Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Εντείνεται ο ανταγωνισμός για το εμβόλιο στην «αγορά» της Λατινικής Αμερικής

Κι ενώ συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας, εντείνεται η γεωπολιτική και οικονομική κούρσα για την εξασφάλιση αγορών ενός πιθανού εμβολίου. Σε Λατινική Αμερική και Καραϊβική έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 300.000 θάνατοι από COVID-19. Η πανδημία έχει πλήξει ιδιαίτερα τη Βραζιλία (πάνω από 128.500 νεκροί), το Μεξικό (περίπου 69.000), αλλά και το Περού, που ξεπέρασε τους 30.000 νεκρούς και έχει πολύ υψηλή αναλογία θανάτων (915 ανά 1 εκατομμύριο).

Στο Περού ξεκίνησε η φάση κλινικών δοκιμών ενός πιθανού εμβολίου του κινεζικού ομίλου «Sinopharm» σε 3.000 υγιείς εθελοντές. Το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε μια δεύτερη ομάδα 3.000 εθελοντών τον Οκτώβρη, ενώ τα αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν από το Δεκέμβρη. Η κυβέρνηση του Περού έχει δεσμευτεί να συντονίσει τη συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές πειραματικών εμβολίων που παρασκευάζονται σε Κίνα, Βρετανία, ΗΠΑ και Γερμανία.

Παράλληλα, στη Βραζιλία, ο κυβερνήτης του Σάο Πάολο ανέφερε ότι οι κλινικές δοκιμές της κινεζικής εταιρείας «Sinovac» έχουν «εξαιρετικά θετικά» αποτελέσματα και μια εκστρατεία ανοσοποίησης σε μεγάλη κλίμακα θα μπορούσε να ξεκινήσει το Δεκέμβρη. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «θα μπορούμε να προκαλέσουμε ανοσία σε Βραζιλιάνους στο Σάο Πάολο και σε όλη τη χώρα». Το εμβόλιο «CoronaVac» βρίσκεται στην τρίτη και τελευταία φάση κλινικών δοκιμών σε έξι πολιτείες της χώρας.

Στο πλαίσιο γεωπολιτικών ανταγωνισμών και συμμαχιών, ο Πρόεδρος της χώρας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, έχει επικρίνει επανειλημμένως το κινεζικό εμβόλιο και υποστηρίζει τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του βρετανο-σουηδικού φαρμακευτικού ομίλου «AstraZeneca», που πραγματοποιούσε επίσης δοκιμές στη Βραζιλία, πριν αυτές ανασταλούν.

Στο τέλος του έτους θα είναι γνωστό αν το πειραματικό εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης προσφέρει προστασία, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου «AstraZeneca», Πασκάλ Σοριό.

Η Βενεζουέλα αναμένεται να λάβει μια πρώτη παρτίδα του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» για τις κλινικές δοκιμές μέσα στο Σεπτέμβρη και άλλη μια τον Οκτώβρη, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος, Νικολάς Μαδούρο, προτείνοντας να εμβολιαστούν οι υποψήφιοι για τις βουλευτικές εκλογές του Δεκέμβρη ώστε να συμμετάσχουν με ασφάλεια στην προεκλογική εκστρατεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ