Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Αντί για ουσιαστικά μέτρα έστω και τώρα, τα φορτώνουν όλα ξανά στην «ατομική ευθύνη»

Επιβεβαιώνονται η πολύμηνη διαδικασία του εμβολιασμού και η άρνηση της κυβέρνησης για τα αναγκαία μέτρα προστασίας του λαού

Πολύμηνη διαδικασία θα αποτελέσει η επίτευξη του «τείχους ανοσίας» από τον αναγκαίο εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, ο οποίος ξεκίνησε την Κυριακή και στην Ελλάδα, ωστόσο η κυβέρνηση αντί να πάρει ακόμα και τώρα ουσιαστικά μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, προστασίας των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας στους χώρους δουλειάς και Εκπαίδευσης, στα ΜΜΜ κ.ο.κ., παραπέμπει και πάλι προκλητικά στην «ατομική ευθύνη»...

Το ίδιο εκτεθειμένος ο λαός μέχρι τον στόχο ανοσίας...

Χαρακτηριστική ως προς τα παραπάνω είναι η απάντηση που δόθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης στην ερώτηση που έθεσε χτες ο «Ριζοσπάστης» στην επίσημη εβδομαδιαία ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού σχεδίου.

Αναλυτικά, η ερώτηση που έθεσε ο «Ριζοσπάστης» ήταν η εξής:«Το "Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών" επιβεβαιώνει ότι θα περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να εμβολιαστεί περίπου το 70% του πληθυσμού για τη δημιουργία τείχους ανοσίας, ενώ είναι άμεσες οι προειδοποιήσεις για τρίτο κύμα της πανδημίας. Καθώς ο αναγκαίος εμβολιασμός δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις σοβαρές ανεπάρκειες του ΕΣΥ από το οποίο λείπουν 30.000 μόνιμοι γιατροί και νοσηλευτές, τι μέτρα παίρνονται άμεσα για την τεράστια υποστελέχωση στα δημόσια νοσοκομεία, στη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στον τομέα αποκατάστασης; Η κυβέρνηση σκέφτεται να προμηθευτεί αυτοτελώς όλα τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια και από άλλες χώρες παραγωγής, ανεξάρτητα από τις συμφωνίες της ΕΕ, προκειμένου να επισπευσθεί ο χρόνος εμβολιασμού;».

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, απαντώντας εκ μέρους της κυβέρνησης, ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά ότι «μέχρι να επιτευχθεί η ανοσία που έχουμε θέσει ως στόχο, το σημαντικότερο μέσο για να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό είναι τα μέτρα ατομικής προστασίας»... Στην ίδια τραγική κατάσταση δηλαδή θα παραμείνουν τα δημόσια νοσοκομεία, το ίδιο εστίες υπερμετάδοσης θα μένουν οι μεγάλοι χώροι δουλειάς, «υγειονομικές βόμβες» οι αστικές συγκοινωνίες, κανένα μέτρο για τους χώρους Εκπαίδευσης, γιατί αυτό επιβάλλουν οι προτεραιότητες του κεφαλαίου και της κυβέρνησης.

Επιβεβαιώνοντας μάλιστα τα παραπάνω, προσπερνώντας τις 30.000 ελλείψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, ο Μ. Θεμιστοκλέους επανέλαβε τα περί 7.000 προσωρινών προσλήψεων επικουρικών - εκ των οποίων ακόμα και με τις κυβερνητικές εξαγγελίες οι μισοί θα απολυθούν - και έκανε λόγο για 1.500 προσλήψεις μόνιμων γιατρών, πάρα πολλοί από τους οποίους βέβαια ήδη εργάζονταν στο ΕΣΥ, ενώ πρόσθεσε ότι ακόμα και στα εμβολιαστικά κέντρα οι όποιες προσλήψεις θα αφορούν επικουρικούς. Με δυο λόγια, ισχυρίστηκε ότι «το ΕΣΥ ενισχύεται», αναμασώντας ουσιαστικά τα ίδια νούμερα που παρουσίαζε το καλοκαίρι η κυβέρνηση, όταν το παρουσίαζε ως «έτοιμο και θωρακισμένο», σαν να μη μεσολάβησε από τότε το δεύτερο κύμα της πανδημίας και η εκρηκτική κατάσταση που διαμόρφωσε στα δημόσια νοσοκομεία, όπως και η νέα μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα «μιας νόσου» σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων σοβαρών ασθενειών...

Ο γγ του υπουργείου υπεραμύνθηκε, εξάλλου, «της ευρωπαϊκής κεντρικής συμφωνίας» για τα εμβόλια, παρουσιάζοντάς την μάλιστα ως υπέρβαση του ανταγωνισμού με άλλες χώρες και αποκλείοντας οποιαδήποτε σκέψη για προμήθεια και άλλων εμβολίων από τρίτες χώρες για την Ελλάδα, εφόσον αυτά είναι αποτελεσματικά και ασφαλή. Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι συμφωνίες της ΕΕ για τα εμβόλια αποτελούν κομμάτι των οξύτατων ανταγωνισμών, με τη σφραγίδα γεωστρατηγικών συμφερόντων.

Επιβεβαιώνεται η πολύμηνη διαδικασία του αναγκαίου εμβολιασμού

Στο μεταξύ, τα στοιχεία που δόθηκαν και χτες για τη ροή των δόσεων των εμβολίων επιβεβαιώνουν την πολύμηνη διαδικασία που θα απαιτηθεί. Σήμερα αναμένεται παρτίδα της «Pfizer» 83.850 δόσεων, ενώ μέχρι τέλος Μάρτη αναμένονται συνολικά στην Ελλάδα 1.255.800 δόσεις. Σε αυτές αναμένεται να προστεθούν οι παραδόσεις του εμβολίου της «Moderna» (αναμένεται έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις 6 Γενάρη), που αφορούν 240.000 δόσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Δηλαδή μιλάμε συνολικά για 1.495.800 δόσεις, άρα για τον εμβολιασμό 747.900 ανθρώπων έως το τέλος Μάρτη, δηλαδή ούτε του 1/10 του πληθυσμού.

Στη χτεσινή ενημέρωση αναφέρθηκαν ακόμα εκτιμήσεις για τις μαζικότερες παραδόσεις του εμβολίου της «AstraZeneca», για το οποίο εκκρεμούν ωστόσο οι τελικές ανακοινώσεις των δοκιμών.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου επισήμανε την ευρεία αποδοχή του εμβολιασμού από τους υγειονομικούς, σημείωσε ότι δεν προβλέπεται ο εμβολιασμός όσων είναι κάτω των 18 ετών, καθώς δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες για τις συγκεκριμένες ηλικίες και η νόσηση είναι ήπια. Για την πρόκληση αλλεργιών διευκρίνισε ότι είναι εξαιρετικά σπάνια, ενώ για τις σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις χρειάζεται η γνώμη του θεράποντος ιατρού και αλλεργιολόγου.

Μετά τα νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας, σήμερα ξεκινούν οι εμβολιασμοί κατά του Covid-19 και σε 4 Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Περιφέρειας (ΑΧΕΠΑ, Πατρών, Λάρισας και Ιωαννίνων). Μέχρι χτες το μεσημέρι εμβολιάστηκαν σε 5 νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας 471 άτομα.

Στις 4 Γενάρη θα ξεκινήσει ο γενικότερος εμβολιασμός των υγειονομικών και έως τις 20 Γενάρη αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη δόση εμβολιασμού των υγειονομικών, των οίκων ευγηρίας, των μονάδων χρόνιας φροντίδας και των κέντρων αποκατάστασης.

Στη δεύτερη φάση, που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τον Φλεβάρη του 2021, θα εμβολιαστούν άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων και με περαιτέρω προτεραιοποίηση ξεκινώντας από τους μεγαλύτερους) και ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19.

Η τρίτη φάση εξαγγέλλεται για τον Ιούνη του 2021 και θα αφορά όσους είναι άνω των 18 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Οι πολίτες θα ελέγχουν αν συμπεριλαμβάνονται σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό τους στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή ή αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον αριθμό 13034. Εάν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, θα τους έρχεται αυτόματο μήνυμα ότι ανήκουν στις ομάδες προτεραιοποίησης, για το ραντεβού τους.

Από τον Γενάρη το ραντεβού για εμβολιασμό προγραμματίζεται με τους εξής τρόπους: Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr. Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στο 13034. Με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία. Ο κωδικός - αριθμός ραντεβού και το QR Code θα λαμβάνονται ανάλογα με τον τρόπο που προγραμματίζεται το ραντεβού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε κατάρρευση το ξεδοντιασμένο σύστημα Υγείας, 133 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ (2021-12-07 00:00:00.0)
Αργοί εμβολιασμοί, ανισομετρία και μεταλλάξεις δίνουν συνέχεια στην εξάπλωση (2021-06-16 00:00:00.0)
Το τείχος ανοσίας «εξαρτάται από τις παραδόσεις» (2021-06-08 00:00:00.0)
Στο 19,44% η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη (2021-06-01 00:00:00.0)
Επικίνδυνη πολύμηνη αναμονή για εκατοντάδες χιλιάδες χρονίως πάσχοντες (2021-02-16 00:00:00.0)
Το «μαύρο άσπρο» για την αναβολή εμβολιασμών υγειονομικών... (2021-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ