Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Δύο ξεχωριστές επιθέσεις κατά δυτικών στόχων

ΣΑΝΑ'Α.--

Δύο επιθέσεις κατά δυτικών στόχων, αλλά όπως όλα δείχνουν με εντελώς διαφορετικά κίνητρα, σημειώθηκαν χτες στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σανά'α, υπενθυμίζοντας ότι η σταθερότητα της χώρας βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, ιδιαίτερα μετά την κλιμάκωση της «αντιτρομοκρατικής» εκστρατείας που κηρύχθηκε από την κυβέρνηση με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Στόχος της πρώτης επίθεσης με ρουκέτα έγινε σε αυτοκίνητο της βρετανικής πρεσβείας, ενώ η δεύτερη επίθεση έγινε στις εγκαταστάσεις της αυστριακής ενεργειακής εταιρείας OMV.

Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε, νωρίς το πρωί, ενώ εντός του αυτοκινήτου της πρεσβείας επέβαιναν πέντε υπάλληλοί της, μεταξύ αυτών και ο δεύτερος στην ιεραρχία της βρετανικής διπλωματικής αποστολής. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ένας υπάλληλος τραυματίστηκε ελαφρά, αλλά σοβαρότερα τραυματίστηκαν δύο περαστικοί.

Λίγο αργότερα, ένας Υεμενίτης υπάλληλος υπηρεσίας ασφαλείας άνοιξε πυρ και σκότωσε έναν Γάλλο εργολάβο που εργαζόταν στην αυστριακή ενεργειακή εταιρεία OMV και τραυμάτισε σοβαρά έναν Βρετανό συνάδελφό του, στα γραφεία της εταιρείας. Οι δύο επιθέσεις δε φαίνεται να συνδέονται ενώ οι αρχές εκτιμούν ότι η επίθεση στην OMV έχει περισσότερο προσωπική χροιά.

Χτες το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Υεμένης, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, συνάντησε τον Βρετανό πρέσβη, Τιμ Τόρλοτ, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι θα διεξαχθεί εξονυχιστική έρευνα και ότι οι δράστες της επίθεσης θα εντοπιστούν και θα τιμωρηθούν. Ανάλογες διαβεβαιώσεις έδωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, ενώ ο Βρετανός ομόλογός του, Ουίλιαμ Χέιγκ, αφού εξέφρασε αποτροπιασμό, υποστήριξε ότι «τέτοιου είδους γεγονότα ενισχύουν την αποφασιστικότητα της συνεργασίας μας με την Υεμένη κατά της τρομοκρατίας».

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα έλαβε, ήδη, υπέρογκη βοήθεια από την Ουάσιγκτον προκειμένου ν' αναβαθμίσει τις επιχειρήσεις της «κατά της "Αλ Κάιντα" του Μάγρεμπ», αν και η γενικότερη αυτή «σκούπα» έχει αγγίξει και ποικίλες άλλες ομάδες αντιφρονούντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ