Παρασκευή 15 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Με νέα απεργία σήμερα συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα τους

Καλούν τα συνδικάτα και τους φορείς όλης της περιοχής στην απεργιακή συγκέντρωση στη Λάρυμνα

Από την 48ωρη κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης του εργοστασίου της Λάρυμνας
Από την 48ωρη κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης του εργοστασίου της Λάρυμνας
Με νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα στις 10 π.μ. συνεχίζουν σήμερα Παρασκευή τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, μετά και τη 48ωρη κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης σε Λάρυμνα και Αθήνα, που χαρακτηρίστηκε από τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και το νέο κύμα εργατικής - λαϊκής αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων πλήθους συνδικάτων και φορέων.

Με τις κινητοποιήσεις τους, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ παλεύουν για την απόσυρση της τροπολογίας που ψήφισε η κυβέρνηση για την ειδική εκκαθάριση, που ήδη έχει οδηγήσει την εταιρεία σε οριακή λειτουργία και παράλληλα διεκδικούν την περαιτέρω ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της, μέσα από κρατική χρηματοδότηση.

Μέσα από την 48ωρη κατάληψη των γραφείων της διοίκησης, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έδειξαν την ετοιμότητά τους για κλιμάκωση του αγώνα τους, απαντώντας άμεσα σε κάθε νέα αντεργατική μεθόδευση της κυβέρνησης και του ειδικού εκκαθαριστή, όπως ήταν και η εντολή για εκπόνηση σχεδίου συρρίκνωσης του αριθμού των εργαζομένων στα σημερινά επίπεδα της λειτουργίας του εργοστασίου, που δεν ξεπερνά το 20% των δυνατοτήτων του.

Η εντολή αυτή του ειδικού εκκαθαριστή, μαζί με την άμεση αντίδραση των εργαζομένων, πυροδότησε και τη νέα ενίσχυση της εργατικής - λαϊκής αλληλεγγύης από συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς όλης της περιοχής, κάτι που εκφράστηκε τόσο στην κατάληψη της Λάρυμνας όσο και σε αυτήν των γραφείων της Αθήνας.

«Χωρίς εκκαθαριστές παραγωγή πήραμε... Χωρίς εργαζόμενους παραγωγή δεν θα πάρουν!»

Κάλεσμα στο λαό της ευρύτερης περιοχής να συμμετάσχει στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση στο εργοστάσιο της Λάρυμνας απευθύνει με ανακοίνωσή του το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας.

Χαιρετίζοντας την επιτυχημένη 48ωρη κινητοποίηση και τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και δίνοντας μια πρώτη απάντηση στην προβοκατόρικη ανακοίνωση του ειδικού εκκαθαριστή, το Συνδικάτο τονίζει: «Οταν οι κινητοποιήσεις χαρακτηρίζονται από αποφασιστικότητα, αναγκάζουν τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις να υποχωρούν. Στη συγκεκριμένη φάση, η αποφασιστικότητα των εργαζομένων ανάγκασε την κυβέρνηση, μέσω του ειδικού διαχειριστή, να αναδιπλωθεί στις επίσημες εντολές που είχε δώσει. Ζητούσαν αριθμό εργαζομένων που απαιτούνται για δύο καμίνια σε λειτουργία (αντί για πέντε) και μία περιστροφική (αντί για τέσσερις). Ενοχλημένοι από τους ανυπότακτους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, αναγκάστηκαν να βγάλουν μια 7σέλιδη προβοκατόρικη ανακοίνωση, όπου, μέσα στα πολλά ψέματα, τα οποία θα απαντηθούν με ανακοίνωση, λένε ότι "δεν είχαν διάθεση να προχωρήσουν σε απολύσεις ή διαθεσιμότητες". Παράλληλα, έχουν βάλει τα παπαγαλάκια τους να μας πείσουν ότι έκαναν ασκήσεις αριθμητικής».

Σημειώνει, επίσης: «Η κατάληψη πραγματοποιήθηκε μόνο στα γραφεία. Η υποτυπώδης λειτουργία, που πραγματοποιείται το τελευταίο διάστημα με εντολή της κυβέρνησης, συνεχίστηκε κανονικά. Το επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό ήταν στα τμήματά του και λειτούργησε κανονικά αυτό το ένα καμίνι που έχει απομείνει αναμμένο. Αυτό ανέδειξε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να παράγουν και χωρίς τη διοίκηση αυτών που διαχρονικά απαξίωσαν τη ΛΑΡΚΟ και τώρα θέλουν να την εκποιήσουν (...). Το μπλοκάρισμα στους εκκαθαριστές δεν έφερε καμιά δυσλειτουργία (...) Χωρίς εκκαθαριστές παραγωγή πήραμε. Χωρίς εργαζόμενους παραγωγή δεν θα πάρουν».

Κλείνοντας, το Συνδικάτο απευθύνει κάλεσμα σε όλη την εργατική τάξη να δυναμώσει την αλληλεγγύη της: «Η αλληλεγγύη βαστά όρθιους τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες. Ο ορυκτός πλούτος είναι περιουσία του λαού και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να του τον πάρει. Συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ