρώτη φάση της πανδημίας
Από κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Κοζάνης στην πρώτη φάση της πανδημίας
Την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δομές Υγείας στη Δυτική Μακεδονία και στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη αναδεικνύουν με παρεμβάσεις τους οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι παρά τον χρόνο που κερδήθηκε από το λαό και τη νεολαία κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο για την ουσιαστική ενίσχυση και θωράκισή τους.

Με «μπαλώματα» προσωπικού η δήθεν ενίσχυση του συστήματος Υγείας

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ επισημαίνει ότι ειδικά η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας έχει μπει με ιδιαίτερη ένταση στη δεύτερη φάση του επιδημικού κύματος, με βάση και τα επίσημα στοιχεία: «Οι εστίες έξαρσης των επιδημικών κρουσμάτων, όπως αυτές που σημειώθηκαν στη Σιάτιστα και την ευρύτερη περιοχή του Βοΐου, στο Νότιο Πεδίο, αλλά και ορισμένα άλλα διάσπαρτα κρούσματα σε Κοζάνη, Καστοριά, Γρεβενά και Φλώρινα προκαλούν εύλογα την ανησυχία όλων», επισημαίνει.

Την ίδια ώρα, υπογραμμίζει, παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις στις δημόσιες δομές Υγείας:

-- «Στα 5 δευτεροβάθμια νοσοκομεία της περιοχής έγιναν ελάχιστες προσλήψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που δεν καλύπτουν ούτε το 20% των κενών θέσεων και αφορούν σε επικουρικό προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Οι λιγοστές μόνιμες θέσεις των γιατρών που προκηρύχτηκαν το Φλεβάρη - λίγο πριν από την αρχή της επιδημίας - δεν έχουν καλυφθεί ακόμα».

-- «Δεν εξασφαλίστηκε η λειτουργία της ΜΕΘ του ΓΝ Κοζάνηςκαι δεν ικανοποιήθηκαν τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών για επίταξη του ιδιωτικού τομέα και επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, ώστε να εξασφαλιστούν νέες υποδομές αλλά και έμπειροι υγειονομικοί στη λειτουργία όλων των τμημάτων των νοσοκομείων».

-- «Το εργαστήριο της Μοριακής Βιολογίας του ΓΝ Κοζάνης ξεκίνησε τη λειτουργία του στην πρώτη φάση της επιδημίας με 4 άτομα προσωπικό 3μηνης σύμβασης. Μετά την απόλυση των 4 αυτών ατόμων προσλήφθηκαν 4 βιολόγοι και 2 παρασκευάστριες 2ετούς σύμβασης που μαζί με τη 1 επικουρική επιμελήτρια μικροβιολόγο του Νοσοκομείου καταβάλλουν νυχθημερόν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ανάλυση των δειγμάτων, το κλείσιμο τηλεφωνικών ραντεβού και την κατάρτιση των αποτελεσμάτων σε ειδικό πρόγραμμα Η/Υ. Να γιατί το τελευταίο διάστημα, με την αύξηση των τεστ, υπάρχει καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έως και 2 ολόκληρα 24ωρα. Γι' αυτόν το λόγο πολλοί ασθενείς συμπτωματικοί και μη "σπρώχνονται" στον ιδιωτικό τομέα και επωμίζονται το χρηματικό κόστος του διαγνωστικού τεστ».

Η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, καταλήγει η ανακοίνωση, συναισθανόμενη την κρισιμότητα της κατάστασης, κάνει ύστατη έκκληση: Να είναι αυτονόητη η τήρηση των μέτρων με βάση τις επιστημονικές υποδείξεις για την προστασία ολόκληρης της κοινωνίας, αλλά παράλληλα να μη γίνει από το λαό της περιοχής ούτε βήμα πίσω από την απόδοση ευθυνών τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και τοπικών αρχών, όπως και από τη διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων προστασίας, όπως επανειλημμένα έχουν εκφράσει εκπρόσωποι και εκλεγμένοι του Κόμματος αλλά και οι φορείς του κινήματος.

Τεράστιες οι ελλείψεις προσωπικού στο Νοσοκομείο Καβάλας

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ για την κατάσταση στην Υγεία και τις θέσεις του ΚΚΕ αναδείχθηκε η επίσης κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες μονάδες Υγείας της περιοχής.

Ο Βασίλης Καταπόδης, Γραμματέας της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ, αναφέρθηκε αρχικά στους παράγοντες οι οποίοι ευθύνονται για το 2ο κύμα της πανδημίας, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση δεν μπορεί πια να κρυφτεί, αλλά ούτε και να συνεχίσει να πιπιλάει τα περί "ατομικής ευθύνης" κουνώντας το δάχτυλο στη νεολαία. Οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά είναι τεράστιες».

Συγκεκριμένα για την Καβάλα, αναφέρθηκε στις Ερωτήσεις που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για το Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας αστικού τύπου, για τα σοβαρά προβλήματα που αυτά αντιμετωπίζουν σε ελλείψεις προσωπικού, εξοπλισμού αλλά και κτιριακών υποδομών, τονίζοντας πως αυτές παραμένουν αναπάντητες από το υπουργείο Υγείας. Η περιοχή, υπογράμμισε, αντιμετωπίζει ελλείψεις προσωπικού σε όλες τις δομές Υγείας, ενώ αναβάλλονται συνεχώς τακτικές εξετάσεις και χειρουργεία.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στο Νοσοκομείο Καβάλας, από τις 12 ΜΕΘ που υπάρχουν, ήδη μέχρι την Παρασκευή 28/8 οι 6 από αυτές ήταν καλυμμένες από άλλα περιστατικά πλην κορονοϊού. Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών λειτουργούν με 4 γιατρούς, την ίδια στιγμή που η λειτουργία των κλινικών είναι οριακή. Παράλληλα, από τους 60 τραυματιοφορείς που προβλέπει το σχετικό οργανόγραμμα, υπάρχουν μόλις 8 μόνιμοι και 12 συμβασιούχοι.

Ο Β. Καταπόδης κάλεσε τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία να παλέψουν τώρα για την κάλυψη όλων των κενών προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος Υγείας, με μόνιμη, σταθερή δουλειά και πλήρη δικαιώματα, για την αύξηση των κλινών ΜΕΘ, όπως και για τη διεκδίκηση μαζικών επαναλαμβανόμενων διαγνωστικών τεστ σε δομές Υγείας, σχολεία, Σώματα Ασφαλείας και χώρους δουλειάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ