ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Αυξάνονται τα μαζικά κρούσματα σε μεγάλους χώρους δουλειάς

Τεράστιες οι ευθύνες κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας για τη μη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων

Με ευθύνη κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας τα πρωτόκολλα για τους χώρους δουλειάς έχουν γίνει «λάστιχο», αφήνοντας εκτεθειμένους τους εργαζόμενους
Με ευθύνη κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας τα πρωτόκολλα για τους χώρους δουλειάς έχουν γίνει «λάστιχο», αφήνοντας εκτεθειμένους τους εργαζόμενους
Τις τεράστιες ευθύνες κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας για τη μη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων αναδεικνύει η αύξηση των μεγάλων χώρων δουλειάς στους οποίους επιβεβαιώνονται μαζικά κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, χτες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 114 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα που συνδέονται με την κονσερβοποιία «Παυλίδης» στα Γιαννιτσά Πέλλας, αλλά και 29 νέα κρούσματα που συνδέονται με εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Επομένως, από τα συνολικά 372 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα που ανακοινώθηκαν χτες, τα 143 προέρχονται από δύο χώρους δουλειάς.

Δεκάδες κρούσματα στην κονσερβοποιία στα Γιαννιτσά, στην οποία εργάζονται περίπου 700 άτομα, είχαν επιβεβαιωθεί και τις προηγούμενες μέρες, χωρίς ωστόσο να ανακοινώνεται από την κυβέρνηση ο συνολικός αριθμός. Υπενθυμίζεται επίσης ότι μέσα σε λιγότερο από μία βδομάδα επιβεβαιώθηκαν τουλάχιστον 8 κρούσματα στην κονσερβοποιία «Venus» στη Βέροια και 7 κρούσματα στην ΑΛΜΜΕ στην Κουλούρα Ημαθίας.

Σε αυτό το φόντο και καθώς σε αυτές τις μεγάλες επιχειρήσεις δουλεύουν εποχικοί εργαζόμενοι από όλους τους νομούς της περιοχής, με χτεσινή απόφαση της Πολιτικής Προστασίας οι Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας και Κιλκίς τέθηκαν σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων (αναστολή εκδηλώσεων, απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 9 ατόμων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους κ.ά.).

Αντίστοιχα, κατόπιν εορτής, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, αποφάσισε την 7ήμερη αναστολή της λειτουργίας της κονσερβοποιίας στα Γιαννιτσά, ενώ ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, έδωσε εντολή για «αυξημένη ετοιμότητα» στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία των παραπάνω τεσσάρων νομών...

Καταγγελία από το κλαδικό Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας

Χαρακτηριστικά είναι όσα καταγγέλλει το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας:

Οι δύο νομοί, τονίζει, «απασχολούν την καλοκαιρινή περίοδο χιλιάδες εργαζόμενους στα κονσερβοποιεία και τα διαλογητήρια που είναι διάσπαρτα σε όλη την περιοχή. Από την αρχή της πανδημίας και πριν ξεκινήσουν τη λειτουργία τους αυτές οι επιχειρήσεις, ζητήσαμε με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, να μη μείνει κανένας χώρος εκτεθειμένος στην πανδημία, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, χωρίς γιατρούς, τεστ, ατομικά μέσα προστασίας, τήρηση αποστάσεων κ.λπ. Κάναμε παραστάσεις σε ΣΕΠΕ, Τεχνική Επιθεώρηση και ΕΟΔΥ.

Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα προκλητικά επιχειρεί να κρύψει τις ευθύνες της πολιτικής της, μιλώντας για "ατομική ευθύνη". Αλήθεια, πού είναι η "ατομική ευθύνη" των συναδέλφων στα εργοστάσια "Παυλίδης" και "Venus" αλλά και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις που έγιναν κέντρα διασποράς του ιού, επειδή η εργοδοσία με την ανεκτική στάση της κυβέρνησης έκανε κουρελόχαρτο τα υγειονομικά πρωτόκολλα;».

Το σωματείο καταγγέλλει μάλιστα ότι «έρχονται καθημερινά καταγγελίες από εργαζόμενους για κρούσματα σε μεγάλα εργοστάσια του νομού και για εξαναγκασμό από την εργοδοσία να κρατηθούν αυτά κρυφά, για να μην εκτεθεί η επιχείρηση, για να μη χρειαστεί να σταματήσει η παραγωγή, απειλούνται και απολύονται εργαζόμενοι».

Καλεί την κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους φορείς να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Μεταξύ άλλων απαιτεί: Τεστ με αποκλειστική ευθύνη κράτους και εργοδοσίας σε όλους τους εργαζόμενους των εργοστασίων και στις οικογένειές τους. Διασφάλιση υγιεινών συνθηκών εργασίας σε όλα τα εργοστάσια, κάλυψη όλων των αναγκαίων ατομικών μέσων προστασίας. Αναρρωτική άδεια σε όσους νοσούν και ειδικές άδειες με πλήρεις αποδοχές σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και σε εργαζόμενους που χρειάζεται να μείνουν σε καραντίνα. Καμία απόλυση, καμία αλλαγή σύμβασης. Πλήρη ενίσχυση των μονάδων Υγείας των δύο νομών.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Πίσω από τους βαρύγδουπους αριθμούς...

Την 1η Σεπτέμβρη η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς θα γίνει στις 14 Σεπτέμβρη. Εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές μάταια περίμεναν να ακούσουν για τους ασφαλείς όρους και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα άνοιγαν τα σχολεία. Μάταια περίμεναν να ακούσουν ότι η κυβέρνηση θα υιοθετήσει τις προτάσεις των εκπαιδευτικών σωματείων και φορέων του γονεϊκού κινήματος για μείωση των μαθητών στην τάξη, εύρεση νέων σχολικών αιθουσών, μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών που εργάζονταν τα τελευταία χρόνια στην Εκπαίδευση, επαρκές προσωπικό καθαριότητας με μόνιμη και σταθερή δουλειά, ίδρυση σχολιατρικής υπηρεσίας που θα πραγματοποιεί ελέγχους, επαρκείς μεταφορές μαθητών, χορήγηση όλων των μέσων ατομικής προστασίας κ.τ.λ.

***

Τα συγκεκριμένα μέτρα που διεκδικούμε, πριν από το καλοκαίρι ακόμα, έχουν «δημοσιονομικό κόστος», κατά την υπουργό Παιδείας. Ετσι για μια ακόμα φορά προτάσσεται η «ατομική ευθύνη» για όλους εμάς ενώ η κυβέρνηση ξεμπερδεύει με δύο μάσκες και ένα παγουρίνο από χορηγό. Ολες τις προηγούμενες μέρες, η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας επιχειρούν να κρύψουν τα μεγάλα προβλήματα καλλιεργώντας τον εφησυχασμό πως όλα έχουν προβλεφτεί και όλα είναι λυμένα. Η κυβέρνηση επιχειρεί να εξαπατήσει με τον ισχυρισμό ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί και το βοηθητικό προσωπικό είναι στη θέση τους από την αρχή της χρονιάς. Αυτήν τη στιγμή έχει προσλάβει μόνο 21.065 εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στη Γενική Εκπαίδευση καθώς και στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, και 3.862 αναπληρωτές Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ). Εχουμε 24.927 προσλήψεις από τους περίπου 42.000 που δούλεψαν πέρσι χωρίς πανδημία, χωρίς 3.500 συνταξιοδοτήσεις και χωρίς τους συναδέλφους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και δεν θα μπορέσουν να διδάξουν στην τάξη. Η κυβέρνηση μας ζητάει να πούμε και ευχαριστώ για τα τουλάχιστον 20.000 κενά στα σχολεία!

Με απευθείας ανάθεση στην Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) η κυβέρνηση (κεντρική διοίκηση) πετάει το μπαλάκι στους δήμους για την εξασφάλιση μασκών με το κονδύλι των 6 εκατ. ευρώ, που σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για χορήγηση σημαντικού αριθμού μασκών που θα αντιστοιχεί σε κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό. Η χορήγηση δύο μασκών σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται πράξη γενναιοδωρίας από την κυβέρνηση, οι μάσκες ακόμα δεν έχουν φτάσει στα σχολεία, ενώ από ένα μεγάλο αριθμό σχολείων αυτήν τη στιγμή λείπουν και τα υλικά καθαρισμού.

***

Μιλούν για την πρόσληψη 9.474 σχολικών καθαριστριών για 13.000 σχολικές μονάδες (5.000 εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης και 4.474 με μισό ωράριο), αριθμός δηλαδή ίσος με τις περυσινές προσλήψεις, που σε καμία περίπτωση δεν θωρακίζει τα σχολεία απέναντι στην πανδημία με επαρκείς όρους υγιεινής και ασφάλειας. Η κυβέρνηση μπορεί να χρύσωσε το χάπι με τη μετατροπή περίπου του 30% των συμβάσεων από μερικής σε πλήρους, αλλά το 6ωρο μέσα στο οποίο θα εργάζονται οι καθαρίστριες δεν επαρκεί για την κάλυψη του βασικού πρωινού και του ολοήμερου προγράμματος.

Επιπλέον, τα 28 εκατομμύρια ευρώ εξαντλούνται στην κάλυψη της δαπάνης για τη μετατροπή της σύμβασης σε πλήρους και σε καμία περίπτωση για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού. Μία τέτοια ανάγκη θα πρέπει να καλυφθεί από «ίδιους πόρους» των δήμων, οι οποίοι λόγω της γενικότερης υποχρηματοδότησης δεν μπορούν να καλύψουν τέτοιες δαπάνες. Και αν γίνει, θα γίνει με χαράτσωμα των πολιτών μέσα από αύξηση δημοτικών τελών. Για παράδειγμα, ο δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας για 73 σχολεία θα προσλάβει 50 καθαρίστριες (41 πλήρους και 9 μερικής). Πώς θα καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες στα σχολεία σε βασικό πρωινό και ολοήμερο πρόγραμμα; Επιπλέον, η κυβέρνηση με μια απαράδεκτη, ρατσιστικού τύπου, διάταξη απολύει εκατοντάδες έμπειρες καθαρίστριες και καθαριστές λόγω μη προσκόμισης πιστοποιητικού ελληνομάθειας!

***

Ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για την παροχή 128 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση και επισκευή των «αναγκαίων» πραγμάτων στα σχολεία, που δεν καλύπτει παρά ελάχιστες επιδιορθώσεις σε κάθε σχολείο. Το σύνολο των σχολικών μονάδων στην Ελλάδα είναι 13.000. Οι μισές από αυτές, σύμφωνα με μελέτες (ΟΣΚ), πρέπει να αντικατασταθούν. Με έναν σύντομο υπολογισμό, όμως, τα 128 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε έργα παρέμβασης αξίας περίπου 9.000 ευρώ για κάθε σχολείο. Ούτε λόγος λοιπόν για δημιουργία νέων αιθουσών, παρεμβάσεων τέτοιων που θα διευκολύνουν τη μείωση των μαθητών στην τάξη. Ούτε λόγος βέβαια για ίδρυση νέων νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων.

Η κυβέρνηση λαμβάνει 32 δισ. ευρώ επιχορήγηση από την ΕΕ που κατευθύνεται προς τις μεγάλες επιχειρήσεις και δαπανά ψίχουλα για την Παιδεία. Κυβέρνηση και ΕΕ έχουν ευθύνη για το πού διοχετεύουν τα κονδύλια, καθώς δαπάνες όπως ίδρυση σχολείων, νοσοκομείων δεν είναι επιλέξιμες, αφού δεν είναι ανταποδοτικές! Μια χούφτα μονοπωλιακοί όμιλοι καρπώνονται όλη τη χρηματοδότηση σε βάρος της υγείας και της μόρφωσης του λαού.

Οσον αφορά τις δαπάνες μεταφοράς μαθητών, ύψους 175 εκατ. ευρώ, για την πρόσβαση 240.000 μαθητών στα σχολεία, υπάρχουν χιλιομετρικοί περιορισμοί που αποκλείουν μαθητές από τη διαδικασία. Επιπλέον, η συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια είχε προκαλέσει εκρηκτικό πρόβλημα στις μεταφορές. Ενδεικτικό είναι ότι το 2011 ο κρατικός προϋπολογισμός για τις μεταφορές ήταν 250 εκατομμύρια και αμέσως μετά, το 2012, 150 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο κινούνταν και οι επόμενες χρηματοδοτήσεις. Είναι υποκρισία λοιπόν σε περίοδο πανδημίας να πανηγυρίζουμε ότι μεριμνούμε για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών, με δαπάνη που κινείται σε ρηχά νερά, την ίδια ώρα μάλιστα που στις αστικές συγκοινωνίες οι εργαζόμενοι, η νεολαία «παστώνονται» σαν σαρδέλες.

***

Εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, συνολικά οι εργαζόμενοι, θα πρέπει απαιτητικά να διεκδικήσουμε όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ασφάλεια και υγιεινή των μαθητών στα σχολεία, να στρέψουμε τα βέλη μας σε κυβέρνηση, αστικά κόμματα, ΕΕ που θεωρούν την Παιδεία και την Υγεία κόστος, την ίδια ώρα που μπουκώνουν τους επιχειρηματικούς ομίλους με δεκάδες δισ. ευρώ.

Συσπειρωμένοι στα σωματεία μας, σε κοινή δράση με τους γονείς και τους μαθητές μας δυναμώνουμε τον αγώνα για μόρφωση, υγεία, δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Δίνουμε μια πρώτη μαζική απάντηση με τη μαζική μας συμμετοχή στα συλλαλητήρια συλλόγων, ΕΛΜΕ, Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών, γονέων, στις 17 Σεπτέμβρη, σε όλη την Ελλάδα. Προετοιμάζουμε, την αμέσως επόμενη βδομάδα, απεργιακή κινητοποίηση στο χώρο της Εκπαίδευσης. Τα δικαιώματα στη μόρφωση και την υγεία δεν τα παζαρεύουμε.


Βασίλης ΒΑΤΙΣΤΑΣ
Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κερατσινίου - Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ