ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απλήρωτο 11ωρο το «δώρο» της κυβέρνησης στους «ήρωες» εργαζόμενους!

Προωθείται διάταξη που εξαναγκάζει εργαζόμενους που μπήκαν σε προληπτική καραντίνα να δουλεύουν υπερωρίες χωρίς πληρωμή όταν επιστρέφουν...

Νέα αντεργατικά μέτρα προωθεί ακατάπαυστα η κυβέρνηση μέσα στην πανδημία, ενισχύοντας την εργοδοσία με νέα όπλα στην εμπέδωση και γενίκευση της ήδη τεράστιας «ευελιξίας» που έχει επιβάλει στην αγορά εργασίας, πάνω στο ήδη τεράστιο οπλοστάσιο που της έχουν διασφαλίσει όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Ετσι, τις επόμενες μέρες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες εξαναγκάζει εργαζόμενους που μπήκαν σε προληπτική καραντίνα κατόπιν εντολών του ΕΟΔΥ, να δουλεύουν υπερωρίες μέχρι και 3 ώρες τη μέρα χωρίς πληρωμή όταν επιστρέψουν στη δουλειά!

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση μεταφέρει και σε αυτήν την περίπτωση τα βάρη απευθείας στις πλάτες των εργαζομένων, απαλλάσσοντας πλήρως την εργοδοσία και το αστικό κράτος από οποιοδήποτε «κόστος». Ταυτόχρονα στρώνει το έδαφος για την ικανοποίηση πάγιων αξιώσεων του κεφαλαίου, καθώς το μέτρο αποτελεί άλλη μια υπονόμευση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, με την έμμεση μετατροπή του 8ωρου σε 11ωρο, «ανοίγοντας» ταυτόχρονα την όρεξη της εργοδοσίας και για άλλες αντίστοιχες... «αναπληρώσεις» σε περιπτώσεις έκτακτης υποχρεωτικής απουσίας του εργαζόμενου.

Αντί να θεσπίσει «ειδική άδεια» με πλήρη κάλυψη του εργατικού μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών για τις περιπτώσεις που εργαζόμενοι μπαίνουν υποχρεωτικά σε καραντίνα ώστε να προστατευτεί η δημόσια υγεία, η κυβέρνηση επιλέγει να τους τιμωρήσει φορτώνοντάς τους με απλήρωτες υπερωρίες και εξοντωτικά ωράρια!

Με αυτήν τη νέα επίθεση «ανταμείβει» η κυβέρνηση τους «ήρωες» εργαζόμενους, για τους οποίους γύριζε προπαγανδιστικά σποτάκια και έβγαζε «δεκάρικους», τους εργαζόμενους που σε συνθήκες πανδημίας, κάτω από αντίξοες συνθήκες, συνέχισαν και συνεχίζουν να εργάζονται στην «πρώτη γραμμή», στα εργοστάσια, στις Μεταφορές, στα σούπερ μάρκετ, στις υπηρεσίες, σε κάθε κλάδο, για να συνεχιστεί η παραγωγική και οικονομική λειτουργία.

Απλήρωτο 11ωρο, αυτό είναι το νέο δώρο της κυβέρνησης στο κεφάλαιο, σε βιομηχάνους, εφοπλιστές, τραπεζίτες και άλλους μεγαλοεργοδότες, πριν ακόμα ο πρωθυπουργός ανέβει στη ΔΕΘ.

Στα σκαριά ευρύτερη παρέμβαση για την «απελευθέρωση» των υπερωριών

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει ευρύτερη παρέμβαση γενικά στο καθεστώς των υπερωριών, τις οποίες ουσιαστικά θα «απελευθερώσει». Συγκεκριμένα, στις διατάξεις που ετοιμάζει, οι επιχειρήσεις θα μπορούν χωρίς έγκριση από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας να αυξάνουν τις υπερωρίες ακόμα και πέραν του πλαφόν των 120 ωρών που ισχύει σήμερα.

Μια τέτοια αντεργατική παρέμβαση έρχεται να παγιώσει και να κάνει ακόμα χειρότερες όλες τις αντεργατικές διατάξεις με τις οποίες οι κυβερνήσεις του αστικού κράτους φρόντισαν να μειώσουν τις αποζημιώσεις των εργατών στην περίπτωση της υπερεργασίας και υπερωρίας.

Σε μια στιγμή μάλιστα που η ανεργία «σπάει κόκαλα», αντί η κυβέρνηση να κάνει πιο αυστηρό το πλαίσιο των υπερωριών, δημιουργώντας αντικίνητρα στη χρήση τους και προϋποθέσεις για νέες προσλήψεις στις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη υπερεργασίας, έρχεται να προχωρήσει παραπέρα την πλήρη «απελευθέρωση» της υπερωριακής απασχόλησης.

Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο 3863/2010 η υπερεργασία, που πριν αμειβόταν με προσαύξηση 50%, αμείβεται με προσαύξηση 20%. Για τις μέχρι 120 υπερωρίες το χρόνο προβλεπόταν προσαύξηση 50% και τώρα 40%. Για πάνω από 120 υπερωρίες προσαύξηση 75% και τώρα 60%. Μεγάλη μείωση σημειώθηκε και στις παράνομες υπερωρίες. Η προσαύξηση για αυτές ήταν 250% και τώρα είναι μόλις 80%, πάντα αν και εφόσον διαπιστωθεί ότι γίνονται, από τους ανύπαρκτους ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών του αστικού κράτους.

Αυτές τις απαράδεκτες διατάξεις, τις οποίες διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, έρχεται να ενισχύσει τώρα η κυβέρνηση, με το σχέδιο της «Επιτροπής Πισσαρίδη» μάλιστα να κάνει λόγο για ανάγκη «εξορθολογισμού της χρήσης και του κόστους των υπερωριών», αφού, όπως υποστηρίζεται, «η ευελιξία στη χρήση υπερωριών είναι σημαντική για την οικονομική δραστηριότητα», δηλαδή για την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Αυτοί που έχουν καταδικάσει τη νέα γενιά παρουσιάζονται ως «σωτήρες» της

Απάντηση στις προκλητικές κυβερνητικές δηλώσεις για το Ασφαλιστικό

Απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του επικεφαλής οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, Αλ. Πατέλη, σχετικά με το νέο αντιασφαλιστικό χτύπημα της κυβέρνησης, δίνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - OAEE - Δημοσίου - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΠΕΣ ΝΑΤ- ΠΣΣ Δικηγόρων - ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ - ΕΣΤΑΜΕΔΕ, κάνοντας καθαρό προς την κυβέρνηση ότι θα συνεχίσουν «τη μάχη μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια μας να μην περάσουν τα αντεργατικά, αντισυνταξιουχικά, αντιασφαλιστικά σας μέτρα».

Οπως υπογραμμίζουν, «για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση, προκειμένου να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη νέα γενιά και το λαό από τις επικείμενες θανατηφόρες αποφάσεις της για την παραπέρα ισοπέδωση σε ό,τι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, ακολουθεί την πεπατημένη του "κοινωνικού αυτοματισμού". Επιστρατεύει τα πρωτοκλασάτα στελέχη της που με δηλητηριώδη επιχειρηματολογία προσπαθούν να αντιπαραθέσουν τη νέα γενιά των εργαζομένων με τους πατεράδες και τους παππούδες τους, ώστε να τους καθιστούν υπεύθυνους, γιατί με τις συντάξεις που λαμβάνουν στερούν από τα παιδιά τους τις μελλοντικές τους δικές τους συντάξεις. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιούχων καταγγέλλει στους εργαζόμενους, στο λαό και τους συνταξιούχους, ιδιαίτερα στη νέα γενιά, αυτήν τη χυδαία, θρασύτατη πρακτική και τακτική της κυβέρνησης».

Αναφερόμενες στις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις τονίζουν:

«Αυτοί που μέσα από διάφορα κυβερνητικά σχήματα τη δεκαετία που πέρασε τσάκισαν και ισοπέδωσαν τη ζωή των συνταξιούχων με τις θανατηφόρες περικοπές στις κύριες, στις επικουρικές συντάξεις, την αφαίρεση του ΕΚΑΣ, της 13ης - 14ης σύνταξης, των κοινωνικών παροχών για διάφορες θεραπείες, υγεία, φάρμακα. Αυτοί που άρπαξαν με τη βία όλα τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, δεκάδες δισεκατομμύρια για να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες, όλα αυτά δουλεμένα και πληρωμένα από εκατομμύρια εργαζόμενους, επαγγελματίες, αγρότες για να έχουν μια αξιοπρεπή σύνταξη και περίθαλψη, έχουν το θράσος να μιλάνε και να παρουσιάζονται ως σωτήρες της νέας γενιάς που θα τη σώσουν από την καταστροφή που έφεραν οι πατεράδες και οι παππούδες της...

Αυτά λοιπόν που προσπαθούν να κρύψουν δεν κρύβονται όσα ψέματα και αν λένε. Γιατί αυτοί με τις πολιτικές τους έχουν καταδικάσει τη νέα γενιά στη φτώχεια, στην ανεργία, στη μερική απασχόληση, δίχως ΣΣΕ, στη μετανάστευση. Χωρίς σχολεία, Υγεία, φάρμακα και σε λίγο χωρίς κατοικία. Τώρα με τα σχέδια της εισαγωγής της Κοινωνικής Ασφάλισης στο σύστημα της κεφαλαιοποίησης και τους "τρεις πυλώνες", οι συντάξεις θα είναι προνοιακά βοηθήματα γιατί αυτό απαιτούν τα αφεντικά που τους παραδώσατε τα αποθεματικά της Κοινωνικής Ασφάλισης, τα οποία απαιτούν φθηνή εργατική δύναμη, διότι οι συντάξεις και ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης τούς είναι βάρος.

Κύριοι της κυβέρνησης, μην επικαλείσθε τα κρατικά χρήματα διότι όλος ο πλούτος που βγαίνει είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης εργασίας, της άγριας φορολογίας του λαού που έχετε επιβάλει παντού και οι συνταξιούχοι πληρώνουν από τις συντάξεις τους... Γι' αυτό όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια μας να μην περάσουν τα αντεργατικά, αντισυνταξιουχικά, αντιασφαλιστικά σας μέτρα».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Νέο εργατικό ατύχημα στη ΛΑΡΚΟ, στο έδαφος της εντατικοποίησης και της απαξίωσης

Τη συνέχιση του κλίματος τρομοκρατίας σε βάρος των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, τονίζοντας ότι σε συνδυασμό με τη σχεδιασμένη απαξίωση και την εντατικοποίηση της εργασίας εκθέτουν τους εργαζόμενους στον κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων, όπως αυτό που συνέβη την Δευτέρα 31 Αυγούστου.

Το Συνδικάτο τονίζει ότι με επιστολή του την προηγούμενη βδομάδα προς κάθε αρμόδια αρχή είχε επισημάνει τον κίνδυνο εργατικού ατυχήματος από την απαξίωση και την έλλειψη συντήρησης των εγκαταστάσεων.

«Ηδη έχουμε άλλο ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα», επισημαίνει, «που παραλίγο, για χιλιοστά στην κυριολεξία, δεν ήταν δυστύχημα. Τη Δευτέρα 31 Αυγούστου ξεκόλλησε λαμαρίνα και τραυμάτισε στην πλάτη συνάδελφο, κάνοντάς του μεγάλη πληγή, που χρειάστηκε νοσοκομείο για να κλείσει».

Το Συνδικάτο τονίζει ότι οι εργαζόμενοι εκβιάζονται για να αποδεχτούν τη συγκεκριμένη κατάσταση επικινδυνότητας και εντατικοποίησης της εργασίας, «που παίρνει γενικά χαρακτηριστικά σε όλο το εργοστάσιο στη Λάρυμνα, ή να γεμίσει ο φάκελος τους τιμωρίες, κάτι που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αξιολόγησή τους από τον μελλοντικό επενδυτή της ΛΑΡΚΟ».

Στην ανακοίνωση δίνονται μια σειρά παραδείγματα, όπως της τιμωρίας που επιδόθηκε σε εργαζόμενους που αρνήθηκαν να εργαστούν υπερωριακά σε μέρα καύσωνα και τους ζητήθηκε να ζητήσουν συγγνώμη διότι... «ο ιδιώτης θα δει το φάκελό τους». Επισημαίνονται επίσης η τακτική απέναντι στους εργολαβικούς εργαζόμενους, που μετακινούνται από τμήμα σε τμήμα και υπόκεινται σε συνεχείς αλλαγές βάρδιας κάτω από την άσκηση πίεσης, ότι «θα δει το φάκελο μελλοντικός επενδυτής», αλλά και η εντατικοποίηση της εργασίας σε τμήματα όπως αυτό της παραγωγής pellet.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συνδικάτο καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους πολιτικούς προϊσταμένους να αναλάβουν την ευθύνη που έχουν απέναντι στην ασφάλεια των εργαζομένων, ενώ αναφορικά με το κλίμα τρομοκρατίας τονίζει προς τους αρμόδιους υπουργούς ότι «όσο κι αν έχετε δώσει την κατεύθυνση να στρωθεί ο δρόμος για αυτούς που προωθείτε για αγοραστές της ΛΑΡΚΟ, όσο κι αν προσπαθείτε να δημιουργήσετε στήριγμα στην πολιτική σας αξιοποιώντας μια χούφτα λακέδες που σας πλησιάζουν, να θυμάστε ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν τρομοκρατούνται».

ΚΕΡΚΥΡΑ
Αύριο η απεργία στα ξενοδοχεία

Απεργία έχει προκηρύξει για αύριο Παρασκευή το κλαδικό Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Επισιτισμό Κέρκυρας, σε συνέχεια των αγώνων του προηγούμενου διαστήματος. Το συνδικάτο καλεί σε συλλαλητήριο στις 11 π.μ. στην Πόρτα Ριάλα. Μεταξύ άλλων διεκδικεί την εξασφάλιση εισοδήματος τέτοιου που να μπορούν όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους, καθώς και να ληφθούν μέτρα για πάγωμα λογαριασμών και διαγραφή χρεών.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση τιμωρεί τους εργαζόμενους με απλήρωτες υπερωρίες αντί για μέτρα προστασίας!

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του σχετικά με τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους σε καραντίνα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Δεν φτάνει που τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς έχουν γίνει κουρελόχαρτα, που η μεγαλοεργοδοσία αποκρύπτει κρούσματα, η κυβέρνηση τιμωρεί κι από πάνω τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα με καθημερινή 3ωρη υπερωριακή απλήρωτη εργασία. Ετσι απαντάει η κυβέρνηση στην ανάγκη για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς: Εντατικοποίηση και απλήρωτη δουλειά για τους εργαζόμενους, προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ