Copyright 2018 The Associated |
Σε συνέντευξη που έδωσε στο τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού», ενόψει των χτεσινών επαφών που είχε στην Τουρκία (βλέπε και σχετικό θέμα, σελ. 4), απαντώντας σε ερώτημα για τα Ελληνοτουρκικά, χρησιμοποίησε τη φράση «διαφωνίες σε κάποια θέματα» για να αναφερθεί στην κατάσταση στο Αιγαίο και σε όσα συνιστούν συνεχή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.
Είπε συγκεκριμένα: «Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο εταίροι μεγάλης αξίας, είναι εταίροι από το 1952. Και οι δύο συνεισφέρουν στη συλλογική μας άμυνα. Περιμένω οι διαφωνίες που βλέπουμε σε κάποια θέματα να λυθούν ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα σε πνεύμα καλών σχέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσορίζω την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών και το ότι συμφώνησαν να λύσουν αυτές τις διαφωνίες μέσω διαλόγου».
Σε νέο ερώτημα του δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο ανάμειξης του ΝΑΤΟ για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, ο Στόλτενμπεργκ επέμεινε καθαρά: «Οχι, δεν είναι θέμα του ΝΑΤΟ, είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».
Παραπάνω από ενδεικτική είναι, εξάλλου, και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου, ο οποίος, επικροτώντας ουσιαστικά τη στάση «Πόντιου Πιλάτου» του ΝΑΤΟ, που κατά τ' άλλα επικαλείται ως τάχα «προστάτη» της «ασφάλειας και σταθερότητας», δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ δεν είναι φόρουμ επίλυσης διαφορών των μελών της συμμαχίας» και έτσι «ποτέ η ελληνική πλευρά δεν είχε επιλέξει το ΝΑΤΟ ως ένα τέτοιο φόρουμ». «Από τη δική μας θέση, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο παρά να υπενθυμίζουμε διαρκώς ότι η εδαφική κυριαρχία της χώρας είναι αδιαμφισβήτητη (...) και να καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις συνθήκες τις οποίες και η ίδια έχει υπογράψει», πρόσθεσε, καλώντας την να πάρει πρωτοβουλίες αποκλιμάκωσης της έντασης.
Ερωτηθείς δε για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που παραμένουν κρατούμενοι στις φυλακές της Αδριανούπολης, αρκέστηκε να επαναλάβει ότι «η ενημέρωση που έχουμε από την τουρκική πλευρά είναι ότι ολοκληρώνεται η έρευνα του Τούρκου εισαγγελέα. Αναμένουμε το κατηγορητήριο και τις τελικές αποφάσεις της τουρκικής Δικαιοσύνης».
Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα», έλεγε πως «βρισκόμαστε ουσιαστικά σε έναν ακήρυχτο πόλεμο, με την έννοια ότι οι παραβιάσεις, οι παραβάσεις, οι υπερπτήσεις των τουρκικών αεροπλάνων είναι καθημερινό σχεδόν φαινόμενο, με αποτέλεσμα τα ελληνικά αεροπλάνα - και τα πλοία στο Αιγαίο - να υποχρεούνται να κάνουν αναχαιτίσεις».
Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Τουρκία συνδέει την υπόθεση των «οκτώ» με την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, είπε ότι «από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ρητές δηλώσεις της τουρκικής πλευράς, δεν μπορώ να κάνω εικασίες σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Οι ίδιοι λένε ότι δεν συνδέονται», ενώ σε σχέση με την κράτηση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, δήλωσε ότι «μετά τη λήξη του 18μηνου, που συμπληρώνεται εντός του Μαΐου, δεν προβλέπεται η παράταση της κράτησής τους», καθώς, όπως είπε, δεν υπήρξε προσφυγή της τουρκικής πλευράς προς την ελληνική Δικαιοσύνη με το αίτημα να δικαστούν στην Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση, η τουρκική προκλητικότητα εκδηλώθηκε και χτες στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, καθώς 5 ζεύγη τουρκικών «F-16» προχώρησαν σε παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, στο Ν/Α Αιγαίο, ενώ καταγράφηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναχαίτιση.