Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Συλλήψεις για την απόπειρα πραξικοπήματος

ΚΙΤΟ.--

Οι έρευνες όσον αφορά το τι πραγματικά συνέβη την Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη, όταν αστυνομικοί κατά κύριο λόγο, με πρόσχημα το νομοσχέδιο για τις περικοπές στο δημόσιο τομέα, στασίασαν και το Εκουαδόρ βρέθηκε αντιμέτωπο με την προοπτική ενός πραξικοπήματος, συνεχίζονται. Παρά το γεγονός ότι η ηρεμία έχει αποκατασταθεί σχετικά, το σχέδιο πραξικοπήματος σταδιακά απέτυχε και ο κίνδυνος έχει αποσοβηθεί, εντούτοις το κεφάλαιο δεν έχει κλείσει οριστικά καθώς οι αστυνομικοί όπως φαίνεται αποτελούσαν μόνο την «εμπροσθοφυλακή» και ενώ οι ενδείξεις για την ανάμειξη τις CIA πολλαπλασιάζονται, το υπονομευτικό δίκτυο που έχει στηθεί δεν έχει αποκαλυφθεί.

Εξ ου και η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μέχρι την Παρασκευή και παρά το γεγονός ότι είχε ανακοινωθεί ότι θα έληγε την Τρίτη, παράταση που ενέκρινε και το Εθνικό Κοινοβούλιο τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Στο μεταξύ στις 50 έχουν φτάσει οι συλλήψεις για συμμετοχή σε στάση, που είχε στόχο την εκδήλωση πραξικοπήματος, όπως ανακοίνωσε χτες η Γενική Εισαγγελία του Εκουαδόρ, σύμφωνα με το δίκτυο «Τελεσούρ». Μεταξύ αυτών ο απόστρατος αξιωματικός Φερνάντο Αραούχο, που είναι και στέλεχος του κόμματος της αντιπολίτευσης Sociedad Patriotica, αλλά και ο δικηγόρος του πρώην προέδρου Λούσιο Γκουτιέρες, Πάμπλο Γκερέρο. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Φερνάντο Κορδέρο, παρέδωσε στην εισαγγελία που διεξάγει τις έρευνες μαγνητοσκοπημένο υλικό 8 ωρών, όπου καταγράφονται οι επιθέσεις από τη φρουρά του Κοινοβουλίου εναντίον βουλευτών.

Τέλος, η κυβέρνηση ανακάλεσε το επίμαχο νομοσχέδιο που είχε προκαλέσει και αδιέξοδο στο Κοινοβούλιο όπου είχε μπλοκαριστεί από μέλη του κυβερνώντος κόμματος Alianza Pais.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ