Σάββατο 3 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γυμνάσια και στην Ανατ. Μεσόγειο

Με τη συνεργασία ΗΠΑ - Τουρκίας - Ισραήλ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Αεροναυτικά γυμνάσια πραγματοποιούν την ερχόμενη βδομάδα στην Ανατολική Μεσόγειο ισραηλινές, τουρκικές και αμερικανικές δυνάμεις με στόχο τον συντονισμό ενεργειών για την έρευνα και τη διάσωση ναυαγών.

Αν και οι άνδρες των τριών χωρών δε θα ρίξουν ούτε έναν πυροβολισμό στη διάρκεια των γυμνασίων, οι γειτονικές χώρες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τους ευρύτερους στόχους της αμερικανο - ισραηλινο - τουρκικής συνεργασίας.

"Η εικόνα και μόνο των ελικοπτέρων και των πολεμικών σκαφών να διασχίζουν την Ανατολική Μεσόγειο είναι αρκετά δυσοίωνη για τις γειτονικές χώρες που ανησυχούν για την αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία, αλλά και την αμερικανική ανάμειξη στη Μέση Ανατολή" σημειώνει το πρακτορείο "Ρόιτερ".

"Τα γυμνάσια δείχνουν στις ριζοσπαστικές χώρες της περιοχής ότι υπάρχει μια ισχυρή συμμαχία ανάμεσα στο Ισραήλ, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, την οποία πρέπει να φοβούνται" σημειώνει ο Ισραηλινός πολιτικός αναλυτής Εφρέμ Ινμπάρ.

Αλλοι αναλυτές μιλούν για μια νέα διάταξη στον περιφερειακό συσχετισμό δυνάμεων, που βάζει στο ένα στρατόπεδο το Ισραήλ, την Τουρκία και την Ιορδανία, η οποία έστειλε ομάδα παρατηρητών στα γυμνάσια, και στο άλλο τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν.

Τα γυμνάσια που έχουν την κωδική ονομασία "Εμπιστη Γοργόνα" (Reliant Mermaid) αποτελούν την τελευταία σελίδα στην ιστορία "στρατιωτικής αγάπης" ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία, που άρχισε το 1996 και περιλαμβάνει τακτικές συνομιλίες σε θέματα διαμόρφωσης στρατηγικής, ανταλλαγή πληροφοριών για τους "εχθρικούς" γείτονες και πωλήσεις όπλων ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Αντιδρά το Ιράκ

Το Ιράκ καταδίκασε χτες την Αγκυρα για την απόφασή της να πραγματοποιήσει την προσεχή βδομάδα αεροναυτικά γυμνάσια στην ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών, μιλώντας για προκλητική ενέργεια που στρέφεται κατά του αραβικού κόσμου.

"Το Ιράκ χαρακτηρίζει τα γυμνάσια αυτά προκλητική ενέργεια που στρέφεται κατά του αραβικού κόσμου" δήλωσε ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Σαγιέντ αλ Σάχαφ, σε ανακοίνωσή του που μετέδωσε το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ