Σάββατο 3 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 4 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του ΣΕΠΕ και των ελέγχων στους χώρους δουλειάς

Η άκρως επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στους χώρους δουλειάς από την πολιτική της κυβέρνησης, που εν μέσω πανδημίας έχει ουσιαστικά καταστήσει ανύπαρκτο το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), τροφοδοτώντας παραπέρα την ασυδοσία της μεγαλοεργοδοσίας, η οποία αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, αναδείχτηκε ανάγλυφα την Παρασκευή στη Βουλή στη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ.

Οπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, από την αρχή της χρονιάς μέχρι τις 31 Αυγούστου, διενεργήθηκαν μόνο 10.000 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα για την τήρηση των μέτρων προστασίας. Τον αριθμό αυτό ο υπουργός τον παρουσίασε λίγο πολύ ως κατόρθωμα και ως απόδειξη ότι το ΣΕΠΕ «είναι πιο ισχυρό και πιο στελεχωμένο από ποτέ», όταν οι επιχειρήσεις είναι εκατοντάδες χιλιάδες!

«Το κάλεσμα για αποφυγή του συνωστισμού σταματάει έξω από τις πύλες των εργοστασίων», σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, ο οποίος κατήγγειλε ότι «εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που εργάζονται δίχως να τηρούνται τα συγκεκριμένα μέτρα προφύλαξης για την πανδημία. Σε πολλούς χώρους δουλειάς δεν τηρούνται στοιχειώδη μέτρα, όπως καλός εξαερισμός, συχνές απολυμάνσεις, τήρηση των αποστάσεων των εργαζομένων μεταξύ τους, καθαριότητα. Εδώ δεν υπάρχει κανένας έλεγχος».

Και πώς να υπάρξει έλεγχος, όταν, όπως κατήγγειλε ο Χρ. Κατσώτης, την ώρα που η πανδημία καλπάζει και τα εργατικά «ατυχήματα» αυξάνονται, το 2019 υπηρετούσαν σε όλη την Ελλάδα μόνο 220 επιθεωρητές Υγείας και Ασφάλειας στις μάχιμες υπηρεσίες πρώτης γραμμής και λιγότεροι από 50 στην Αττική, που σημαίνει ότι για να ελεγχθούν έστω και μία φορά όλες οι επιχειρήσεις, θα απαιτούνταν αρκετές δεκαετίες. Ενώ η εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας στις υπηρεσίες, έχει ως αποτέλεσμα το κάθε τμήμα της Επιθεώρησης να λειτουργεί με έναν ή δύο επιθεωρητές σε καθημερινή βάση.

Ο Χρ. Κατσώτης ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη για πλήρη στελέχωση του ΣΕΠΕ με μόνιμο προσωπικό, ενώ παράλληλα απαίτησε απαντήσεις για το πόσοι έλεγχοι και σε ποιες επιχειρήσεις έχουν διεξαχθεί το τελευταίο διάστημα, τι πρόστιμα έχουν επιβληθεί σε επιχειρήσεις που ελλείψει μέτρων προστασίας θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, αν υπάρχει σχεδιασμός για μαζικούς ελέγχους και αν προτίθεται η κυβέρνηση να καταργήσει τον νόμο που κατέστησε το ΣΕΠΕ μια απλή διεύθυνση του υπουργείου, της οποίας ο επικεφαλής δεν έχει δικαιοδοσία ούτε για τις άδειες των υπαλλήλων.

Ο υπουργός, επιβεβαιώνοντας ότι μόνη πρόθεση της κυβέρνησης είναι το πώς θα λύσει ακόμα περισσότερο τα χέρια της μεγαλοεργοδοσίας, απάντησε μόνο στο τελευταίο ερώτημα... λέγοντας ότι «το θέμα έχει εξαντληθεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ