Τρίτη 16 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Παζαρεύει ως «χώρα - κλειδί» για τα ευρωατλαντικά σχέδια

Κλήτευσε τον Αμερικανό πρέσβη

«Κανένα φόρουμ στο οποίο δεν συμμετέχουν η Τουρκία, που αποτελεί χώρα - κλειδί στην περιοχή, και οι Τουρκοκύπριοι, δεν θα καταφέρει να καταστήσει δυνατή τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού και επιτυχημένου μηχανισμού συνεργασίας και φιλίας», σημείωσε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, αντιδρώντας στο «Φόρουμ Φιλία» που έγινε την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα, με την παρουσία διαφόρων αραβικών χωρών, αλλά και της Κύπρου και της Γαλλίας, και με τη «σφραγίδα» των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Σε αυτήν τη βάση, το τουρκικό ΥΠΕΞ επέκρινε ως «αβάσιμες» τις «συκοφαντίες που διατυπώθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας εναντίον της χώρας μας» και χαρακτήρισε το Φόρουμ επιχείρηση καλλιέργειας «της έχθρας εναντίον της Τουρκίας». Η Αγκυρα επανέλαβε τις κατηγορίες για «μαξιμαλιστικές αξιώσεις» και «κοντόφθαλμα συμφέροντα» που Ελλάδα και άλλοι ακολουθούν, υποστηρίζοντας ότι η ίδια προσπαθεί να εγκαθιδρύσει «μία ειλικρινή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, με την πρόταση για διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης», εκφράζοντας μάλιστα ανησυχίες για «στάση άκρως εχθρική» που - όπως ανέφερε - «υπονομεύει και τις προσπάθειες της ΕΕ για τη Μεσόγειο». Καλεί δε τις χώρες που συμμετείχαν στο Φόρουμ να μην παίζουν τα παιχνίδια του «ελληνο/ελληνοκυπριακού διδύμου, που στόχο έχει την καλλιέργεια μίσους και έχθρας κατά της Τουρκίας».

Στο μεταξύ, την ώρα που ο Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, συζητώντας για τη «σημασία της διμερούς σχέσης» (βλέπε σχετικό θέμα), στην Αγκυρα το τουρκικό ΥΠΕΞ κλήτευσε τον Αμερικανό πρέσβη στην τουρκική πρωτεύουσα ώστε να διαμαρτυρηθεί για ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που θεωρήθηκε χλιαρή αντίδραση για τον εντοπισμό 13 σορών Τούρκων στο βόρειο Ιράκ, σε περιοχή όπου συνεχίζονται «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» κατά του ΡΚΚ.

Η Ουάσιγκτον καταδίκασε μεν «με τον πιο σθεναρό τρόπο» το συμβάν, ωστόσο έκανε λόγο περί «πληροφοριών για τον θάνατο Τούρκων πολιτών στα χέρια του PKK, μιας οργάνωσης που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική». Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, αντιδρώντας έντονα, χαρακτήρισε απαράδεκτη την αντίδραση των ΗΠΑ και δήλωσε: «Αν είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ και αν θέλετε τη διαφύλαξη της ενότητας του ΝΑΤΟ, πρέπει να ενεργείτε με ειλικρίνεια. Δεν μπορείτε να τάσσεστε με τους τρομοκράτες. Αν θέλετε να είστε με μία πλευρά, να είστε με τη δική μου».

  • Στο μεταξύ, Navtex για έρευνες στο Κεντρικό Αιγαίο εξέδωσε η Αγκυρα, με ισχύ από τις 18 Φλεβάρη μέχρι και τις 2 Μάρτη. Η προς δέσμευση περιοχή της είναι μεταξύ Σκύρου, Λέσβου και Λήμνου.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνήθηκε η μετατροπή του σε περιφερειακό οργανισμό (2020-01-18 00:00:00.0)
Στο τραπέζι τα πολύπλευρα παζάρια με την Αγκυρα (2018-04-17 00:00:00.0)
Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση που έθαψαν τα αστικά ΜΜΕ (2016-09-09 00:00:00.0)
Οξύνεται πάλι η μεταξύ τους ένταση (2016-02-02 00:00:00.0)
«Πουλάει» τη γεωστρατηγική της θέσης (2010-10-07 00:00:00.0)
Γραφικοί και θλιβεροί... (1996-07-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ