Σάββατο 18 Γενάρη 2020 - Κυριακή 19 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Την Κυριακή 26 Γενάρη η συναυλία - παρέμβαση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Συζήτηση με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Σωτήρη Πουλικόγιαννη, με αφορμή την πρωτοβουλία

«Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον!»: Με τους στίχους αυτούς του Φώντα Λάδη απευθύνονται στο λαό σωματεία και μαζικοί φορείς που έχουν αποφασίσει να οργανώσουν μεγάλη συναυλία - παρέμβαση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, στις 26 Γενάρη στις 6.30 μ.μ. στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο (ΔΑΚ) «Πλάτων», στη Νίκαια.

Πρόκειται για σημαντικό σταθμό της μεγάλης πρωτοβουλίας που έχουν αναλάβει μια σειρά συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων, με συσκέψεις, συγκεντρώσεις σε τόπους δουλειάς και λαϊκές γειτονιές, με στόχο να μετατρέψουν σε παλλαϊκό το αίτημα της καταδίκης και τιμωρίας της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Αφορμή της στάθηκε η επαίσχυντη εισαγγελική πρόταση στη δίκη της Χρυσής Αυγής, που «ξεπλένει» τους φασίστες και γι' αυτό στο άκουσμά της «πάγωσε» κάθε προοδευτικός άνθρωπος, προκαλώντας παράλληλα από την πρώτη στιγμή θύελλα αντιδράσεων.

Η πρωτοβουλία αποφασίστηκε μετά από σύσκεψη, την οποία κάλεσε το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, την περασμένη Τετάρτη, και ήδη αγκαλιάζεται από δεκάδες φορείς του κινήματος.

Με αφορμή τη συναυλία ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Σωτήρη Πουλικόγιαννη, για την εισαγγελική πρόταση που αποτέλεσε αφορμή, τη σημασία που έχει η πάλη ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά, την έως τώρα ανταπόκριση στο κάλεσμα των σωματείων και μαζικών φορέων.

Πιο συστημικό μόρφωμα από τη Χρυσή Αυγή δεν γίνεται

-- Ποιοι εκτιμάτε ότι μπορεί να είναι οι λόγοι μιας τέτοιας εισαγγελικής πρότασης που δικαιολογημένα προκάλεσε τόσες αντιδράσεις;

-- Καταρχήν ούτε η υπερασπιστική γραμμή των συνηγόρων της Χρυσής Αυγής δεν μπορούσε να σκεφτεί τα όσα είπε η εισαγγελέας. Ο Μιχαλολιάκος πέταξε το μπαλάκι στους φυσικούς αυτουργούς, ανέφερε ονόματα. Η εισαγγελική πρόταση ούτε αυτό δεν κάνει.

Ακόμα, στη διάρκεια της δίκης μόνο αυτά που είπε η εισαγγελέας δεν αποδείχτηκαν. Αντίθετα, όλοι γίναμε μάρτυρες πληθώρας αποδεικτικών στοιχείων και μαρτυριών, που ήταν από τις έρευνες διωκτικών αρχών, άρα στοιχεία υπάρχουν. Ακόμα και ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη.

Η πρόταση της εισαγγελέα επιβεβαιώνει αυτό που λέγαμε από την αρχή: Πως όταν μιλάμε για φασιστικά μορφώματα, εγκληματικές οργανώσεις, μιλάμε για καθαρά συστημικές δυνάμεις, πιο συστημικές δεν γίνεται.

Γι' αυτό και η τεράστια καθυστέρηση της δίκης, οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να πέσουν στα «μαλακά» σε περίπτωση καταδίκης.

Οι εγκληματίες ναζιστές της Χρυσής Αυγής είναι εφεδρεία του συστήματος, είναι ένα μαντρόσκυλο που μπορούν να το μαζέψουν, αλλά και να το αμολήσουν όποτε χρειαστεί.

Μπροστά εξάλλου βρίσκεται η προσπάθεια για να περάσουν σειρά αντεργατικών μέτρων, όπως το Ασφαλιστικό, το φακέλωμα των συνδικάτων που θα αρχίσει να εφαρμόζεται, ο περιορισμός των διαδηλώσεων που ετοιμάζουν, ακόμα και η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Το αίτημα της καταδίκης της ΧΑ να γίνει αίτημα όλων των εργαζομένων

-- Θα μπορούσε η Δικαιοσύνη ωστόσο να αντιμετωπίσει τον φασισμό και τα εγκλήματά του;

-- Εχει αποδειχθεί μέσα από τη ζωή ότι δεν μπορεί να υπάρχουν αυταπάτες ότι η αστική Δικαιοσύνη μπορεί να αντιμετωπίσει το φασισμό γιατί είναι κομμάτι του ίδιου του συστήματος που αυτή υπηρετεί. Και δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή. Αύριο μπορεί να υπάρξουν άλλες τέτοιες εγκληματικές οργανώσεις, άλλες φασιστικές ομάδες με άλλο όνομα, άλλη μορφή.

Μόνο το εργατικό - λαϊκό κίνημα μπορεί να καταφέρει το τσάκισμα, την απομόνωση από τους χώρους δουλειάς, την αποκάλυψη ότι ο φασισμός, ο ναζισμός είναι το μακρύ χέρι της εργοδοσίας, του συστήματος. Μόνο το ταξικό εργατικό κίνημα, το λαϊκό κίνημα μπορεί πραγματικά να τους ξαποστείλει, να τους βάλει στη γωνία και μόνο ο αγώνας ενάντια στο ίδιο το σύστημα που γεννά αυτήν τη σαπίλα μπορεί να χτυπήσει στην καρδιά το φασισμό.

-- Πέρα από τη συναυλία υπάρχουν και άλλες δράσεις από εδώ και πέρα και ποιος είναι ο βασικός στόχος αυτής της κινητοποίησης;

-- Με βάση τα παραπάνω προσπαθούμε μέσα από σειρά παρεμβάσεων, με ενημέρωση των εργαζομένων, στα εργοστάσια, στη ναυπηγοεπισκευή, σε κάθε χώρο δουλειάς, στις γειτονιές, με συσκέψεις, περιοδείες, να μην επιτρέψουμε να πέσει στα μαλακά η Χρυσή Αυγή. Να αναδείξουμε τις ιστορικές ευθύνες που θα έχει το δικαστήριο αν προχωρήσει στη συγκάλυψη, αν τους «ξεπλύνουν» και τους βγάλουν «καθαρούς», «καβάλα στο άλογο», να σκεφτούν οι δικαστές, και όχι μόνο, τι θα επακολουθήσει.

Η επιδίωξη είναι το αίτημα της καταδίκης της ΧΑ να γίνει αίτημα όλων των εργαζομένων, του λαού. Η συζήτηση που αναπτύσσεται αφορά και το να βγουν συμπεράσματα και πείρα από όλα αυτά τα γεγονότα.

Παράλληλα, με όλη αυτήν τη δράση που αναπτύσσεται προσπαθούμε να διαλύσουμε αυταπάτες, να δείξουμε ότι ο φασισμός την επόμενη μέρα είναι εδώ, να αποκαλύψουμε το συστηματικό ρόλο του και ότι πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση, γιατί μπορεί να εμφανιστεί με διάφορες μορφές, με διάφορα επιχειρήματα για να δηλητηριάσει εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις προκειμένου να περάσει η κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική. Και βέβαια ότι δεν μπορεί κανείς να θεωρεί πως τελειώσαμε επειδή η Χρυσή Αυγή έμεινε εκτός Βουλής, που κι αυτό δεν θα είχε συμβεί αν το ταξικό εργατικό κίνημα, το λαϊκό κίνημα δεν είχε καταφέρει να τους απομονώσει σε χώρους δουλειάς και εργατογειτονιές, αν είχαν ριζώσει.

-- Ποια είναι η ανταπόκριση στο κάλεσμα που έχετε απευθύνει;

-- Πέραν των σωματείων που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη όπου και πήραμε την απόφαση για σειρά πολύμορφων κινητοποιήσεων με σταθμό τη συναυλία, ήδη καθημερινά προστίθενται στη λίστα και νέες συνδικαλιστικές οργανώσεις και νέοι φορείς. Παράλληλα το ένα μετά το άλλο τα Διοικητικά Συμβούλια σωματείων, καταρχήν του Πειραιά και της Αθήνας, παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής στις κινητοποιήσεις, ενάντια στο «ξέπλυμα» της Χρυσής Αυγής.

Να πούμε ότι τη διοργάνωση της συναυλίας την έχει αναλάβει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση καλλιτεχνών. Η συναυλία θα έχει δύο μέρη, ένα έντεχνο και ένα με μουσική hip hop που ήταν και η μουσική του Παύλου Φύσσα. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον Μουσικό Σύλλογο, πέρα από τα πανό, τις αφίσες και τις ανακοινώσεις, θα βγει και σποτάκι αφιερωμένο στη συναυλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ