Τρίτη 17 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Στο τραπέζι τα πολύπλευρα παζάρια με την Αγκυρα

Η Τουρκία έχει ρόλο - κλειδί για τη Συμμαχία, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν
Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν
ΑΓΚΥΡΑ.--

Τη σημασία που έχει η Τουρκία για τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ επανέλαβε με έμφαση ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, που πραγματοποίησε χτες «επίσκεψη εργασίας» στην Τουρκία και μεταξύ άλλων συνάντησε τον Πρόεδρο της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν, αλλά και τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών.

Αναδεικνύοντας τη σημασία που έχει για τη Δύση η συνεργασία της με την Τουρκία, ο Στόλτενμπεργκ την περιέγραψε ως «σύμμαχο που παίζει ρόλο - κλειδί στη Συμμαχία» και σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πρόσθεσε: «Η Τουρκία κάνει αληθινά πολλά για τη Συμμαχία, αν και αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις για την ασφάλειά (της). Κανένας άλλος σύμμαχος δεν έχει υποφέρει από τρομοκρατικές επιθέσεις τόσο όσο η Τουρκία. Και είστε ο σύμμαχος, που είναι ο περισσότερο εκτεθειμένος στην αστάθεια αυτής της περιοχής... Αλλά δεν είστε μόνος σας. Το ΝΑΤΟ στέκεται αλληλέγγυο». Ενώ έσπευσε να υπενθυμίσει και «το άρθρο 5 για την εγγύηση της ασφάλειας (των μελών της Συμμαχίας)» που «αποτελεί τον πυρήνα της Συμμαχίας - ένας για όλους και όλοι για έναν».

Ο ίδιος εξήγησε ότι η στήριξη του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία περιλαμβάνει την αποστολή αεροσκαφών τύπου AWACS, ναυτικές περιπολίες και ασκήσεις, την ανάπτυξη συστημάτων αεράμυνας και αντιπυραυλικής προστασίας από το 2013, τη συμβολή στην προστασία των συνόρων της Τουρκίας στη μεθόριο με τη Συρία κ.τ.λ. Ενώ, επιβεβαιώνοντας πόσο περιπλέκονται οι διεργασίες Δύσης - Τουρκίας, στο φόντο των κλιμακούμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, καταρχήν, με τη Ρωσία, πρόσθεσε: «Ετσι, το ΝΑΤΟ είναι σημαντικό για την Τουρκία και η Τουρκία είναι σημαντική για το ΝΑΤΟ και αυτή είναι η δύναμη της Συμμαχίας: 29 εταίροι στέκονται από κοινού, ο ένας προστατεύοντας τον άλλο...».

Ο Στόλτενμπεργκ διευκρίνισε ότι έγινε συζήτηση και για τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, για την οποία πολλοί Δυτικοί «σύμμαχοι» διατηρούν σοβαρές ενστάσεις, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για τη «συνεχιζόμενη διαφάνεια» που η Τουρκία έχει επιδείξει στο θέμα.

Από τη μεριά του, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η συζήτηση με τον γγ αφορούσε τις εξελίξεις σε Συρία, αλλά και σε Ιράκ και Λιβύη, όπως και την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Χαρακτήρισε τις συχνές επισκέψεις του ΝΑΤΟ στην Τουρκία ως «σημάδι της σημασίας που έχει η Τουρκία ως μέλος της Συμμαχίας». Συμπλήρωσε, πάντως, ότι η Τουρκία εναντιώνεται σε όλες τις μορφές της τρομοκρατίας και ότι «περιμένουμε περισσότερη στήριξη από το ΝΑΤΟ». Ενώ, το αντιλαϊκό αλισβερίσι που έχει στηθεί σε βάρος όλων των λαών της περιοχής, φάνηκε και από το σχόλιο που έκανε, δίπλα στον γγ του ΝΑΤΟ, διαφωνώντας με διαπιστώσεις του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, ότι η Τουρκία διαχωρίστηκε από τη Ρωσία (επειδή στήριξε τις τελευταίες επιθέσεις των Δυτικών στη Συρία). «Μπορεί να σκεφτόμαστε διαφορετικά (σε διάφορα θέματα), αλλά οι σχέσεις μας με τη Ρωσία δεν είναι τόσο αδύναμες ώστε ένας Γάλλος Πρόεδρος να τις διαρρήξει» είπε, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι οι σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία «δεν αποτελούν εναλλακτική» στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Παρέμβαση για τα Βαλκάνια

Την ίδια στιγμή, οι επαφές του Στόλτενμπεργκ στην Αγκυρα επιβεβαίωσαν την αξία που έχει για το ΝΑΤΟ η επέκτασή του στα Βαλκάνια, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου, ότι η Τουρκία στηρίζει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και στηρίζει ειδικά την ένταξη της Γεωργίας, της ΠΓΔΜ της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναδιάταξη δυνάμεων σε αντιστοίχιση με τους εντεινόμενους ανταγωνισμούς (2021-04-15 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η σύνθετη διαπραγμάτευση (2020-12-18 00:00:00.0)
Ενισχύονται ο επιθετικός σχεδιασμός κατά των λαών και οι αντιθέσεις (2019-12-04 00:00:00.0)
Ξεκινάει σήμερα με γεμάτη και επικίνδυνη ατζέντα (2019-10-24 00:00:00.0)
Με αντικομμουνισμό και νέα επικίνδυνα σχέδια «τίμησαν» τη μαύρη επέτειο (2019-04-05 00:00:00.0)
Συναντήσεις με Στόλτενμπεργκ - Τσαβούσογλου (2018-04-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ