Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανεβάζουν στροφές και για το Κυπριακό

Συνεχίζονται τα δημοσιεύματα που εμφανίζουν ως πολύ πιθανή μια 5μερή άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό, παρουσιάζοντας ως «θετικές» τις επαφές που είχε σε Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα η Τζέιν Χολ Λουτ, σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, η οποία θεωρείται πιθανό να επιστρέψει στην Κύπρο το πρώτο 15ήμερο του Γενάρη. Στα «θετικά» εκλαμβάνεται η προθυμία όλων των πλευρών να πάρουν μέρος σε μια τέτοια συνάντηση, όταν βέβαια η όποια «διευθέτηση» του Κυπριακού με βάση τα διχοτομικά σχέδια συνδέεται με την ανάγκη επίσπευσης ενεργειακών και γεωστρατηγικών σχεδιασμών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή.

Στο θέμα αναφέρθηκε σε συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ, δηλώνοντας ότι «για να βρεθεί μια πραγματική λύση στην Κύπρο το συντομότερο, πρέπει οι Ελληνοκύπριοι να εγκαταλείψουν την κακομαθημένη και πεισματάρικη στάση τους και να αποδεχτούν την παρουσία των Τουρκοκυπρίων» και ότι «εμείς ως εγγυητές θα χρησιμοποιήσουμε κάθε δικαίωμα που απορρέει από την όποια ευθύνη μας. Να μην αμφιβάλλει κανείς για αυτό. Είμαστε αποφασισμένοι, έχουμε την επιμονή και τη δυνατότητα να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στη Γαλάζια Πατρίδα μας, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, διέψευσε ισχυρισμούς του αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β' ότι παλιότερα του είχε εκμυστηρευτεί πως θέλει «λύση δύο κρατών». Ο Ν. Αναστασιάδης εξέφρασε λύπη για το ότι, όπως είπε, «ο Μακαριότατος αφέθη να αντιληφθεί αλλιώς τις θέσεις μου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ