Τρίτη 16 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Αυξάνονται τα ταξίδια ταλαιπωρίας και τα προβλήματα από τις τεράστιες ελλείψεις

Στα ήδη μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί ηλικιωμένοι με σοβαρά προβλήματα μετακίνησης, κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών κ.ά., οι οποίοι καλούνται να διανύσουν δεκάδες και δεκάδες χιλιόμετρα προκειμένου να καταφέρουν να φτάσουν σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο, «πληρώνοντας» τις τεράστιες ελλείψεις της δημόσιας ΠΦΥ και την ανυπαρξία οργανωμένης κρατικής μέριμνας για τέτοιες μετακινήσεις, ήρθαν να προστεθούν χτες τα προβλήματα από την κακοκαιρία, στην οποία αφήνεται και πάλι εκτεθειμένος ο λαός.

Χαρακτηριστικά, ακόμα και μέσα στην Αττική, ακυρώθηκαν χτες εκατοντάδες εμβολιασμοί, στα εμβολιαστικά κέντρα (ΕΚ) στο Καπανδρίτι και στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, με επίκληση στις καιρικές συνθήκες. Αντίστοιχα, στην Ικαρία και την Κεφαλονιά ακυρώθηκαν λόγω καιρού οι πτήσεις για τη μεταφορά των εμβολίων. Οι ηλικιωμένοι που είχαν ραντεβού καλούνται πλέον να επαναπρογραμματίσουν τα ραντεβού τους...

«Δεν είναι τόσα τα προβλήματα. Τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα...», ισχυρίστηκε από την πλευρά του στη χτεσινή επίσημη ενημέρωση ο γγ της ΠΦΥ Μ. Θεμιστοκλέους, σε άλλη μια προσπάθεια των κυβερνητικών στελεχών να κάνουν το μαύρο άσπρο.

Επειδή «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια», η πραγματικότητα και οι σχετικές καταγγελίες είναι αποκαλυπτικές:

  • Με το καλημέρα, και ο λεγόμενος «διπλός επιχειρησιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης» (με βάση τις διαφορετικές οδηγίες για τα εμβόλια) αποδεικνύεται κενό γράμμα, καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί επαρκής αριθμός εμβολίων, εμβολιαστικών κέντρων, υγειονομικού προσωπικού, εξοπλισμού και κινητών ομάδων υγείας. Το γεγονός ότι όσοι είναι 60-64 ετών μπορούν να κλείνουν ραντεβού μόνο σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα με το εμβόλιο της «AstraZeneca» και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερα ταξίδια και ταλαιπωρία, ειδικά σε νομούς της επαρχίας.
  • Χαρακτηριστικά, σε όλο το νομό Λασιθίου ο εμβολιασμός των ατόμων της ηλικιακής ομάδας 60-64 ετών γίνεται μόνο στον Αγιο Νικόλαο, διανύοντας και πάλι δεκάδες χιλιόμετρα. «Ο κόσμος πραγματικά παραμιλάει με αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, που "επιθεώρησε" - μάλιστα - πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ώστε να μας πει ότι όλα βαίνουν καλώς», σημειώνει η ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ και απαιτεί: Τώρα να ενισχυθούν τα Κέντρα Υγείας Σητείας, Ιεράπετρας, Οροπέδιου Λασιθίου και το εμβολιαστικό κέντρο Νεάπολης με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε στους κατάλληλους χώρους να προχωρήσει ο εμβολιαστικός σχεδιασμός. Να δημιουργηθούν και στελεχωθούν κινητές μονάδες εμβολιασμού δίπλα σε κάθε Κέντρο Υγείας για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, ειδικά ασθενών με προβλήματα υγείας, κινητικά προβλήματα κ.ά.
  • Το πρόβλημα οξύνεται ακόμη περισσότερο σε νησιωτικές περιοχές που δεν έχουν ούτε ένα εμβολιαστικό κέντρο για το εμβόλιο της «AstraZeneca». Χαρακτηριστικά, στη Λήμνο, εργαζόμενοι και κάτοικοι του νησιού ηλικίας 60-64 ετών καλούνται στη Λέσβο και συγκεκριμένα στο εμβολιαστικό κέντρο του Κέντρου Υγείας Καλλονής! «Στο νησί δεν υπάρχει ακόμα εμβολιαστικό κέντρο για το συγκεκριμένο εμβόλιο, ενώ για τη μετάβαση στη Λέσβο απαιτείται ταξίδι τεσσάρων ωρών με το πλοίο, μία ώρα με το αυτοκίνητο από τη Μυτιλήνη μέχρι την Καλλονή και υποχρεωτική παραμονή δύο ημερών λόγω της αραιής συγκοινωνιακής σύνδεσης των δύο νησιών!», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, απαιτώντας την άμεση δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου στο νησί. Τα αιτήματα στηρίζουν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου, η ΕΛΜΕ Λήμνου και η Ενωση Γιατρών του νησιού.
  • Στο Νότιο Πήλιο, όπου σε όλα τα ορεινά το ύψος του χιονιού είναι σε μεγάλο επίπεδο, επικρατεί παγετός και οι μετακινήσεις είναι δύσκολες, ενώ ηλικιωμένοι καλούνται να ταξιδέψουν έως και 120 χιλιόμετρα πηγαινέλα για να εμβολιαστούν. Χαρακτηριστική είναι και η καταγγελία για έναν 83χρονο από τον δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού της βόρειας Εύβοιας, που καλείται να εμβολιαστεί στις 23 Φεβρουαρίου, στην Αργαλαστή Μαγνησίας, 40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Βόλου στο Νότιο Πήλιο, δηλαδή ένα ταξίδι διάρκειας 3 ωρών περίπου συνολικά. Αντίστοιχα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη εμβολίων, σημειώνοντας πως στην περιοχή εδώ και περίπου 20 μέρες δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για τις ηλικίες από 75 και πάνω.
  • Δεν γίνονται εμβολιασμοί στο Κέντρο Υγείας Καντάνου, επειδή δεν εντάχθηκε στο σχεδιασμό για την πρώτη δόση των εμβολίων, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καντάνου - Σελίνου. Παράλληλα, επισημαίνει ότι έχουν περικοπεί τα δρομολόγια των λεωφορείων εφόσον δεν εξασφαλίζουν τα επιθυμητά κέρδη, με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι «να διαθέτουν την πολυτέλεια να μετακινηθούν συγκεκριμένες ημέρες, ακόμη πιο μακριά από εκεί που βρίσκεται το μοναδικό ΚΥ της περιοχής», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Και όλα αυτά «τη στιγμή που το ζητούμενο θα έπρεπε να είναι η πραγματοποίηση του εμβολιασμού όσο πιο κοντά γίνεται στα χωριά, είτε στα κατά τόπους αγροτικά ιατρεία, είτε με κινητές μονάδες εμβολιασμού», υπογραμμίζει.
  • Χαρακτηριστικά όμως είναι και τα παραδείγματα που έρχονται από την Αττική: Το Οδοντιατρικό Κέντρο Λένορμαν είναι ένα απ' όσα ξεκίνησαν χτες τον εμβολιασμό της «AstraZeneca». Η ανακοίνωση στους εργαζόμενους για τη χτεσινή έναρξη των εμβολιασμών της «AstraZeneca» έγινε «στο και πέντε», μόλις την περασμένη Πέμπτη. Το πρόγραμμα των γιατρών και νοσηλευτών που θα συμμετάσχουν κοινοποιήθηκε το ...Σάββατο. Πολλά τμήματα έμειναν χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό, γιατροί εντάχθηκαν στον εμβολιασμό, τουλάχιστον 50 προγραμματισμένα οδοντιατρικά ραντεβού ακυρώθηκαν την τελευταία στιγμή κι άλλα τόσα αναμένεται να ακυρώνονται καθημερινά. Χτες οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν χωρίς την παρουσία γιατρού επειγόντων! Ενώ, αντί για 6 καρέκλες «έχουμε μόνο δύο, λόγω έλλειψης εμβολίων», σημειώνουν υγειονομικοί.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ