Παρασκευή 15 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εκρηκτικά παραμένουν τα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία

Από τις προχτεσινές κινητοποιήσεις με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτών
Από τις προχτεσινές κινητοποιήσεις με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτών
Μετά το απατηλό αφήγημα της «θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας» προ κορονοϊού, η κυβέρνηση λανσάρει τώρα αυτό της «ενίσχυσης» και των... «Νοσοκομείων 2020», το οποίο καταρρέει εξίσου σαν χάρτινος πύργος μπροστά στην πραγματικότητα που βιώνουν οι υγειονομικοί, οι ασθενείς και οι συνοδοί τους στα δημόσια νοσοκομεία.

Αποκαλυπτικό είναι το καθημερινό μπαράζ ανακοινώσεων και καταγγελιών από σωματεία των υγειονομικών.

Μεγάλες αναμονές στα τακτικά χειρουργεία

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις αναμονές των τακτικών χειρουργείων και των τακτικών ιατρείων. Παρά την οδηγία για αύξηση, δεν έχει τεθεί σε λειτουργία ο ανάλογος αριθμός χειρουργικών τραπεζιών. Μέχρι το τέλος Ιουλίου πρέπει να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς και να τελειώσουν οι λίστες αναμονής των τακτικών χειρουργείων και των τακτικών ιατρείων, ούτως ώστε να επανέλθουμε στους κανονικούς ρυθμούς», σημειώνει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και εισηγείται την αύξηση των τακτικών χειρουργείων, με παράλληλη τήρηση αυστηρών κανόνων υγειονομικής ασφάλειας.

Με διακοπή λειτουργίας απειλείται το Νοσοκομείο Λέρου

Με διακοπή λειτουργίας απειλείται το Γενικό Νοσοκομείο - Κρατικό Θεραπευτήριο - Κέντρο Υγείας Λέρου, που προσφέρει υγειονομική κάλυψη σε 8.500 κατοίκους της Λέρου, 4.500 κατοίκους της Πάτμου, των Λειψών και του Αγαθονησίου, καθώς και 2.700 πρόσφυγες του ΚΥΤ που ζουν σε τραγικές συνθήκες.

Οπως καταγγέλλει η Ενωση Ιατρών Κρατικού Θεραπευτηρίου - Νοσοκομείου Λέρου - ΚΥ Πάτμου, ΠΠΙ Λειψών και Αγαθονησίου (ΕΙΘΕΛ), στους ψυχιατρικούς τομείς, με 250 ασθενείς, υπηρετούν ένας διευθυντής και ένας επιμελητής. Μονήρεις είναι οι ειδικότητες στην Παθολογική, στο Αναισθησιολογικό, στη Χειρουργική Κλινική, στη Μονάδα Νεφρού, στο Οδοντιατρείο. Οι γιατροί που είναι σε μονήρη ειδικότητα εφημερεύουν καθημερινά για 30 μέρες εκτός φυσικά του πενθήμερου τακτικού ωραρίου που ανέρχεται σε 7 ώρες ημερησίως. «Είναι βιολογικά αδύνατο να αντεπεξέλθουν σε συνθήκες τέτοιας έντασης χωρίς να διαπράξουν ιατρικό λάθος, πράγμα που έχει αποδειχθεί από δεκάδες επιστημονικές μελέτες. Η διαρκής εφημέρευση πέραν της 7ωρης εργασίας εξοντώνει σωματικά και ψυχικά τους γιατρούς και έχει ως πολύ πιθανή κατάληξη τον θάνατο ανθρώπων που προσφεύγουν στα νοσοκομεία», υπογραμμίζει η ΕΙΘΕΛ.

Απαιτεί την άμεση κάλυψη με μόνιμο ιατρικό προσωπικό «για να μην οδηγηθούμε σε διακοπή λειτουργίας του νοσοκομείου», και την επαναφορά των ειδικών οικονομικών κινήτρων τα οποία καταργήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Τεράστιες ελλείψεις και στην Πνευμονολογική Κλινική του «Θριασίου»

Στο «Θριάσιο», στη μοναδική Πνευμονολογική Κλινική νοσοκομείου αναφοράς στην 1η και 2η ΥΠΕ - που εκτός από περιστατικά SARS-CoV-2, συνεχίζει να εφημερεύει και για τα υπόλοιπα πνευμονολογικά περιστατικά, χωρίς μάλιστα να επικουρείται από άλλη πνευμονολογική κλινική σε ολόκληρη την Αττική - εργάζονται μόνο επτά ειδικευμένοι γιατροί. Αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων είναι ότι οι εσωτερικές εφημερίες της κλινικής καλύπτονται μόνο από έναν πνευμονολόγο σε ενεργή εφημερία και έναν σε εφημερία ετοιμότητας, για μέχρι και 65 ασθενείς, διασκορπισμένους σε τρεις διαφορετικούς ορόφους και πέντε κλινικές!

«Η μόνη "ενίσχυση" της κλινικής με ιατρικό προσωπικό είναι η πρόσληψη μιας επικουρικής πνευμονολόγου, που όμως ήδη εργαζόταν στην κλινική, ως παρατασιούχος ειδικευόμενη. Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και στις υπόλοιπες κλινικές του νοσοκομείου (Α΄ και Β΄ Παθολογική, τη ΜΕΘ, τη Μαιευτική/Γυναικολογική και τη Χειρουργική Κλινική)», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, υπενθυμίζοντας ότι παραμένουν κενές 116 οργανικές θέσεις ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών - που μόνο το 36% καλύπτονται προσωρινά από επικουρικούς - στην τελευταία τροποποίηση του οργανισμού καταργήθηκαν δεκάδες οργανικές θέσεις στην Ιατρική, όπως και στη Διοικητική και Τεχνική Υπηρεσία, ενώ οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.

Το Σωματείο απαιτεί την απαλλαγή της Πνευμονολογικής Κλινικής από τη συμμετοχή στη γενική εφημερία του νοσοκομείου για τα υπόλοιπα, μη SARS-CoV-2, πνευμονολογικά περιστατικά, να υπάρχει δίκαιη κατανομή των εφημεριών στους γιατρούς του νοσοκομείου και την άμεση ενίσχυσή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ