Τρίτη 1 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Κάλπικα αφηγήματα, με το βλέμμα στην κυβερνητική εναλλαγή

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ

Να πουλήσει εκδούλευση στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ προσπάθησε ο Αλ. Τσίπρας στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με το σωματείο τους στη Χαλκίδα, μοιράζοντας διαβεβαιώσεις ότι θα δώσει μάχη για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, ξεχνώντας τις μεθοδεύσεις απαξίωσης της επιχείρησης και επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν η πορεία ιδιωτικοποίησης όχι μόνο δεν ανακόπηκε αλλά αντίθετα επιταχύνθηκε.

Ηταν ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας που όταν ψηφιζόταν η τροπολογία για εκποίηση χτυπούσε στην πλάτη τους εκπροσώπους των εργαζομένων, μιλώντας για «βιώσιμη λύση», απορρίπτοντας στην ουσία το αίτημά τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Ηταν ο υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Τσακαλώτος, αυτός που δεσμευόταν εγγράφως προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (28/3/2019) για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, δίνοντας πάσα στον Σταϊκούρα, που τον διαδέχτηκε, να λέει ότι «τρία μεγάλα πολιτικά κόμματα τουλάχιστον συμφωνούν με το ποια πρέπει να είναι η λύση»... Ηταν ο αρμόδιος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης, που δήλωνε πως «όλα τα σενάρια για τη ΛΑΡΚΟ είναι ανοιχτά».

Αλλωστε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπλόκαρε την υπογραφή νέας ΣΣΕ, που είχε συμφωνηθεί από τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ και τη διοίκηση της εταιρείας. Οταν το ΚΚΕ κατέθετε τροπολογία στη Βουλή για την ακύρωση των σχεδιασμών για τη ΛΑΡΚΟ και η κυβέρνηση της ΝΔ την απέρριπτε χωρίς συζήτηση, τα άλλα κόμματα δεν βρήκαν να πουν λέξη.

Πολιτική που συνεχίζει να στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο Αλ. Τσίπρας αρκέστηκε να δηλώσει ότι τα σχέδια της κυβέρνησης «δεν διασφαλίζουν δυστυχώς ούτε τη βιωσιμότητα της επιχείρησης ούτε τη συνεχή λειτουργία της επιχείρησης με το όποιο πλαίσιο έχουν επιλέξει, κυρίως όμως δεν διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας». Και βέβαια υπεραμύνθηκε των σχεδιασμών απαξίωσης και παράδοσής της στους ιδιώτες, λέγοντας ότι «αν είχαμε ολοκληρώσει έναν σχεδιασμό εξυγίανσης και αναπροσανατολισμού της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας μας, μπορεί να είχε μια άλλη προοπτική». Στο ίδιο πνεύμα, εμπαιγμού των εργαζομένων, ο Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε το αντεργατικό έκτρωμα της ΝΔ, παρά το γεγονός ότι οι ανατροπές εργασιακών δικαιωμάτων είναι το προαπαιτούμενο της ανάκαμψης στην οποία ομνύει και το δικό του κόμμα και πατάνε σε ένα πυκνό πλέγμα αντεργατικών ρυθμίσεων, που το κόμμα του όχι μόνο διατήρησε αλλά και επέκτεινε.

Το κάλπικο αφήγημα της «βιώσιμης εναλλακτικής που θα υπηρετεί τα συμφέροντα της πλειοψηφίας» εντός του υπάρχοντος συστήματος, με μια κυβερνητική εναλλαγή, αναπαράγει και ο Γ. Δραγασάκης σε συνέντευξή του στο «Βήμα». Αφού παραδέχτηκε ότι οι επιλογές που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης εν είδει προαπαιτούμενων «υπερβαίνουν τον χρόνο μίας κυβερνητικής θητείας» και ότι «η εκταμίευση των δόσεων θα γίνεται εφόσον τηρούνται κάποια προαπαιτούμενα», έσπευσε ωστόσο να ισχυριστεί πως «το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι μνημόνιο» και πως «είναι στο χέρι κάθε κυβέρνησης να πει ποια θα είναι» τα μέτρα που θα παρθούν!

«Υπερωρίες στην εξαπάτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ»

Σε σχόλιό της για την επίσκεψη Τσίπρα στη Χαλκίδα, η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ τονίζει μεταξύ άλλων:

«Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε σήμερα (σ.σ. χτες) το εργοτάξιο της ΛΑΡΚΟ στα Πολιτικά, δηλώνοντας ότι "συμμεριζόμαστε την αγωνία και συμβάλλουμε στον αγώνα και τη διεκδίκηση για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας". Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε για τεσσεράμισι χρόνια και συμμετείχε σε όλες τις διαδικασίες στην ΕΕ και στην Ελλάδα για την ιδιωτικοποίηση, για το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ, έχει μεγάλες ευθύνες για την απαξίωση της επιχείρησης και την επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους (...) Το ίδιο προκλητικά συνέχισε και στις δηλώσεις που έκανε στο Εργατικό Κέντρο, εμφανιζόμενος σαν υπερασπιστής των ανθρώπων "του μόχθου και της εργασίας". Δεν μας απάντησε: Αφού διαφωνεί με τη "διευθέτηση του χρόνου εργασίας", γιατί δεν κατάργησε τον νόμο του ΠΑΣΟΚ του 2011, που επέτρεπε και τα 10ωρα και τις απλήρωτες υπερωρίες, με μόνο αστερίσκο την ύπαρξη Συλλογικής Σύμβασης και τη συμφωνία εργοδοσίας - σωματείων; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε ως κυβέρνηση να εμπλουτίσει τον παραπάνω νόμο με τον νόμο 4498/2017, που αφορά τους νοσοκομειακούς γιατρούς και καθιέρωσε "ως βάση για την οργάνωση του χρόνου εργασίας μέχρι δώδεκα (12) ώρες συνεχή εργασία με παρουσία στον χώρο εργασίας";

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση επέβαλε δουλειά για 32 Κυριακές τον χρόνο, κάνοντας ένα σοβαρό βήμα υπέρ των συμφερόντων των μεγαλεμπόρων; Γιατί νομοθέτησε περισσότερα εμπόδια για την προκήρυξη απεργίας; (...) Γιατί δεν έκανε πράξη την πρόταση νόμου που διαμόρφωσαν πάνω από 500 συνδικαλιστικές οργανώσεις, για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ; Γιατί επέλεξε να "υιοθετήσει" τον νόμο Βρούτση (ΝΔ, 2012); (...)

Ο λαός έχει και μνήμη και πείρα. Θυμάται καλά πώς μετατράπηκε η ελπίδα που του πούλαγε ο ΣΥΡΙΖΑ σε λεπίδα. Θυμάται καλά τις υποσχέσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έσκιζε τα μνημόνια, και μπορεί να κρίνει πόσο κάλπικες είναι οι σημερινές του υποσχέσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει τον νόμο - έκτρωμα αν αυτός ψηφιστεί, "μέσα από μια άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία". Γνωρίζει καλά ότι η βιώσιμη ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα, δηλαδή τα κέρδη του κεφαλαίου, που ευαγγελίζονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, εξασφαλίζονται σε βάρος των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δουλεύει "υπερωρίες" στην εξαπάτηση για να βγει ξανά κυβέρνηση και να πιάσει ξανά δουλειά για το κεφάλαιο, και όχι για τον λαό. Ο λαός μπορεί να βγάλει συμπεράσματα, να δυναμώσει τον αγώνα και την οργάνωσή του, για να διεκδικήσει ζωή και δουλειά με δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ