Τρίτη 17 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίτευξη «πολιτικής λύσης» στη Συρία

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίτευξη «πολιτικής λύσης» στη Συρία διεκδικεί η γερμανική κυβέρνηση, θέλοντας να διασφαλίσει τα συμφέροντά της και αναβαθμισμένο ρόλο στη Μέση Ανατολή.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, δήλωσε χτες, πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ότι μια λύση στη Συρία θα μπορούσε να υπάρξει μόνο πολιτικά. Αυτή η λύση περιλαμβάνει επίσης τη Ρωσία, αλλά όχι τον Πρόεδρο της Συρίας, Ασαντ. Κάποιος που χρησιμοποιεί χημικά όπλα δεν μπορεί να είναι μέρος της λύσης, είπε. Νωρίτερα είχε ανακοινώσει πως «θα εργαστούμε μαζί με τη Γαλλία για τη δημιουργία ενός διεθνούς σχήματος κρατών με επιρροή, που θα δώσει νέα ώθηση στην πολιτική διαδικασία». Αρχικός στόχος είναι η κατάπαυση του πυρός και δεύτερο βήμα θα πρέπει να είναι η διαπραγμάτευση μιας μόνιμης λύσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, συμπλήρωσε.

Ο Γερμανός Πρόεδρος, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, εκτιμά ότι «βρισκόμαστε στο επόμενο στάδιο κλιμάκωσης της έντασης Ρωσίας - ΗΠΑ» και κάλεσε την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα να ξεκινήσουν μια κοινή ειρηνευτική πρωτοβουλία για τη Συρία: «Οι μεγάλες δυνάμεις φέρουν μεγαλύτερη ευθύνη. Εδώ πρέπει να γίνει ένα πρώτο βήμα, το οφείλουν στον κόσμο ο Πούτιν και ο Τραμπ», διαφορετικά «οι πιθανότητες βελτίωσης της κατάστασης στη Συρία είναι μηδενικές», δήλωσε στην κυριακάτικη «Bild». Ο ίδιος προειδοποίησε «κατά της δαιμονοποίησης της Ρωσίας» και δήλωσε ότι η Γερμανία έχει να παίξει έναν ειδικό ρόλο για τη διατήρηση του διαλόγου με τη Ρωσία.

Ο Γερμανός πρώην ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ζήτησε μια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική για τη Συρία. Επέκρινε το γεγονός ότι η Γαλλία και η Μ. Βρετανία συμμετείχαν στα στρατιωτικά χτυπήματα με τις ΗΠΑ, ενώ η Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη κρατήθηκαν πίσω. «Αυτή η διάσπαση είναι πραγματικά επικίνδυνη, επειδή ενθαρρύνει άλλες δυνάμεις να μας τεστάρουν», είπε χαρακτηριστικά. Κατά τ' άλλα, χαιρέτισε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν ενεπλάκησαν άμεσα κατά την επίθεση στη Συρία.

Κριτική από την αντιπολίτευση

Κριτική στη στάση της γερμανικής κυβέρνησης άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αν και με διαφορετικούς τόνους το καθένα, ζητούν επανεξέταση της γερμανικής πολιτικής απέναντι στη Ρωσία και προσέγγιση.

Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, ζήτησε πρωτοβουλίες από τη γερμανική κυβέρνηση «για να διασφαλιστεί ότι ο διάλογος με τη Ρωσία και την Τουρκία δεν θα διακοπεί». «Η επίθεση με χημικά αέρια στη Συρία είναι μια παραβίαση του πολιτισμού, κατά της οποίας πρέπει να αντιδράσει η διεθνής κοινότητα, όμως στη Συρία εδώ και καιρό δεν διεξάγεται ένας εμφύλιος πόλεμος, αλλά είναι η σκηνή των διεθνών συγκρούσεων», είπε. Από τη μία «η πρόκληση και η επιθετικότητα χρειάζονται μια συνεπή απάντηση», από την άλλη «χρειαζόμαστε πρωτοβουλίες διαλόγου που θα επιτρέψουν στον Πούτιν να βγει από το αδιέξοδο», όπως η πρόσκληση της Ρωσίας να επιστρέψει σε διεθνείς συναντήσεις, όπως η G7.

Εκπρόσωποι του σοσιαλδημοκρατικού μορφώματος «Η Αριστερά» αντιτάχθηκαν στην επίθεση κατά της Συρίας από ΗΠΑ, Γαλλία και Μ. Βρετανία, κάνοντας τις εξής δηλώσεις: «Εκείνοι που κατηγορούν τους άλλους ότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο (...) Η γερμανική κυβέρνηση είναι συνένοχη, μέσω των παραλείψεών της (...) Αντί να υπερασπιστεί την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η Μέρκελ θα πρέπει να καταδικάσει τις επιθέσεις».

Το αντιδραστικό - ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) χαρακτήρισε την επίθεση στη Συρία «πρόωρη», δεδομένου ειδικά ότι δεν υπάρχουν «καθόλου στέρεα αποδεικτικά στοιχεία επίθεσης δηλητηριωδών αερίων στην Ντούμα».

Οι Πράσινοι επέκριναν τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Συρίας ως αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο: «Η επικρότηση από πλευράς γερμανικής κυβέρνησης είναι ανυπόφορη. Οποιος πραγματικά θέλει να τερματίσει τον πόλεμο, πρέπει να φέρει τη Ρωσία και τις ΗΠΑ σε ένα τραπέζι διαλόγου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ