ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Στην τελική ευθεία για το συλλαλητήριο του Σαββάτου

Στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ το αγωνιστικό ραντεβού για τη συγκέντρωση και την πορεία που θα ακολουθήσει

Μαζική και μαχητική απάντηση στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να την καμουφλάρει με κάλπικες «φιλολαϊκές» εξαγγελίες με την ομιλία του πρωθυπουργού στο «φόρουμ της ΔΕΘ», ετοιμάζονται να δώσουν σωματεία και φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας με το συλλαλητήριο που οργανώνουν το Σάββατο 12/9 στη Θεσσαλονίκη, με συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ και τη διαδήλωση που θα ακολουθήσει.

Παράλληλα με το συλλαλητήριο του Σαββάτου, αγωνιστικές παρεμβάσεις στη Θεσσαλονίκη προετοιμάζουν και τα σωματεία των εργαζομένων στην Υγεία. Την Παρασκευή 11/9, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 8 π.μ. έξω από το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Στις 8.30 π.μ., από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο θα ξεκινήσει πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ενώ έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας (8 π.μ. - 3 μ.μ.) για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των υγειονομικών της Κεντρικής Μακεδονίας.

Συνεχίζονται το άνοιγμα και η συζήτηση στους χώρους δουλειάς

Καθημερινά, τα ταξικά σωματεία, με εξορμήσεις και περιοδείες, μπαίνουν σε χώρους δουλειάς, ανοίγουν τη συζήτηση με τους εργαζόμενους για την αναγκαιότητα να δοθεί απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας με οργάνωση του αγώνα με πλαίσιο πάλης τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Μέσα από τις περιοδείες που πραγματοποιεί, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης αναδεικνύει ότι μόνος δρόμος για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, είναι ο δρόμος του οργανωμένου αγώνα μέσα από μαζικά και δυνατά ταξικά σωματεία. Στη συζήτηση που άνοιξε χτες με τους εργαζόμενους στα σκάμματα του μετρό στην Αγ. Σοφίας και στη Βενιζέλου, αλλά και στα μεγάλα ξενοδοχειακά εργοτάξια στο κέντρο της πόλης, επιβεβαιώθηκε ότι είναι περισσότεροι οι εργαζόμενοι που αντιλαμβάνονται αυτήν την αναγκαιότητα, όπως και την ανάγκη στην κινητοποίηση του Σαββάτου να ακουστεί ακόμη πιο δυνατά η φωνή των εργαζομένων του κλάδου, Ελλήνων και μεταναστών.

Από τις περιοδείες του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης
Από τις περιοδείες του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης
Περιοδείες προγραμματίζονται και σήμερα σε μια σειρά κλάδων: Στις επιχειρήσεις επισιτιστικών προϊόντων ΜΠΑΡΜΠΑ - ΣΤΑΘΗΣ, ΕΔΕΣΜΑ, στις επιχειρήσεις Μετάλλου, MILK PLAN, ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ, στη φαρμακαποθήκη «Βασιλάκος» και στο εργοστάσιο «Dust & Cream», σε εργοτάξια του μετρό, στις επιχειρήσεις Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής AMD, OTE (Καρόλου Ντηλ), iCALL (τηλεφωνικό κέντρο), στις εταιρείες Τύπου - Χάρτου «Whale Graphics», «Χατζόπουλος», στο εργοστάσιο - μηχανοστάσιο του ΟΣΕ, στα Κέντρα Υγείας Μουδανιών και Καλλικράτειας, στο Περιφερειακό Υποκατάστημα Μισθωτών Θεσσαλονίκης και στον ΟΑΕΕ και, τέλος, σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Ταυτόχρονα με τις εξορμήσεις, τα σωματεία συνεχίζουν τις αγωνιστικές παρεμβάσεις τους σε κλάδους και χώρους δουλειάς ενάντια στην εργοδοτική επίθεση. Στο πλαίσιο αυτό, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) οργανώνει κλαδική κινητοποίηση, σήμερα Τετάρτη, στις 11 π.μ. το πρωί, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Παράλληλα, σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο καλούν ολοένα και περισσότερα σωματεία και Επιτροπές Αγώνα. Σε αυτά, χτες, προστέθηκαν το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» και η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων.

Το Σωματείο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Πέλλας - Ημαθίας προγραμματίζει οργανωμένη μετακίνηση των εργαζομένων με αναχώρηση στις 3.30 μ.μ. από το Πάρκο της Νάουσας.

Ξεδιπλώνουμε το δικό μας σχέδιο οργάνωσης και αντεπίθεσης

Δίνοντας αγωνιστικό «παρών» και συμβάλλοντας στην επιτυχία της συγκέντρωσης των σωματείων στη Θεσσαλονίκη στις 12/9, το Σωματείο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Θεσσαλονίκης συνεχίζει την αγωνιστική δραστηριότητά του για τα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου, τα οποία εντάθηκαν με την προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας να φορτώσουν και τη νέα οικονομική κρίση στις πλάτες των εργαζομένων. Στέλνουμε σαφές μήνυμα: Εχουμε πληρώσει πολλά και λέμε φτάνει! Δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους.

Το παραμύθι της «ανάπτυξης με επενδύσεις στην καινοτομία» από εταιρείες - κολοσσούς έχει ήδη ξεθωριάσει για τους εργαζόμενους. Ηδη, τα δύο πρώτα παραδείγματα, οι αμερικανικές πολυεθνικές «Delloite» και «Pfizer», είναι χαρακτηριστικά για το γεγονός ότι τα μεγάλα μονοπώλια ναι μεν έρχονται και «επενδύουν» για το καλό επιστημονικό δυναμικό στην περιοχή, αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι θα μπορούν να εξασφαλίζουν μειωμένο «κόστος» προκειμένου να διασφαλίζουν την κερδοφορία τους. H πρώτη μάλιστα εκ των δύο που διαφημίστηκε ως επένδυση - μεγαθήριο, δεν επενδύει καν στα απαραίτητα μέτρα για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι από την τηλεργασία στο χώρο δουλειάς και τους κρατάει σε καθεστώς τηλεργασίας επ' αόριστον...

Αντίστοιχη είναι η επίθεση συνολικά από τη μεγαλοεργοδοσία. Η πλειοψηφία των εργαζομένων στις εταιρείες του κλάδου παραμένει υπό καθεστώς τηλεργασίας. Η δουλειά έχει μπλεχτεί με το σπίτι, το σπίτι με τη δουλειά, το άγχος, η πίεση και η εντατικοποίηση με περισσότερες ώρες δουλειάς είναι ο κανόνας για τους περισσότερους από εμάς. Η εργοδοσία του κλάδου σκόπιμα θολώνει τα νερά όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με την επιστροφή μας στους χώρους δουλειάς, θέλοντας να επιβάλει με το «γάντι» τη μονιμοποίηση της τηλεργασίας, αφού γλιτώνει λειτουργικά έξοδα, γλιτώνει «έξοδα» και ευθύνες για τη φροντίδα της υγείας των εργαζομένων και ταυτόχρονα κερδίζει από την αύξηση του εργάσιμου χρόνου, τις απλήρωτες υπερωρίες, αλλά και την απομόνωση των εργαζομένων.

Αλλωστε, όλο το προηγούμενο διάστημα η εργοδοσία συνολικά στον κλάδο αξιοποίησε διάφορα κοκτέιλ από την πληθώρα αντεργατικών διατάξεων, ΠΝΠ και προγραμμάτων που της διέθεσε η κυβέρνηση, προκειμένου σε κάθε περίπτωση να βρει το κατάλληλο μείγμα για την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Κάνουμε ξεκάθαρο ότι δεν θα δεχτούμε καμία μονιμοποίηση της τηλεργασίας με πρόσχημα την πανδημία. Η δουλειά μας είναι στο γραφείο, όχι στο σπίτι μας.

Αλλά ακόμα και για τις εταιρείες που οι εργαζόμενοι έχουν γυρίσει στη δουλειά, απαιτούμε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων σύμφωνα με τις επιστημονικές υποδείξεις. Χωρίς να βάζουν στην εξίσωση το «κόστος», όπως έκανε πρόσφατα μεγάλη εταιρεία πληροφορικής της πόλης, η οποία μπροστά σε κρούσμα COVID-19 σε εργαζόμενο παρά τα μέτρα που έλαβε, αποφεύγει να κάνει τεστ στο σύνολο του προσωπικού. Μάλιστα, στη λογική της «ατομικής ευθύνης» παρέπεμψε τους εργαζόμενους να κάνουν τεστ με δικά τους έξοδα. Οπως κάνει γνωστό τηλεφωνικό κέντρο στο κέντρο της πόλης που δεν δίνει στους εργαζόμενους ατομικά ακουστικά, με αποτέλεσμα να μοιράζονται τα ίδια, βάζοντας σε κίνδυνο τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Οπως κάνει γνωστή εταιρεία πληροφορικής και δικτύων που υποχρεώνει τους εργαζόμενους να αγοράζουν μόνοι τους τις μάσκες μιας χρήσης.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην πόλη αυτήν την περίοδο, με ΔΕΘ ή χωρίς ΔΕΘ, πάντα φέρνει κακά μαντάτα για τους εργαζόμενους. Αυτό το ξέρουν πλατιά οι εργαζόμενοι, το έχουν μάθει με τα χρόνια. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιηθεί ακόμα πιο πλατιά είναι πως οργανωμένοι στο σωματείο μας, στον κλάδο μας στο ΣΕΤΗΠ, παρέα με τα υπόλοιπα ταξικά σωματεία, τις Επιτροπές Αγώνα και τους συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μπορούμε να τους βάλουμε εμπόδια. Μπορούμε να αποσπάσουμε κλαδικές συμβάσεις, αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, δωρεάν Υγεία και Πρόνοια, μόρφωση για τα παιδιά μας.

Απέναντι στα νέα αντεργατικά σχέδια που ετοιμάζουν, ξεδιπλώνουμε το δικό μας σχέδιο οργάνωσης και αντεπίθεσης. Αυτές τις μέρες πραγματοποιούμε εξορμήσεις στις μεγάλες εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών της πόλης, στα μεγάλα τηλεφωνικά κέντρα, ενώ παίρνουμε μέτρα ενημέρωσης και προπαγάνδισης του συλλαλητηρίου. Οργανώνουμε συσκέψεις ανά χώρο δουλειάς, διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο, συζητάμε τις εξελίξεις και τις τελευταίες λεπτομέρειες στην προετοιμασία της συμμετοχής μας στο συλλαλητήριο του Σαββάτου. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου στο μπλοκ του σωματείου για μια μαζική και μαχητική συγκέντρωση!


Μιχάλης ΜΠΕΛΛΑΣ
Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Θεσσαλονίκης

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων στην Αττική

Την Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και συνδικαλιστές σε σύσκεψη με θέμα την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων τους. Η σύσκεψη θα γίνει την Τετάρτη 16/9, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Πρωτομαγιάς, στο χώρο εντός του Πεδίου του Αρεως.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Συνεδριάζει αύριο η Γραμματεία

Αύριο Πέμπτη συνεδριάζει στη Λάρισα η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στις 12 το μεσημέρι, σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

Τη συνεδρίαση θα απασχολήσουν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, αφού τόσους μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, η απουσία ουσιαστικών μέτρων στήριξης όσων έχουν υποστεί μεγάλα πλήγματα έρχεται να προστεθεί στα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθούν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, η δράση των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, των Ομοσπονδιών και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, καθώς βασικό ζητούμενο είναι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα να αποκτήσει ουσιαστική λειτουργία, να συσπειρώνει στους Συλλόγους τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών και κτηνοτρόφων και να παίρνει τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που απαιτούνται, προβάλλοντας τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης, ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση.

Πρωτοβουλίες από το ΠΑΜΕ

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο των Σωματείων το Σάββατο 12/9 και να στηρίξουν τις αγωνιστικές δράσεις που προετοιμάζουν για την Παρασκευή 11/9 τα σωματεία στο χώρο της Υγείας.

Επίσης, την Παρασκευή στις 12 μ., στο πάρκο της ΧΑΝΘ (πίσω από το Αγαλμα του Μ. Ανδρόνικου), το ΠΑΜΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα παρουσιαστεί το διεκδικητικό πλαίσιό του, ενώ το Σάββατο 12/9, στις 10.30 π.μ., στον ίδιο χώρο, οργανώνει εκδήλωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Μπροστά στην εκδήλωση αυτή, συνδικαλιστές εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ στην Αθήνα πραγματοποίησαν εξόρμηση με το κάλεσμα του ΠΑΜΕ σε χώρους δουλειάς της επιχείρησης, στο Μενίδι, στο Εμπορικό Πειραιά, στον Περισσό. Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί να γίνουν εξορμήσεις στο Τεχνικό του Πειραιά, στα Ιλίσια και στον Ασπρόπυργο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ