Τρίτη 16 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Επικίνδυνη πολύμηνη αναμονή για εκατοντάδες χιλιάδες χρονίως πάσχοντες

INTIME NEWS

Το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες χρονίως πάσχοντες, ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή ασθένεια από κορονοϊό, βρίσκονται «στον αέρα» σχετικά με το πότε θα καταφέρουν να εμβολιαστούν, επιβεβαίωσε ουσιαστικά η χτεσινή επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για το σχέδιο προτεραιοποίησης των εμβολιασμών.

Εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων στην παραγωγή και την παραλαβή των εμβολίων, στο έδαφος της εμπορευματοποίησής τους και των εντεινόμενων καπιταλιστικών ανταγωνισμών και παζαριών, περίπου 270.000 ασθενείς από τις ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται κάποια στιγμή τον Μάρτη, ενώ ακόμα πιο πίσω - άγνωστο ακόμα πότε - πηγαίνει ο εμβολιασμός για ακόμα περισσότερους χρονίως πάσχοντες με σοβαρά νοσήματα (χρόνια καρδιολογικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη κ.ά.) που δεν εντάσσονται στις παραπάνω ομάδες...

Χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας την προτεραιοποίηση των επόμενων μηνών, η πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μ. Θεοδωρίδου, επεσήμανε: «Οταν η διαθεσιμότητα των εμβολίων είναι περιορισμένη, η ηλικία αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα της προτεραιοποίησης. Μακάρι να υπάρχουν μελλοντικά άφθονα εμβόλια ούτως ώστε η ταξινόμηση που θα ακούσετε ανά νοσήματα για τον εμβολιασμό να μην ισχύσει. Διότι όλες οι ομάδες μπορούν να συμπτυχθούν εφόσον υπάρχουν άφθονα εμβόλια, μεγάλος αριθμός εμβολίων»...

Σημειώνεται ότι ενώ είμαστε ήδη στα μέσα Φλεβάρη και η νέα έξαρση της πανδημίας είναι εδώ, οι ρυθμοί των εμβολιασμών παραμένουν πολύ αργοί. Ανακοινώθηκε ότι έχουν γίνει μόλις 550.000 εμβολιασμοί, ενώ δεν δόθηκαν στοιχεία για την 1η και τη 2η δόση. Χτες ξεκίνησε μετ' εμποδίων ο εμβολιασμός για την ηλικιακή ομάδα 60 - 64 ετών (235.000 ραντεβού), ενώ έχουν κλειστεί και 150.000 ραντεβού για τις ηλικίες 75 - 79 ετών.

Σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις για την προτεραιοποίηση:

-- 269.000 άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου (μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, νεφρική ανεπάρκεια σταδίου 5, κυστική ίνωση, καρκίνος υπό αγωγή κ.λπ.) θα αρχίσουν να εμβολιάζονται μέσα στο Μάρτη, ανεξαρτήτως ηλικίας.

-- Ακόμα πιο αργά, χωρίς καν να επισημαίνεται το πότε, θα ακολουθήσει η δεύτερη πολυπληθέστερη ομάδα, άτομα 18 έως 59 ετών με υποκείμενα προβλήματα αυξημένου κινδύνου (καρδιολογικά νοσήματα, άτομα με καρκίνο που δεν βρίσκονται στη φάση των θεραπειών, χρόνια προβλήματα αναπνευστικού με χρήση οξυγόνου, ηπατική νόσος, σακχαρώδης διαβήτης και άλλες σοβαρές παθήσεις). Και στο εσωτερικό αυτής της ομάδας θα ισχύσει ηλικιακό κριτήριο.

Καθοριστική αποδεικνύεται και σε αυτό το ζήτημα η απουσία ενός οργανωμένου, κεντρικά σχεδιασμένου δημόσιου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα καταγράφει, θα παρακολουθεί, θα προλαμβάνει και θα περιθάλπει τη νοσηρότητα του πληθυσμού. Χαρακτηριστικά, στη χτεσινή ενημέρωση επισημάνθηκε ότι «δεν υπάρχει μητρώο ασθενών και ασθενειών, και αυτό είναι κάτι που πραγματικά δυσκόλεψε και δυσκολεύει την προτεραιοποίηση».

Επισφαλής είναι η «λύση» μέσω του κωδικού νόσου ή των φαρμάκων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που χρησιμοποιήθηκε, καθώς είναι σε βάθος δεκαετίας μόνο, ενώ πολλές απ' αυτές τις ασθένειες παραμένουν αδιάγνωστες. Σε αυτό το έδαφος δόθηκε και η προληπτική δικαιολογία για «δυσκολίες ή αστοχίες στην προσπάθεια ταυτοποίησης»...

Αναλυτικά η λίστα με τις κατηγορίες και την κατανομή των νόσων θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ