Τρίτη 17 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περιστατικό με πολλά ερωτήματα και «γκρίζες ζώνες»

Διαστάσεις παίρνει περίεργο περιστατικό, που σύμφωνα με δημοσιεύματα έγινε στις 13/4, όταν τρεις νεαροί προσέγγισαν τη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς» και ύψωσαν την ελληνική σημαία. Η βραχονησίδα, στο Ανατολικό Αιγαίο, δυτικά της Σάμου, είναι μεταξύ των 25 νησιών και 127 βραχονησίδων που αμφισβητούν οι Τούρκοι στο Αιγαίο και συχνά - πυκνά καταγράφονται υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω της.

Το περιστατικό, μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα τις προηγούμενες μέρες μέσω του διαδικτύου, αποτέλεσε ευκαιρία για νέες δηλώσεις περί «γκρίζων ζωνών» από την τουρκική κυβέρνηση.

Χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Γιλντιρίμ δήλωνε: «Εχουμε υπόψιν μας ότι στο Αιγαίο υπάρχουν ενέργειες αύξησης της έντασης από την πλευρά της Ελλάδας και αυτές οι παραβιάσεις έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό. Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν έχει σημασία που ανήκουν. Εγινε μια προσπάθεια ανάλογη με αυτή στα Ιμια». «Η τουρκική ακτοφυλακή έκανε τις απαραίτητες παρεμβάσεις και κατέβασε τη σημαία από εκεί», πρόσθεσε για να «συστήσει» μάλιστα στην Ελλάδα «να αποφεύγει ενέργειες που αυξάνουν την ένταση μεταξύ δυο καλών γειτόνων».

Αργότερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, έλεγε ότι τη σημαία την κατέβασαν Τούρκοι κομάντος και ότι αν χρειαστεί θα το ξανακάνουν.

Ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση σχετικά με το περιστατικό προκαλεί και η τοποθέτηση της κυβέρνησης.

Στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας, πηγές διέψευδαν πως υπήρχε οποιαδήποτε δραστηριότητα στη βραχονησίδα τα τελευταία 24ωρα, αν και παραμένουν κενά στο τι ακριβώς έχει γίνει εκεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε χτες πως «με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Ελληνας πρωθυπουργός από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος», χαρακτηρίζοντας «απολύτως προκλητική και καταδικαστέα» τη δήλωση Γιλντιρίμ και προσθέτοντας πως η Ελλάδα «δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε τη θεωρία των "γκρίζων ζωνών", ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας».

Εξάλλου, με δηλώσεις του σε ΜΜΕ, ο δήμαρχος Φούρνων Γ. Μαρούσης φέρεται να διαβεβαιώνει ότι η ελληνική σημαία στη συγκεκριμένη βραχονησίδα κυματίζει κανονικά. Οτι ο ίδιος, μαζί με κλιμάκιο του Λιμενικού, βρέθηκε στο κοντινότερο σημείο των Φούρνων με τη συγκεκριμένη βραχονησίδα και χρησιμοποίησε κιάλια για να διαπιστώσει τι ακριβώς συμβαίνει. Οτι όσοι σήκωσαν τη σημαία «ήταν τρία παιδιά που είχαν έρθει στο νησί για να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ