Τρίτη 1 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
Νέες συνεκπαιδεύσεις με Αμερικανούς και Ισραηλινούς φονιάδες

Με τη συμμετοχή και Λιμενικού - Αστυνομίας σε αντικείμενα που παραπέμπουν και σε «εσωτερική ασφάλεια»

Συνεκπαίδευση με Αμερικανούς και Ισραηλινούς φονιάδες διεξάγει η κυβέρνηση, λίγες μόνο μέρες μετά τα εγκλήματα των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων κατά αμάχων στην Παλαιστίνη.

Συγκεκριμένα, σε εξέλιξη είναι η άσκηση με προσωπικό Ειδικών Επιχειρήσεων «Orion 21» (31 Μάη - 4 Ιούνη), όπου συμμετέχουν για πρώτη φορά όχι μόνο ελληνικές δυνάμεις, αλλά επίσης Αμερικανοί και φονιάδες από το Ισραήλ, όπως και προσωπικό από τη Σερβία (στην προσπάθειά τους να την αγκιστρώσουν στο δυτικό στρατόπεδο) υπό τον συντονισμό της νεοπαγούς Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ (ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ), χτισμένη όπως είναι πάνω σε αμερικανοΝΑΤΟικά πρότυπα και προτάγματα.

Η άσκηση απλώνεται από την Κρήτη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έως τον Εβρο και την ενδοχώρα, τα δε σενάριά της περιέχουν όλες τις μορφές Ανορθόδοξου Πολέμου και πλήθος αντικειμένων, όπως «εξουδετέρωση στόχων υψηλής αξίας», κατάδειξη στόχων και καθοδήγηση πυρών Αεροπορίας (JTAC), ενέδρες και ειδικές επιχειρήσεις σε θαλάσσιο περιβάλλον, αποστολές επιτήρησης - αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών, αλλά και αντιμετώπιση «τρομοκρατικών ενεργειών» και «εξτρεμιστικών στοιχείων». Ειδικά ως προς το τελευταίο, δεν περνά απαρατήρητο ότι στην «Οrion 21» συμμετέχουν και η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος αλλά και η ΕΚΑΜ, μονάδα της Αστυνομίας, σε άλλη μια επικίνδυνη εξέλιξη στην κατεύθυνση αφενός παραπέρα στρατιωτικοποίησης των Σωμάτων Ασφαλείας και αφετέρου εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων σε ζητήματα «εσωτερικής ασφαλείας».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, που συνδυάζεται με την πρόσφατη συγκρότηση της ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ και τη Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων που υπάγεται σε αυτήν, κλιμάκιο της Αεροπορίας Στρατού (δύο επιθετικά ελικόπτερα «Apache», δύο ελικόπτερα μεταφορών «Chinook», δύο ελικόπτερα αναγνώρισης «Kiowa Warriοr» και ένα ελικόπτερο γενικού ρόλου «Huey») εγκαθίσταται στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας που υφίστανται εκεί από την 126 Σμηναρχία Μάχης, η λειτουργία της οποίας ανεστάλη τον Ιούλη του 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, τελικός στόχος είναι η μετακίνηση της δύναμης ακόμα ανατολικότερα, στο αεροδρόμιο Σητείας, μετά την προετοιμασία εκεί των απαραίτητων υποδομών.

Η κίνηση, βέβαια, «κουμπώνει» στις κόντρες του κεφαλαίου για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων στην Ανατολική Μεσόγειο, εξ ου και γνώστες της υπόθεσης αναφέρουν ότι υπηρετεί τις αυξημένες ετοιμότητες και αναπροσαρμογές σχεδίων που εστιάζουν στον λεγόμενο Νότιο Τομέα. Η Κρήτη ενισχύεται με δυνάμεις και μέσα, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα των αποστάσεων και χρόνων αντίδρασης, σε ζώνες που βρίσκονται μακριά από τις βάσεις στήριξης στον ηπειρωτικό κορμό, και η ντόπια αστική τάξη να διεκδικήσει ακόμα πιο ενεργό ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ίδια ζώνη.

Αλλωστε, ακριβώς για την ενίσχυση του χαρακτήρα της Κρήτης ως «αβύθιστου αμερικανοΝΑΤΟικού αεροπλανοφόρου», από 28/5 έως 11/6 διεξάγεται έτερη επιχειρησιακή συνεκπαίδευση μεταξύ των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, με την επωνυμία «Poseidon's Rage», «στο πλαίσιο της επαύξησης της επιχειρησιακής εκπαίδευσης και διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων με φίλες και σύμμαχες χώρες, που εκτελείται συνεχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα με βάση τον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ», όπως αναφέρεται αρμοδίως.

Το αεροπορικό κλιμάκιο των ΗΠΑ, το οποίο αποτελείται από προσωπικό και 14 αεροσκάφη «F-15E» της 492 Fighter Squadron (FS) της US Air Forces in Europe (USAFE), ολοκλήρωσε τη μεταστάθμευσή του στο αεροδρόμιο της Σούδας την Πέμπτη. Η «Poseidon's Rage» αφορά εκπαίδευση σε χαμηλά ύψη, προσβολές επίγειων στόχων και στόχων επιφανείας, αφέσεις πραγματικών / εκπαιδευτικών όπλων, καθώς και εναέρια μάχη και αποστολές Σύνθετων Αεροπορικών Επιχειρήσεων. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης αποστολές σε συνεργασία με δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και της προαναφερθείσας ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ, καθώς και ασκήσεις αεράμυνας με τη συμμετοχή πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ