Τρίτη 1 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Στο 19,44% η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη

Το θέμα του εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 12 - 15 ετών κυριάρχησε στη χτεσινή καθιερωμένη ενημέρωση από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ), Μ. Θεοδωρίδου.

Για τον εμβολιασμό παιδιών 12 - 15 ετών, ενημέρωσε ότι έρευνα σε δείγμα 2.000 ατόμων έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα είναι περίπου 100%. Με δεδομένο όμως ότι η μελέτη ήταν μικρή, δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες παρενέργειες. Συμπλήρωσε, πάντως, ότι η Επιτροπή έκρινε πως τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων ιδιαίτερα στα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.

Η έγκριση από τον ΕΜΑ σηματοδοτεί τη δυνατότητα κάθε χώρας να διαμορφώσει τη στρατηγική της για τον εμβολιασμό, απόφαση όμως δεν έχει ληφθεί από την ΕΕΕ. «Μπορεί να γίνει διαφοροποίηση και η σύσταση να αφορά μόνο παιδιά αυξημένου κινδύνου. Τις ανησυχίες των γονιών τις λαμβάνουμε ιδιαίτερα υπόψιν μας», είπε η Μ. Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι θα συνεκτιμηθούν διαφορετικοί παράγοντες που αφορούν τη νόσο, τη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού στην κοινότητα εν καιρώ πανδημίας, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό των παιδιών, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και την ενημέρωση των γονέων από τους παιδίατρους. «Δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα όπως (...) και ο ρόλος της Επιτροπής είναι συμβουλευτικός», κατέληξε.

Στο μεταξύ, η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ανέρχεται μόλις στο 19,44%, όπως ανέφερε χτες ο γγ της ΠΦΥ, Μ. Θεμιστοκλέους. Το 34,5% έχει εμβολιαστεί με τη μία δόση, 6 μήνες μετά την υλοποίηση της «στρατηγικής για τον εμβολιασμό». Η ...ρουλέτα με τα εμβόλια έγινε σαφές ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, καθώς «η "Johnson" όπως και άλλες εταιρείες δε μας δίνουν πλάνο παραδόσεων».

Για τους 35 - 39 ετών, έχουν κλείσει 107.000 ραντεβού για εμβόλιο, το 20,5% έχει ήδη εμβολιαστεί, ενώ το ποσοστό ανέρχεται σε 36% μαζί με τα ραντεβού. Στις ηλικίες 30 - 34, έχουν κλειστεί 63.000 ραντεβού, το 17% έχει εμβολιαστεί και μαζί με τα ραντεβού ανέρχεται μόλις στο 29%.

Σύσταση της ΕΕΕ παραμένει να επαναλαμβάνεται με το ίδιο εμβόλιο και η 2η δόση, καθώς, όπως ειπώθηκε, η 2η δόση και με το εμβόλιο της «ΑstraΖeneca» είναι ασφαλής. Δεν παραπέμπονται σ' αυτό όσοι έχουν εμφανίσει θρομβώσεις σε μεγάλα αγγεία και άλλες καταστάσεις, όπου εξετάζονται και εγκρίνεται διαφορετική δόση εμβολίου. Τα ραντεβού εμβολιασμού με «Johnson & Johnson» ανοίγουν από τις 7 Ιούνη σε όλη τη χώρα.

Εχασε τη μάχη η 44χρονη

Στο μεταξύ, έχασε χτες τη μάχη για τη ζωή η 44χρονη γυναίκα που υπέστη θρόμβωση λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό της με «AstraZeneca» και νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στην ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ. Σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση παραμένει η 34χρονη, που 15 μέρες μετά τον εμβολιασμό της με «ΑstraΖeneca» υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία και μεταφέρθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου στο Τζάνειο. Κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης, χτες η πρόεδρος της ΕΕΕ ανέφερε σχετικά ότι αναμένεται το πόρισμα για το συγκεκριμένο περιστατικό.

Σχετικά με το εμβόλιο της «Johnson & Johnson», η Μ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι υπάρχει ένα ύποπτο περιστατικό στον «Ευαγγελισμό», για το οποίο όμως δεν υπάρχει ακόμη σχετικό πόρισμα. Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες μέρες νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο του Ρίου 37χρονος από την Κεφαλονιά που εισήχθη με θρομβοπενία 10 μέρες μετά τον εμβολιασμό του με «Johnson & Johnson».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ