Σάββατο 3 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 4 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες για την κατάσταση στα γηροκομεία

Σοβαρά ερωτήματα για τη διαχείριση των κρουσμάτων στη ΜΦΗ «Αττική»

INTIME NEWS

Οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και της εργοδοσίας για την κατάσταση στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων αναδεικνύονται για μια ακόμα φορά με τραγικό τρόπο από τη μαζική διασπορά του κορονοϊού στο γηροκομείο «Αττική» στον Αγ. Παντελεήμονα στην Αθήνα: Μέχρι την Παρασκευή έχουν εντοπιστεί 47 κρούσματα (42 ηλικιωμένοι και 5 εργαζόμενοι), ένας ηλικιωμένος έχει χάσει τη ζωή του, ενώ δεκάδες τρόφιμοι της δομής έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.

Μάλιστα, πέρα από τις δεδομένες ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία ουσιαστικών μέτρων και επαρκών ελέγχων σε δομές με ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες, με αποτέλεσμα να μένουν ανεφάρμοστα ακόμα και τα αποσπασματικά μέτρα που ανακοίνωσε κατόπιν εορτής και να αυξάνονται συνεχώς οι δομές με μαζικά κρούσματα και θανάτους, τα στοιχεία και οι καταγγελίες που έχουν έρθει μέχρι στιγμής στην επιφάνεια για το γηροκομείο «Αττική» προσθέτουν επιπλέον σοβαρά ερωτήματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα έχουν αναφέρει ο γιος του ιδιοκτήτη της ΜΦΗ αλλά και συγγενείς των ηλικιωμένων, χωρίς καμία διάψευση από τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς, ήδη από τη Δευτέρα 21/9 (το αργότερο την Τρίτη 22/9) εντοπίστηκαν τα πρώτα δύο κρούσματα κορονοϊού στη δομή, σε 2 ηλικιωμένους που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και βρέθηκαν θετικοί. Αντί όμως να χτυπήσει αμέσως συναγερμός από τον ΕΟΔΥ και όλα τα συναρμόδια υπουργεία, δεδομένου ότι πρόκειται για γηροκομείο, πέρασαν 6 ολόκληρες μέρες μέχρι να ξεκινήσουν η ιχνηλάτηση και οι μαζικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ στη δομή, μόλις την Κυριακή 27/9! Στο μεσοδιάστημα, νέα κρούσματα από τη ΜΦΗ διακομίζονταν σε νοσοκομεία, ωστόσο η διοίκησή της αναφέρει ότι οι μόνοι έλεγχοι γίνονταν από την ίδια, με «rapid test», δειγματοληπτικά, σε όποιους εκείνη θεωρούσε...

Οι μαζικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ και η διαπίστωση μαζικών κρουσμάτων ξεκίνησαν μόλις την Κυριακή, ενώ το γεγονός γνωστοποιήθηκε τελικά τρεις μέρες ακόμα πιο μετά, την Τετάρτη 30/9 το βράδυ. Μια μέρα μετά, με εντολή εισαγγελέα διατάχθηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα.

Συγγενείς των ηλικιωμένων καταγγέλλουν ότι ενημερώθηκαν από τα κανάλια, όπως και ότι το περασμένο Σάββατο κλήθηκαν από τη διοίκηση του γηροκομείου να υπογράψουν χαρτί πως σε περίπτωση κρούσματος κορονοϊού ή οποιασδήποτε άλλης ασθένειας η ΜΦΗ δεν φέρει καμία ευθύνη...

Επισημαίνεται ακόμη ότι οι εργαζόμενοι της ΜΦΗ είχαν υποβληθεί σε τεστ μόνο στα τέλη Αυγούστου. Δηλαδή, εν μέσω νέας έξαρσης της πανδημίας, και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, είχε να διενεργηθεί τεστ στους εργαζόμενους για πάνω από 1 μήνα!

Αναφορικά με τα παραπάνω, είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την κυβερνητική ενημέρωση για τον κορονοϊό την Παρασκευή 2/10, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, δεν έδωσε καμία απάντηση στο ερώτημα που του τέθηκε για το πότε ενημερώθηκαν ο ΕΟΔΥ και οι αρμόδιοι φορείς για το πρώτο κρούσμα στο γηροκομείο και τι μεσολάβησε από τότε. Ομολόγησε αντίθετα ότι η Πολιτική Προστασία ενεργοποιήθηκε 9 ολόκληρες μέρες μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, ενώ για το τι έγινε προηγουμένως «πέταξε το μπαλάκι» στον ΕΟΔΥ...

4 κρούσματα και σε γηροκομείο της Καρδίτσας

Στο μεταξύ, 4 κρούσματα κορονοϊού γνωστοποιήθηκαν την Παρασκευή και σε γηροκομείο της Καρδίτσας, τα οποία εντοπίστηκαν σε εργαζόμενους. Το γηροκομείο ανήκει στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, και στεγάζεται στο κτιριακό συγκρότημα της Ιεράς Μονής 12 Αγίων Αποστόλων - Κόκκινη Εκκλησιά. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και οι ηλικιωμένοι που ζουν εκεί ανέμεναν τα αποτελέσματα των τεστ που διενεργήθηκαν την Παρασκευή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ