Σάββατο 18 Γενάρη 2020 - Κυριακή 19 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Συμφωνήθηκε η μετατροπή του σε περιφερειακό οργανισμό

ΗΠΑ και Γαλλία ζήτησαν επίσημα να συμμετέχουν ως παρατηρητές

Από τη συνάντηση στο Κάιρο
Από τη συνάντηση στο Κάιρο
Αναβαθμισμένο ρόλο στην όξυνση των ενεργειακών και γεωπολιτικών ανταγωνισμών αποκτά το Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά και την έγκριση καταστατικού για τη μετατροπή του σε περιφερειακό οργανισμό, την περασμένη Πέμπτη, στο Κάιρο.

Θυμίζουμε ότι μόνιμα μέλη του Φόρουμ είναι οι Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος, Ιορδανία και Παλαιστινιακή Αρχή. Στην προηγούμενη υπουργική συνάντηση του Φόρουμ (τον περασμένο Ιούλη) είχε πάρει μέρος και ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Ρικ Πέρι, ενώ τώρα οι ΗΠΑ υπέβαλαν και επίσημα αίτημα ένταξής τους στο Φόρουμ με το καθεστώς του «μόνιμου παρατηρητή».

Εξίσου ενδεικτικό είναι και το ενδιαφέρον της Γαλλίας, που επίσης συμμετείχε στην τρίτη συνάντηση του Φόρουμ και ζήτησε με τη σειρά της να συμμετέχει ως παρατηρητής.

Εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι το νέο σχήμα θα συμβάλει αποφασιστικά στην όξυνση των αντιλαϊκών σχεδιασμών και διεργασιών, επαναλαμβάνοντας μάλιστα και τις γνωστές προτάσεις για παζάρια και με την τουρκική αστική τάξη. Χαρακτήρισε το Φόρουμ «καταλύτη για την ειρήνη και τη συνεργασία» και πρόσθεσε ότι «το μήνυμα αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από την Τουρκία, η οποία θα μπορούσε να γίνει δεκτή σε αυτόν τον οργανισμό, υπό μία βασική προϋπόθεση: Το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

Από τη μεριά της η Αγκυρα αντέδρασε έντονα, με το τουρκικό ΥΠΕΞ να χαρακτηρίζει το Φόρουμ «μη ρεαλιστική πρωτοβουλία, που ξεκίνησαν ορισμένες χώρες με πολιτικά κίνητρα και αυταπάτες αποκλεισμού της Τουρκίας από την ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου». Η ανακοίνωση της Αγκυρας ανέφερε ακόμα ότι «αν ο στόχος του Φόρουμ ήταν αληθινά η συνεργασία, σίγουρα θα είχαν προσκληθεί η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι. Τέτοιες πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν ενάντια στην Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους δεν θα συμβάλουν ποτέ στην ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή. Οποιαδήποτε πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους δεν θα πετύχει». Υποστήριξε δε πως «αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί νέα απόδειξη ότι οι χώρες που δεν απάντησαν στις εκκλήσεις μας για διάλογο και συνεργασία εξακολουθούν να έχουν μάταιες ελπίδες».

Τη συνάντηση στο Κάιρο παρακολούθησαν και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και της Παγκόσμιας Τράπεζας, της οποίας μάλιστα παρουσιάστηκε ειδική μελέτη για τα κοιτάσματα και τις υποδομές φυσικού αερίου της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζαρεύει ως «χώρα - κλειδί» για τα ευρωατλαντικά σχέδια (2021-02-16 00:00:00.0)
«Τρέχουν» οι διεργασίες με μοχλό και το Φόρουμ για την Ενέργεια (2021-01-28 00:00:00.0)
«Τρέχουν» διεργασίες για την άτυπη πενταμερή (2021-01-14 00:00:00.0)
Συμμετοχή ΗΠΑ και στο «Φόρουμ για το φυσικό αέριο» (2019-07-25 00:00:00.0)
Τελεσίγραφα, παζάρια και ένταση των κινδύνων (2019-06-15 00:00:00.0)
Γυμνάσια και στην Ανατ. Μεσόγειο (1998-01-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ