Σάββατο 3 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 4 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΠΕΛΛΑ
Νέα μαζική διασπορά σε κονσερβοποιία με 114 κρούσματα

Το γεγονός ότι μεγαλοεργοδοσία και κυβέρνηση αφήνουν τους εργαζόμενους εκτεθειμένους, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας τους, επιβεβαιώνει η μαζική διασπορά του κορονοϊού σε ένα ακόμα εργοστάσιο κονσερβοποιίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στην κονσερβοποιία «Κρόνος» στο Μαυροβούνι Σκύδρας στην Πέλλα βρέθηκαν 114 εργαζόμενοι θετικοί στον κορονοϊό. Μετά από τις εξελίξεις, η Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε 10ήμερο «λουκέτο» στην επιχείρηση.

Το κλαδικό Συνδικάτο είχε προειδοποιήσει έγκαιρα

Η εργοδοτική ασυδοσία μετατρέπει τις κονσερβοποιίες σε Πέλλα και Ημαθία, τη μία μετά την άλλη, σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού σε ολόκληρη την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Ηδη στις αρχές Σεπτέμβρη, καταγράφονταν δεκάδες κρούσματα στην κονσερβοποιία «Παυλίδης» στην Πέλλα, αλλά και στις «VENUS» και ΑΛΜΜΕ στην Ημαθία. Χαρακτηριστικά, μέχρι τις 9 Σεπτέμβρη είχαν διαγνωσθεί 50 θετικά κρούσματα στην κονσερβοποιία «Παυλίδης», ενώ την επόμενη μέρα είχαν καταγραφεί 114 θετικά κρούσματα που συνδέονταν με τη συγκεκριμένη συρροή...

Το αυτί της κυβέρνησης ωστόσο δεν ίδρωσε από τα παραπάνω, ούτε από τις καταγγελίες των συνδικάτων, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και συγκεκριμένες καταγγελίες για τις συνθήκες που επικρατούσαν στην επιχείρηση «ΚΡΟΝΟΣ».

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας ήδη στις 14/9 περιέγραφε σε ανακοίνωσή του για την «ΚΡΟΝΟΣ» ότι όταν στη 1.30 μ.μ. της ίδιας μέρας «έφτασε το πρώτο λεωφορείο για την αλλαγή της βάρδιας, στο οποίο οι εργαζόμενοι ήταν ο ένας πάνω στον άλλον, δεν έγινε καμία θερμομέτρηση στην πύλη της επιχείρησης και απλά οι εργαζόμενοι εισήλθαν για να εργαστούν. Μόλις η εργοδοσία αντιλήφθηκε την παρουσία των συνδικαλιστών ξαφνικά εμφανίστηκε ένα (!) θερμόμετρο (η επιχείρηση απασχολεί πάνω από 600 εργαζόμενους), το οποίο προφανώς δεν ήξεραν πώς να το χειριστούν, αφού δεν είδαμε καμία θερμομέτρηση εργαζόμενου! Το θέατρο του παραλόγου συνεχίστηκε με τη βάρδια που σχολούσε στις 14.00, όπου προφανώς με εντολές της εργοδοσίας οι συνάδελφοι έψαχναν να βρουν με ποιο λεωφορείο θα φύγουν, γιατί δεν ήθελαν να τους ανεβάσουν όλους σε ένα όπως πιθανότατα γίνεται συνήθως».

Να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων

Μετά και την επιβεβαίωση των καταγγελιών του, το κλαδικό Συνδικάτο απαιτεί την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας των εργαζομένων.

Θυμίζει τις παρεμβάσεις του σε ΣΕΠΕ και ΕΟΔΥ, τη συγκέντρωση που οργάνωσε στα Γιαννιτσά και υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες και στους δύο νομούς.

Απαιτεί: Τεστ σε όλους τους εργαζόμενους και τους οικείους τους, με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας. Να διασφαλιστούν όλα τα δικαιώματά τους, καμία απόλυση, καμία αλλαγή σύμβασης. Αναρρωτική άδεια σε όσους νοσούν. Ειδικές άδειες με πλήρεις αποδοχές σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και όσους μένουν σε καραντίνα. Να παρέμβουν άμεσα ο ΕΟΔΥ και το ΣΕΠΕ Εδεσσας. Να παρασχεθούν στους εργαζόμενους όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας.

Η ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της, η Τομεακή Οργάνωση Πέλλας του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Υπεύθυνη για τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στις μεγάλες επιχειρήσεις είναι η πολιτική εκείνη που βάζει τα κέρδη των επιχειρήσεων πάνω από τη ζωή των εργαζομένων και που η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα την στηρίζουν με "χέρια και πόδια". Αυτή η πολιτική είναι υπεύθυνη για το ότι τα πρωτόκολλα για τους χώρους δουλειάς έγιναν "λάστιχο"».

Απέναντι σε αυτή την πολιτική καλεί τον λαό να διεκδικήσει οργανωμένα, ουσιαστικά μέτρα προστασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ