Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ του ΚΚΕ
Να καταργηθεί η «Κοινή Θέση» για την Κούβα

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τούσσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Την αντιδραστική «Κοινή Θέση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη Κούβα, συνέχιση της αντικουβανικής εκστρατείας, που στόχο έχει την επέμβαση στα εσωτερικά της σοσιαλιστικής χώρας για τη διείσδυση των μονοπωλίων και την εκμετάλλευση του κουβανικού λαού και των πλουτοπαραγωγικών πηγών του, κατήγγειλε με Ερώτησή του στο Συμβούλιο της ΕΕ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας.

Στην Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής Γιώργος Τούσσας επεσήμανε τα παρακάτω:

«Σε περίοδο όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης και έντασης της επίθεσης του κεφαλαίου και του πολιτικού του προσωπικού ενάντια στις κατακτήσεις και στα δικαιώματα των εργαζομένων, κλιμακώνεται η αντικουβανική εκστρατεία. Το οικονομικό εμπάργκο, η επιθετικότητα των ΗΠΑ, η "Κοινή Θέση" της ΕΕ για την Κούβα, από το 1996, η συκοφαντική καμπάνια περί δήθεν παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνιστούν επέμβαση στο εσωτερικό της χώρας, με σκοπό τη δημιουργία προβλημάτων στη σοσιαλιστική της πορεία. Ενώ παράνομα κρατούνται στις φυλακές των ΗΠΑ οι 5 πέντε Κουβανοί πατριώτες.

Η Σοσιαλιστική Κούβα συνεχίζει να είναι η μοναδική χώρα για την οποία η ΕΕ έχει διατυπώσει "Κοινή Θέση" με την οποία εξαπολύει απειλές προς την Κούβα, για να καθορίσει τις εσωτερικές εξελίξεις και τις διεθνείς σχέσεις της, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη διείσδυση των μονοπωλίων και την εκμετάλλευση του κουβανικού λαού και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.

Προτίθεται το Συμβούλιο να άρει την "Κοινή Θέση" για την Κούβα που συνιστά επέμβαση στα εσωτερικά της Κούβας και παραβιάζει τα δικαιώματα του λαού που έχει επιλέξει το σοσιαλιστικό δρόμο ανάπτυξης και τον υπερασπίζεται από το 1959; Καταδικάζει την κράτηση των 5 Κουβανών πατριωτών στις φυλακές των ΗΠΑ;»

«Μαύρη επέτειος»

Τριάντα τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από την τραγική ημέρα της 6ης Οκτώβρη 1976 όταν καταρρίφθηκε κουβανικό αεροσκάφος της «Cubana», με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 73 άνθρωποι (επιβάτες και πλήρωμα) κοντά στις ακτές των Μπαρμπάδος. Οι «εγκέφαλοι» της συγκεκριμένης επίθεσης - ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες και ο Ορλάντο Μπος - ήταν πράκτορες της CIA και σήμερα απολαμβάνουν ασυλία και προστασία στο έδαφος των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, παραμένουν άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές, επειδή ξεσκέπασαν τα επιθετικά σχέδια αντικουβανικών ομάδων του Μαϊάμι, σχέδια που στρέφονται κατά της Κούβας και του λαού της.

Με απόφασή του, το Συμβούλιο του Κράτους της Κούβας ενέκρινε νόμο που ανακηρύσσει επίσημα την 6η Οκτώβρη «Ημέρα των Θυμάτων της Κρατικής Τρομοκρατίας», καταδικάζοντας έτσι τις επιθετικές πολιτικές των κυβερνήσεων των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα που έχουν προκαλέσει τον πόνο και τη θλίψη του κουβανικού λαού, αλλά και την καταστροφή σημαντικών πηγών και εγκαταστάσεων που ανήκουν στο λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ