Τρίτη 16 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Με τις κάννες στραμμένες σε Κίνα και Ρωσία

Με ατζέντα γεμάτη στόχους για ακόμα περισσότερους εξοπλισμούς, και τις κάννες στραμμένες εναντίον Κίνας και Ρωσίας, αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη συνέρχονται σε τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ. Τη διαδικασία θα παρακολουθήσει και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, στην προσπάθεια συνεχούς συντονισμού των δύο πόλων του ευρωατλαντικού άξονα απέναντι σε αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ο γγ της λυκοσυμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ παραχώρησε χτες συνέντευξη Τύπου όπου έδωσε την ατζέντα της τηλεδιάσκεψης, τονίζοντας ότι θα είναι «μια ευκαιρία για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες αργότερα φέτος», για την οποία έβαλε στόχο να παρουσιάσει στους ηγέτες των κρατών - μελών «μια φιλόδοξη ατζέντα για τη διατλαντική ασφάλεια και άμυνα. Αυτό είναι το "ΝΑΤΟ 2030"», η στρατηγική της λυκοσυμμαχίας για την ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση στη νέα δεκαετία.

Σε αυτό το πλαίσιο, διευκρίνισε ότι αύριο θα παρουσιάσει «μια σειρά προτάσεων στους υπουργούς ώστε να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής».

Ως βασικά σημεία της εισήγησής του έδωσε καταρχάς την παραπέρα αύξηση «της χρηματοδότησης του ΝΑΤΟ για τις βασικές μας δραστηριότητες αποτροπής και άμυνας. Αυτό θα υποστήριζε τις αναπτύξεις των Σχηματισμών Μάχης μας (Battlegroups) στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας μας, τις εναέριες περιπολίες, τις θαλάσσιες αναπτύξεις και ασκήσεις. Το να δαπανούμε περισσότερα μαζί θα δείξει τη δύναμη της δέσμευσής μας στο άρθρο 5 (σ.σ. του ΝΑΤΟ, περί "συλλογικής άμυνας"), την υπόσχεσή μας να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον. Και θα συνέβαλλε στη δικαιότερη κατανομή των βαρών». Εδωσε σαν παράδειγμα, αν μια χώρα αποφασίσει να στείλει στρατεύματα σε κάποια από τα «Battlegroups» που αναπτύσσει το ΝΑΤΟ στις Βαλτικές χώρες και στην Πολωνία, τα έξοδά τους να καλύπτονται από τον ΝΑΤΟικό προϋπολογισμό, βασικά δηλαδή πάλι από τις εισφορές των κρατών - μελών, μεταφέροντας και σε χώρες που δεν μετέχουν το κόστος τέτοιων αποστολών, αλλά και δίνοντας «κίνητρο» για τη συμμετοχή κι άλλων.

Ο Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε, άλλωστε, το γεγονός ότι «το 2021 θα είναι η έβδομη συνεχόμενη χρονιά αυξημένων αμυντικών δαπανών. Από το 2014 οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι και ο Καναδάς έχουν συνεισφέρει συνολικά επιπλέον 190 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Εννέα Σύμμαχοι αναμένεται να δαπανήσουν φέτος το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα (σ.σ. καλύπτοντας τη σχετική ΝΑΤΟική νόρμα). Και 24 Σύμμαχοι αναμένεται να ξοδέψουν τουλάχιστον το 20% των στρατιωτικών δαπανών τους σε νέο εξοπλισμό (σ.σ. άλλη ΝΑΤΟική νόρμα, που υπαγορεύει νέους εξοπλισμούς). Αυτά είναι καλά νέα, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε την ορμή».

«Μετρήσιμοι» στόχοι «ανθεκτικότητας»...

Παραπέρα, θα εισηγηθεί «σαφέστερους και πιο μετρήσιμους εθνικούς στόχους ανθεκτικότητας (resilience) για να διασφαλίσουμε ένα ελάχιστο κοινό επίπεδο ανθεκτικότητας μεταξύ των Συμμάχων». Οπως, εξήγησε, θα εισηγηθεί μια «ετήσια επισκόπηση των τρωτών σημείων σε κρίσιμες υποδομές και τεχνολογίες της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από ξένη ιδιοκτησία και επιρροή». Θυμίζουμε ότι το ΝΑΤΟ ιεραρχεί ψηλά στις προτεραιότητές του μια σειρά κρίσιμες υποδομές, όπως λιμάνια, οδικά, σιδηροδρομικά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, που απαιτεί να μην εξαγοράζονται από επιχειρηματικούς ομίλους αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, πρώτα απ' όλα της Κίνας και της Ρωσίας.

Πρόσθεσε ότι ακριβώς «για να διατηρήσουμε το τεχνολογικό μας πλεονέκτημα, θα προτείνω μια πρωτοβουλία για την αμυντική καινοτομία του ΝΑΤΟ, προκειμένου να προωθήσουμε τη διαλειτουργικότητα και την ενίσχυση της διατλαντικής συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής καινοτομίας». Εξήγησε ότι όλοι οι σύμμαχοι πρέπει να έχουν όλο και πιο προηγμένες τεχνολογίες, και μάλιστα να μην υπάρχει τεχνολογική απόσταση μεταξύ των συμμάχων, ώστε να μπορούν να πετυχαίνουν τη λεγόμενη «διαλειτουργικότητα», κάτι που συνεπάγεται νέες κούρσες εξοπλισμών, χρυσοπληρωμένων από τους λαούς.

Στην ίδια βάση, γνωστοποίησε ότι στην τηλεδιάσκεψη θα «προτείνει» επίσης «τρόπους αύξησης του πολιτικού συντονισμού μεταξύ των Συμμάχων. Με περισσότερες διαβουλεύσεις για περισσότερα θέματα, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών θεμάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια», όπως η εξαγορά από αντίπαλα κέντρα κρίσιμων υποδομών. «Εχουμε τις διαδικασίες για να το κάνουμε ήδη από σήμερα. Αλλά αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερη πολιτική βούληση για να τις χρησιμοποιήσουμε», είπε, σε μια σαφή αναφορά ότι τα πράγματα σφίγγουν ακόμα περισσότερο και δεν θα επιτρέπονται ...λοξοκοιτάγματα.

...για το «παγκόσμιο ΝΑΤΟ»

Επιπλέον, προειδοποιώντας ότι «αναδύονται προκλήσεις που κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του» και δείχνοντας στην κατεύθυνση του λεγόμενου παγκόσμιου ΝΑΤΟ, που θα απλώνει πλέον τα νύχια του σε όλες τις περιοχές της υφηλίου, τόνισε: «Πρέπει επίσης να ακολουθήσουμε μια πιο σφαιρική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων».

Κατηγόρησε ευθέως Κίνα και Ρωσία ότι κινούνται «αυταρχικά» «ενάντια στη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Πρέπει λοιπόν να ενισχύσουμε τον πολιτικό μας διάλογο και την πρακτική συνεργασία με ομοειδείς εταίρους για την προώθηση των αξιών μας και την προστασία των συμφερόντων μας», «δημοκρατίες με παρόμοιο τρόπο σκέψης», όπως τις χαρακτήρισε.

Συνέχισε ότι θα προτείνει επίσης «να ενισχυθούν η κατάρτιση και η ανάπτυξη ικανοτήτων για τις χώρες - εταίρους στη γειτονιά μας, επειδή η πρόληψη είναι καλύτερη από την παρέμβαση», ενίσχυση μέσα από κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, όπως αυτές όπου ενεργό ρόλο συντονιστή αναλαμβάνουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, στοιχίζοντας χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων στα ευρωατλαντικά πρότυπα και προτάγματα.

Τέλος, την Πέμπτη θα γίνει συζήτηση για την ανάπτυξη ΝΑΤΟικών δυνάμεων σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα φύγει από το Αφγανιστάν «προτού έρθει η ώρα», ενώ για το Ιράκ προεξόφλησε ότι «οι υπουργοί θα συμφωνήσουν να ξεκινήσουν μια διευρυμένη αποστολή, για παροχή περισσότερης συμμαχικής εκπαίδευσης και κατάρτισης προσωπικού σε περισσότερες δομές ασφαλείας σε ολόκληρη τη χώρα. Η αποστολή θα επεκταθεί σταδιακά, ως απάντηση στην κατάσταση που θα διαμορφωθεί στη χώρα». Μια ανάπτυξη δυνάμεων ενάντια στον ISIS, όπως την παρουσίασε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμπλοκή σε όλα τα σημεία του ορίζοντα(2024-01-24 00:00:00.0)
«Κορυφαία προτεραιότητα» ο παραπέρα εξοπλισμός της Ουκρανίας(2022-10-13 00:00:00.0)
Ζοφερά σχέδια «καθώς αλλάζουν οι παγκόσμιες ισορροπίες δυνάμεων»(2021-06-01 00:00:00.0)
Ενταση ανταγωνισμών, με την Ελλάδα βαθιά στο βούρκο(2021-03-17 00:00:00.0)
Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των επικίνδυνων σχεδιασμών(2020-10-22 00:00:00.0)
Ανατριχιαστικά σχέδια για τις «δίχως προηγούμενο προκλήσεις» των ανταγωνισμών(2020-04-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ