Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Πουλάει» τη γεωστρατηγική της θέσης

ΑΓΚΥΡΑ.--

Να ξεκαθαρίσει τη θέση της σχετικά με την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και το αν τελικά προτίθεται να τη δεχτεί ως πλήρες μέλος ή όχι ζήτησε από την ΕΕ η Αγκυρα. Σε ομιλία του στο διεθνές οικονομικό φόρουμ του «Συνδέσμου Ανεξάρτητων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Τουρκίας», ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την ΕΕ να πάρει θέση και «εάν δε μας θέλει να μας το πει και να μην κωλυσιεργεί», προσθέτοντας ότι «οι φιλικές σχέσεις που αναπτύσσει η Τουρκία με τις χώρες της περιοχής διευρύνουν ακόμη περισσότερο το όραμά της για το μέλλον». Επιχειρώντας να εκμηδενίσει το ζήτημα του Κυπριακού, ο Τούρκος πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στο ρόλο που προσανατολίζεται η Αγκυρα στην περιοχή της στο πλευρό των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, υπογραμμίζοντας τη γεωστρατηγική σημασία της χώρας και τον ενεργειακό της ρόλο.

Στο πλαίσιο των επαφών της Αγκυρας, στην περιοχή της, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον αντιπρόεδρο της ιρακινής κυβέρνησης Ράφι αλ Ισάουι, υποστήριξε ότι η σταθερότητα της περιοχής εξαρτάται από το Ιράκ, εκφράζοντας την ελπίδα σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί και «το θέμα του ΡΚΚ». Παράλληλα, επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποίησε χτες και ο Πολωνός ΥΠΕΞ, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, σημειώνοντας ότι στόχος της προεδρίας της χώρας του στην ΕΕ θα είναι η «μείωση των διαφωνιών ΕΕ και ΝΑΤΟ», υποστηρίζοντας ότι αυτό θα διευκολύνει και την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο Α. Νταβούτγλου τέλος, μιλώντας σε ημερίδα σχετικά με τις «μεταβαλλόμενες παγκόσμιες ισορροπίες ισχύος και την Τουρκία», τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του παγκόσμιου πολιτικού συστήματος, του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με τους «όρους που διαμορφώθηκαν μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ