Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Τεράστιες οι ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας για τη μεγάλη διασπορά του ιού στους χώρους δουλειάς

Πρωτοβουλία συζήτησης και οργάνωσης από το Συνδικάτο Εργαζομένων Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων

Από συμβολική διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της απεργίας στις 26 Νοέμβρη
Από συμβολική διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της απεργίας στις 26 Νοέμβρη
Τα δεκάδες κρούσματα κορονοϊού που εντοπίζονται σε μεγάλους χώρους δουλειάς στην Κεντρική Μακεδονία, η αποκάλυψη της μετατροπής τους σε εστίες υπερμετάδοσης που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μεγάλη διασπορά του ιού ευρύτερα στην περιοχή, ξεσκεπάζουν την καραμέλα της «ατομικής ευθύνης», αναδεικνύουν τις μεγάλες ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Καθώς πολύ μεγάλο ποσοστό των συρροών κρουσμάτων εντοπίζεται στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών, το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει τις πρωτοβουλίες του, προχωρώντας σε σειρά περιοδειών σε χώρους δουλειάς, για την οργάνωση του αγώνα διεκδίκησης ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

Σήμερα Τρίτη θα περιοδεύσει σε «ΟHONOS SNACK» και «ΔΕΛΤΑ», αύριο Τετάρτη σε «Tζανής» και «Κολιός» και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε «Μπάρμπα Στάθης», «Εδεσμα» και «Αραμπατζής».

Μέσα από τις περιοδείες θα απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους να παλέψουν συσπειρωμένοι στο κλαδικό συνδικάτο για να μπει τώρα τέλος στο έγκλημα κυβέρνησης και εργοδοσίας που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Με ανακοίνωσή του που θα μοιράζεται και στις περιοδείες, το Σωματείο θυμίζει ορισμένα μόνο παραδείγματα επιχειρήσεων του κλάδου που επιβεβαιώνουν ότι κυβέρνηση και βιομήχανοι δεν πήραν απολύτως κανένα μέτρο για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς: «Κονσερβοποιία "Παυλίδης", Γιαννιτσά: 191 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Κονσερβοποιία "ΚΡΟΝΟΣ", Σκύδρα: 114 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. ΔΕΑΣ Χαλκιδική: 50 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Δεκάδες κρούσματα σε εργοστάσια στη ΒΙΠΕ Σίνδου και σε εργοστάσια στο Κιλκίς που δεν έχουν... "επιβεβαιωθεί" ή δεν δηλώνονται, αλλά καταγγέλλονται από συναδέλφους μας στο σωματείο μας».

Χαρακτηριστικά είναι και όσα επισημαίνει το Σωματείο για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον κλάδο:«Καθημερινά τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται στους χώρους δουλειάς, τα εργοστάσια γίνονται χώροι διασποράς της πανδημίας. Δουλεύουμε στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, κάνουμε διάλειμμα σε χώρους εντελώς ακατάλληλους. Χιλιάδες συνάδελφοί μας απολύθηκαν από τα εργοστάσια που δούλευαν σαν εποχικοί, ενώ άλλοι συνεχίζουν να δουλεύουν σαν εποχικοί με 3μηνες, 4μηνες, 5μηνες και 11μηνες συμβάσεις. Η εντατικοποίηση "χτυπάει κόκκινο" στους χώρους για να προλάβουν οι βιομήχανοι τις αυξημένες παραγγελίες, με αποτέλεσμα τα όποια μέτρα να γίνονται λάστιχο και τα εργατικά ατυχήματα να αυξάνονται. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, οι εργοδότες προσπαθούν να τα αποκρύψουν, δεν ενημερώνεται το σύνολο των εργαζομένων, δεν γίνονται τεστ σε όλο το προσωπικό».

Με οργάνωση και αγώνα οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της προστασίας της υγείας τους στα χέρια τους, με οργάνωση στο σωματείο και δυνάμωμα του αγώνα για τα δικαιώματά τους σε κάθε χώρο δουλειάς.

Να απαιτήσουν: Ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας, με μαζικούς διορισμούς μόνιμου προσωπικού, επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας στη ΒΙΠΕ Σίνδου, επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Μαζικά, επαναλαμβανόμενα, δωρεάν τεστ, μόνιμη παρουσία γιατρού Εργασίας στις βιομηχανίες, διασφάλιση της αποφυγής του συγχρωτισμού μέσα στους χώρους δουλειάς με μείωση του ωραρίου, πιο τακτικά διαλείμματα και διασφάλιση όλων των μισθολογικών δικαιωμάτων. Αυξήσεις στους μισθούς, καμία απόλυση εποχικού ή συμβασιούχου εργαζόμενου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Να εξασφαλιστεί αξιοπρεπές επίδομα εποχικότητας με ευθύνη του κράτους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου όλες οι συμβάσεις εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και να εξασφαλιστούν προσλήψεις προσωπικού για την αντιμετώπιση της εντατικοποίησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ