Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μόνη δίκαιη λύση ο απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών

Κάλεσμα στο λαό της Λέσβου να συνεχίσει να διεκδικεί τον απεγκλωβισμό εδώ και τώρα των ξεριζωμένων, καθώς και κανένα κέντρο κλειστό ή ανοιχτό, ούτε στη Μόρια ούτε οπουδήποτε στο νησί

Από τη συνέντευξη Τύπου
Από τη συνέντευξη Τύπου
Να διασφαλιστούν τώρα από την κυβέρνηση η υγεία και τα δικαιώματα των κατοίκων, των προσφύγων και μεταναστών. Να ναυλώσει σήμερα πλοία και να οργανώσει τη μεταφορά όλων των προσφύγων και μεταναστών, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα προς την ηπειρωτική χώρα για την προσωρινή τους φιλοξενία σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής, έως ότου τους δοθούν τα απαραίτητα έγγραφα για να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους.

Αυτό τονίστηκε με έμφαση σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της βουλευτή του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα, της περιφερειακής και της δημοτικής συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αγλαΐας Κυρίτση και Νίκης Τσιριγώτη, αντίστοιχα, στα γραφεία του Κόμματος στη Μυτιλήνη.

«Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι τα όσα τραγικά διαδραματίστηκαν στη Μόρια δεν ήταν μια εύκολα προβλέψιμη εξέλιξη», τόνισε η Μ. Κομνηνάκα, για να προσθέσει, αναδεικνύοντας τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, ότι «ενώ γνώριζε, καιρό τώρα, την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργούσε ο εγκλωβισμός χιλιάδων ανθρώπων σε άθλιες συνθήκες, τους μεγάλους κινδύνους που θα δημιουργούσε η μετάδοση της πανδημίας στο ΚΥΤ, λόγω και του μεγάλου συγχρωτισμού, όχι μόνο αγνόησε την απαίτηση να κλείσει το ΚΥΤ με απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών, αλλά δεν πήρε και κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση «με περίσσιο θράσος αξιοποιεί αυτήν την κατάσταση για να παρουσιάσει ως δήθεν δικαιωμένο και να προχωρήσει τον σχεδιασμό της, τον σχεδιασμό της ΕΕ, για μονιμοποίηση του εγκλωβισμού στα νησιά σε ακόμα πιο απάνθρωπα κλειστά κέντρα - φυλακές».

Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ εξαρχής τάχθηκε ενάντια στη δημιουργία του hot spot. «Καταγγείλαμε και ζητήσαμε να ακυρωθεί η απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που επέβαλε τη λειτουργία τους, όταν όλα τα άλλα κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ τη στήριζαν, αλλά ακόμα και σήμερα επιμένουν να ζητούν την εφαρμογή της. Πολύ περισσότερο σήμερα, που οι συνθήκες πανδημίας αλλά και η κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο, όπως αυτή πριμοδοτείται και από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αποδεικνύουν ακόμα πιο επικίνδυνο το να λειτουργούν στα νησιά του Αιγαίου κλειστά ή ανοιχτά στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών», ανέφερε.

Κάλεσε τον λαό της Λέσβου να συνεχίσει να διεκδικεί τη μόνη δίκαιη και τελέσφορη λύση, για απεγκλωβισμό εδώ και τώρα του συνόλου των προσφύγων και μεταναστών, κανένα κέντρο κλειστό ή ανοιχτό, ούτε στη Μόρια ούτε οπουδήποτε στο νησί, προσθέτοντας ότι ο λαός της Λέσβου έχει τη γνώση και τη δύναμη και μπορεί να το πετύχει».

Εφιαλτικό σχέδιο

Η Αγλαΐα Κυρίτση σημείωσε ότι «η ανείπωτη αυτή τραγωδία» είναι το χρονικό μιας «πολλαπλά διογκούμενης έκρηξης» και πρόσθεσε: «Επιβεβαιωθήκαμε για άλλη μια φορά με τον πιο σκληρό και απάνθρωπο τρόπο ότι πρόκειται για την εφαρμογή ενός εφιαλτικού, προδιαγεγραμμένου σχεδίου αυτών που με τις πολιτικές τους σπέρνουν τον θάνατο και μετατρέπουν τα νησιά μας, τη χώρα μας σε φράχτη για να μη φτάσουν στην "ευημερία των Ευρωπαίων" οι ξεριζωμένοι».

Σημείωσε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Β. Αιγαίου ζήτησε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος να γινόταν χτες το μεσημέρι «έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, προκειμένου η Περιφέρεια να πάρει ξεκάθαρη θέση για τις εξελίξεις και πώς αυτές διαμορφώνονται για τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων, για τη λήψη όλων των υγειονομικών μέτρων βάσει πρωτοκόλλου, προκειμένου να μετακινηθούν προσωρινά στην ενδοχώρα και από κει στις χώρες προορισμού τους, για να κλείσει οριστικά η Μόρια και κάθε ΚΥΤ και να μη δημιουργηθούν άλλα, είτε ανοιχτά είτε κλειστά», ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε. Γιατί η διοίκηση της Περιφέρειας όπως σημείωσε η Αγλ. Κυρίτση «σέρνεται πίσω από τις κυβερνητικές επιλογές».

Κάλεσε «φορείς και πολίτες να πάρουν τον δρόμο αυτής της διεκδίκησης, ώστε να σταματήσουν το Αιγαίο και όλη η Μεσόγειος να μετατρέπονται σε πλωτά νεκροταφεία».

Οι ευθύνες της Τοπικής Διοίκησης

Η Νίκη Τσιριγώτη ανέδειξε τις ευθύνες της Τοπικής Διοίκησης, «τα στελέχη της οποίας εκλέχθηκαν με σημαία το Προσφυγικό», όπως ανέφερε.

Επισήμανε ότι «η δημοτική αρχή είναι υπόλογη, που, με τη στάση που κράτησε όλο το προηγούμενο διάστημα, έδινε διαρκώς άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική, έκλεινε τα μάτια της στο πρόβλημα και έτρεφε αυταπάτες, επισημαίνοντας πως τάχα γίνεται πρόοδος από τη σημερινή κυβέρνηση στο αίσχος που παρέλαβε, θεωρώντας ως ...λύση στο σοβαρότατο αυτό ζήτημα τη φύλαξη των ...συνόρων». Και πρόσθεσε ότι «είναι φρέσκες ακόμα οι αποφάσεις των συνεδριάσεων Δημοτικών Συμβουλίων της Μυτιλήνης που πάρθηκαν κύρια με ευθύνη της δημοτικής αρχής, αλλά φυσικά και με τη σύμφωνη γνώμη των άλλων δήθεν αντιπολιτευόμενων παρατάξεων, που μιλάνε για αποσυμφόρηση του νησιού και του ΚΥΤ, για τη μη δημιουργία νέας δομής στον δήμο Μυτιλήνης, πετώντας ουσιαστικά την μπάλα στον γειτονικό δήμο, νομιμοποιώντας την ύπαρξη και λειτουργία του ΚΥΤ και συμβάλλοντας στην αποδοχή της διατήρησής του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ