Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Νέο εργατικό ατύχημα στη ΛΑΡΚΟ, στο έδαφος της εντατικοποίησης και της απαξίωσης

Τη συνέχιση του κλίματος τρομοκρατίας σε βάρος των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, τονίζοντας ότι σε συνδυασμό με τη σχεδιασμένη απαξίωση και την εντατικοποίηση της εργασίας εκθέτουν τους εργαζόμενους στον κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων, όπως αυτό που συνέβη την Δευτέρα 31 Αυγούστου.

Το Συνδικάτο τονίζει ότι με επιστολή του την προηγούμενη βδομάδα προς κάθε αρμόδια αρχή είχε επισημάνει τον κίνδυνο εργατικού ατυχήματος από την απαξίωση και την έλλειψη συντήρησης των εγκαταστάσεων.

«Ηδη έχουμε άλλο ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα», επισημαίνει, «που παραλίγο, για χιλιοστά στην κυριολεξία, δεν ήταν δυστύχημα. Τη Δευτέρα 31 Αυγούστου ξεκόλλησε λαμαρίνα και τραυμάτισε στην πλάτη συνάδελφο, κάνοντάς του μεγάλη πληγή, που χρειάστηκε νοσοκομείο για να κλείσει».

Το Συνδικάτο τονίζει ότι οι εργαζόμενοι εκβιάζονται για να αποδεχτούν τη συγκεκριμένη κατάσταση επικινδυνότητας και εντατικοποίησης της εργασίας, «που παίρνει γενικά χαρακτηριστικά σε όλο το εργοστάσιο στη Λάρυμνα, ή να γεμίσει ο φάκελος τους τιμωρίες, κάτι που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αξιολόγησή τους από τον μελλοντικό επενδυτή της ΛΑΡΚΟ».

Στην ανακοίνωση δίνονται μια σειρά παραδείγματα, όπως της τιμωρίας που επιδόθηκε σε εργαζόμενους που αρνήθηκαν να εργαστούν υπερωριακά σε μέρα καύσωνα και τους ζητήθηκε να ζητήσουν συγγνώμη διότι... «ο ιδιώτης θα δει το φάκελό τους». Επισημαίνονται επίσης η τακτική απέναντι στους εργολαβικούς εργαζόμενους, που μετακινούνται από τμήμα σε τμήμα και υπόκεινται σε συνεχείς αλλαγές βάρδιας κάτω από την άσκηση πίεσης, ότι «θα δει το φάκελο μελλοντικός επενδυτής», αλλά και η εντατικοποίηση της εργασίας σε τμήματα όπως αυτό της παραγωγής pellet.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συνδικάτο καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους πολιτικούς προϊσταμένους να αναλάβουν την ευθύνη που έχουν απέναντι στην ασφάλεια των εργαζομένων, ενώ αναφορικά με το κλίμα τρομοκρατίας τονίζει προς τους αρμόδιους υπουργούς ότι «όσο κι αν έχετε δώσει την κατεύθυνση να στρωθεί ο δρόμος για αυτούς που προωθείτε για αγοραστές της ΛΑΡΚΟ, όσο κι αν προσπαθείτε να δημιουργήσετε στήριγμα στην πολιτική σας αξιοποιώντας μια χούφτα λακέδες που σας πλησιάζουν, να θυμάστε ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν τρομοκρατούνται».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν περιμένουμε «σωτήρες», δίνουμε αγωνιστική απάντηση στις 9 Νοέμβρη (2022-11-01 00:00:00.0)
Αμεση αγωνιστική απάντηση στις απολύσεις εργολαβικών συναδέλφων τους (2020-07-02 00:00:00.0)
Με νέα απεργία σήμερα συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα τους (2020-05-15 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στις 25 Γενάρη στην Αθήνα (2020-01-10 00:00:00.0)
Νέο εργατικό «ατύχημα» στην «ΤΙΤΑΝ» (2019-11-05 00:00:00.0)
Καθολική συμμετοχή στην απεργία στη ΛΑΡΚΟ (2019-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ