Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Αυξάνονται τα μαζικά κρούσματα σε μεγάλους χώρους δουλειάς

Τεράστιες οι ευθύνες κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας για τη μη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων

Με ευθύνη κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας τα πρωτόκολλα για τους χώρους δουλειάς έχουν γίνει «λάστιχο», αφήνοντας εκτεθειμένους τους εργαζόμενους
Με ευθύνη κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας τα πρωτόκολλα για τους χώρους δουλειάς έχουν γίνει «λάστιχο», αφήνοντας εκτεθειμένους τους εργαζόμενους
Τις τεράστιες ευθύνες κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας για τη μη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων αναδεικνύει η αύξηση των μεγάλων χώρων δουλειάς στους οποίους επιβεβαιώνονται μαζικά κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, χτες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 114 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα που συνδέονται με την κονσερβοποιία «Παυλίδης» στα Γιαννιτσά Πέλλας, αλλά και 29 νέα κρούσματα που συνδέονται με εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Επομένως, από τα συνολικά 372 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα που ανακοινώθηκαν χτες, τα 143 προέρχονται από δύο χώρους δουλειάς.

Δεκάδες κρούσματα στην κονσερβοποιία στα Γιαννιτσά, στην οποία εργάζονται περίπου 700 άτομα, είχαν επιβεβαιωθεί και τις προηγούμενες μέρες, χωρίς ωστόσο να ανακοινώνεται από την κυβέρνηση ο συνολικός αριθμός. Υπενθυμίζεται επίσης ότι μέσα σε λιγότερο από μία βδομάδα επιβεβαιώθηκαν τουλάχιστον 8 κρούσματα στην κονσερβοποιία «Venus» στη Βέροια και 7 κρούσματα στην ΑΛΜΜΕ στην Κουλούρα Ημαθίας.

Σε αυτό το φόντο και καθώς σε αυτές τις μεγάλες επιχειρήσεις δουλεύουν εποχικοί εργαζόμενοι από όλους τους νομούς της περιοχής, με χτεσινή απόφαση της Πολιτικής Προστασίας οι Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας και Κιλκίς τέθηκαν σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων (αναστολή εκδηλώσεων, απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 9 ατόμων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους κ.ά.).

Αντίστοιχα, κατόπιν εορτής, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, αποφάσισε την 7ήμερη αναστολή της λειτουργίας της κονσερβοποιίας στα Γιαννιτσά, ενώ ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, έδωσε εντολή για «αυξημένη ετοιμότητα» στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία των παραπάνω τεσσάρων νομών...

Καταγγελία από το κλαδικό Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας

Χαρακτηριστικά είναι όσα καταγγέλλει το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας:

Οι δύο νομοί, τονίζει, «απασχολούν την καλοκαιρινή περίοδο χιλιάδες εργαζόμενους στα κονσερβοποιεία και τα διαλογητήρια που είναι διάσπαρτα σε όλη την περιοχή. Από την αρχή της πανδημίας και πριν ξεκινήσουν τη λειτουργία τους αυτές οι επιχειρήσεις, ζητήσαμε με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, να μη μείνει κανένας χώρος εκτεθειμένος στην πανδημία, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, χωρίς γιατρούς, τεστ, ατομικά μέσα προστασίας, τήρηση αποστάσεων κ.λπ. Κάναμε παραστάσεις σε ΣΕΠΕ, Τεχνική Επιθεώρηση και ΕΟΔΥ.

Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα προκλητικά επιχειρεί να κρύψει τις ευθύνες της πολιτικής της, μιλώντας για "ατομική ευθύνη". Αλήθεια, πού είναι η "ατομική ευθύνη" των συναδέλφων στα εργοστάσια "Παυλίδης" και "Venus" αλλά και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις που έγιναν κέντρα διασποράς του ιού, επειδή η εργοδοσία με την ανεκτική στάση της κυβέρνησης έκανε κουρελόχαρτο τα υγειονομικά πρωτόκολλα;».

Το σωματείο καταγγέλλει μάλιστα ότι «έρχονται καθημερινά καταγγελίες από εργαζόμενους για κρούσματα σε μεγάλα εργοστάσια του νομού και για εξαναγκασμό από την εργοδοσία να κρατηθούν αυτά κρυφά, για να μην εκτεθεί η επιχείρηση, για να μη χρειαστεί να σταματήσει η παραγωγή, απειλούνται και απολύονται εργαζόμενοι».

Καλεί την κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους φορείς να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Μεταξύ άλλων απαιτεί: Τεστ με αποκλειστική ευθύνη κράτους και εργοδοσίας σε όλους τους εργαζόμενους των εργοστασίων και στις οικογένειές τους. Διασφάλιση υγιεινών συνθηκών εργασίας σε όλα τα εργοστάσια, κάλυψη όλων των αναγκαίων ατομικών μέσων προστασίας. Αναρρωτική άδεια σε όσους νοσούν και ειδικές άδειες με πλήρεις αποδοχές σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και σε εργαζόμενους που χρειάζεται να μείνουν σε καραντίνα. Καμία απόλυση, καμία αλλαγή σύμβασης. Πλήρη ενίσχυση των μονάδων Υγείας των δύο νομών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συλλαλητήρια σε Βέροια και Γιαννιτσά (2023-10-26 00:00:00.0)
Τεράστιες οι ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας για τη μεγάλη διασπορά του ιού στους χώρους δουλειάς (2020-12-29 00:00:00.0)
Και εκτεθειμένοι στον κορονοϊό και απλήρωτοι! (2020-10-21 00:00:00.0)
Νέα μαζική διασπορά σε κονσερβοποιία με 114 κρούσματα (2020-10-03 00:00:00.0)
Πλευρές από την παρέμβασή μας στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών (2020-05-06 00:00:00.0)
Τελευταίο μεροκάματο για δυο εργάτες (2011-07-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ