Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΒ ΕΑΒ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επικίνδυνη εξέλιξη για τους εργαζόμενους η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση

Τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΕΑΒ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΚΟΒ ΕΑΒ του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα κατάργηση δικαιωμάτων και χειρότερες σχέσεις εργασίας για του εργαζόμενους, αλλά και ακόμα μεγαλύτερη προσαρμογή της εταιρείας στις ΝΑΤΟικές ανάγκες. Κι αυτό, ειδικά σε μια περίοδο που οι ανταγωνισμοί οξύνονται και η αστική τάξη παζαρεύει κυριαρχικά δικαιώματα με τη «σύμμαχο» Τουρκία, προσθέτει ακόμα περισσότερους λόγους ανησυχίας στους εργαζόμενους. Σημειώνει επίσης ότι αυτά που διαρρέουν πηγές της κυβέρνησης, ότι το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΕΑΒ θα έχει ως στόχο «να καταστήσει την εταιρεία πιο ελκυστική για τον όποιον επίδοξο αγοραστή», σηματοδοτούν την ένταση της επίθεσης στους εργαζόμενους.

Στην ανακοίνωση της ΚΟΒ ΕΑΒ σημειώνεται ότι διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις, από το 1975 μέχρι και σήμερα, έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να στριμώξουν την αμυντική βιομηχανία στους στόχους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σύμφωνα με τη στρατηγική της αστικής τάξης. Δίνεται μάλιστα ως παράδειγμα το τελευταίο πρόγραμμα αναβάθμισης των «F-16», όπου, «ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών θα γίνει στην ΕΑΒ, αυτή θα εισπράξει περίπου το 10% των χρημάτων που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός και το υπόλοιπο θα πάει στη LOCKHEED της "συμμάχου" χώρας των ΗΠΑ, οι εκπρόσωποι της οποίας έχουν στερέψει από σάλιο καλώντας καθημερινά την κυβέρνηση να "τα βρει" με την Τουρκία, να παζαρέψει δηλαδή τι μέρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων θα χάσει η χώρα».

Στο πλαίσιο αυτό, η ΚΟΒ ΕΑΒ του ΚΚΕ τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι «η οποιασδήποτε μορφής ιδιωτικοποίηση, με την είσοδο ενός ντόπιου ή ξένου "επενδυτή", δεν πρόκειται να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες εργασίας και δικαιώματα για το προσωπικό της ΕΑΒ» και θα οδηγήσει «σε κατάργηση κάθε έννοιας συλλογικών δικαιωμάτων, διαιώνιση και επέκταση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης». Επισημαίνει επίσης ότι «η είσοδος ενός ακόμη "ιδιώτη" στη ΕΑΒ, μετά τη LOCKHEED, θα σημάνει μια ακόμη μεγαλύτερη απομάκρυνση του αντικειμένου της εταιρείας από τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες της χώρας» και τονίζει πως «το όποιο "επενδυτικό ενδιαφέρον" που επικαλούνται κυβερνητικές "διαρροές" και η σχετική αρθρογραφία, είτε από το Ισραήλ είτε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα είναι μπλεγμένο στο κουβάρι των αντιπαραθέσεων των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή μας».

Ξεκαθαρίζοντας ότι οι συμμαχίες της αστικής τάξης είναι «συμμαχίες μεταξύ λύκων», η ΚΟΒ ΕΑΒ προσθέτει ότι «η στάση των άλλων πολιτικών δυνάμεων στην ΕΑΒ είναι βούτυρο στο ψωμί των επικίνδυνων σχεδιασμών της κυβέρνησης. Πίσω από τα παχιά λόγια, όλοι προσκυνούν το δόγμα των "καλών συμμάχων", του "πάλι καλά που υπάρχουν οι Αμερικάνοι", ή του ακόμη πιο επικίνδυνου "ας γίνεται κανένα επεισόδιο να έχουμε δουλίτσα". Οι απόψεις αυτές δεν έχουν καμία θέση στα μυαλά των εργαζομένων της ΕΑΒ, οι οποίοι δεν έχουν κανένα συμφέρον να ταυτίζονται με τα συμφέροντα που έχουν διαχρονικά υποβαθμίσει την εταιρεία και βάζουν σε κίνδυνο τα ίδια τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, το λαό μας και τους λαούς της περιοχής».

Καταλήγοντας η ΚΟΒ ΕΑΒ τονίζει:

«Η λύση δεν είναι φυσικά η διαιώνιση της σημερινής κατάστασης... Οι ΕΑΒίτες, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας, δεν έχουν κανένα συμφέρον από το να σέρνονται πίσω από το ένα ή το άλλο αφεντικό.

Εχουν κάθε συμφέρον να διεκδικήσουν τον τεράστιο κοινωνικό πλούτο που παράγουν, να ζήσουν με γνώμονα την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών. Να παλέψουν σήμερα για την απεμπλοκή της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες, όπως η ΕΕ. Να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και την ελληνική αστική τάξη, που παζαρεύει στην πλάτη του λαού μόνο και μόνο για να αυξήσει την κερδοφορία της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ