Τρίτη 16 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Απεργιακός συναγερμός με προοπτική κλιμάκωσης

48ωρη απεργία στις 23 και 24 Φλεβάρη αποφασίζουν το ένα μετά το άλλο τα ναυτεργατικά σωματεία

Από προηγούμενη διαμαρτυρία των ναυτεργατικών σωματείων
Από προηγούμενη διαμαρτυρία των ναυτεργατικών σωματείων
«Πρόσω ολοταχώς» για 48ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία στις 23 και 24 Φλεβάρη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με προοπτική κλιμάκωσης, προχωράνε οι ναυτεργάτες, με αποφάσεις των σωματείων τους. Παλεύουν για να αποτρέψουν την ταφόπλακα που είναι έτοιμη να τοποθετήσει η κυβέρνηση για λογαριασμό των εφοπλιστών στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, στο σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, στα κοινωνικοασφαλιστικά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα, ακόμα και στα στοιχειώδη μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Χτες το απόγευμα, απόφαση για 48ωρη απεργία σε αυτές τις ημερομηνίες πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΜΕΝ, ενώ συνολικά μέχρι και χτες απεργιακές αποφάσεις είχαν πάρει τα ΔΣ του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Ενωσης Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), της Ενωσης Ηλεκτρολόγων (ΠΕΝΗΗΕΝ), των Θαλαμηπόλων (ΠΕΑΘΕΝ), της Ενωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) και έπεται συνέχεια.

Τα Διοικητικά Συμβούλια επικυρώνουν την πρόταση στην οποία κατέληξε σύσκεψη των 13 ναυτεργατικών σωματείων που έγινε την περασμένη Πέμπτη, 11 Φλεβάρη, μετά από κάλεσμα των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Συνολικά η πρωτοβουλία του απεργιακού συναγερμού που ηχεί στους ναυτεργάτες ανήκει στα τρία ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, τα οποία, με πολύμορφη δράση μέσα και έξω από τα καράβια, με συσκέψεις, περιοδείες, εξορμήσεις, καλούν τους ναυτεργάτες να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της οργάνωσης και της κλιμάκωσης του απεργιακού αγώνα.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή, 12 του μήνα, αντιπροσωπείες των 13 ναυτεργατικών σωματείων έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργό Ναυτιλίας, ο οποίος, όπως αναφέρουν σε κοινό δελτίο Τύπου, «υπεραμύνθηκε της ασκούμενης κυβερνητικής ναυτιλιακής πολιτικής προτάσσοντας για πολλοστή φορά την πολιτική της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας προκειμένου να δικαιολογήσει την κατάργηση των ΣΣΕ και αναφέροντας επίσης προκλητικά ότι "τυπικά δεν ισχύει η ΣΣΕ του 2010 στα ποντοπόρα"».

Η κατάργηση των ΣΣΕ και οι ανατροπές στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών προβλέπονται στο νόμο 4714/2020, που ψηφίστηκε τον Ιούλη και τώρα τέθηκε σε ισχύ με την εγκύκλιο που εξέδωσε το ΝΑΤ για την έκδοση «εγκριτικής πράξης για την τροποποίηση του όρου 8». Οι μισθοί των ναυτεργατών θα καθορίζονται στο εξής σύμφωνα με τα χαμηλά μισθολόγια της ITF («Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων Μεταφορών»), ενώ στην ίδια εγκύκλιο σημειώνεται ότι ο πλοιοκτήτης απαλλάσσεται από τις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνει στο ΝΑΤ για τους ναυτολογημένους Ελληνες αξιωματικούς, των οποίων όμως οι κρατήσεις για το ΝΑΤ θα γίνονται κανονικά!

Σύμφωνα με στοιχεία του Ταμείου, ήδη οι ναυτιλιακές εταιρείες 15 ποντοπόρων πλοίων έχουν στείλει στο Ταμείο σχετικό «σήμα» ζητώντας ενημέρωση για τον υπολογισμό των ναυτολογίων σύμφωνα με τα μισθολόγια της ITF και για τις κρατήσεις επί αυτών.

Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΠΕΜΕΝ μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αναφέρει ότι «για άλλη μια φορά, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, επικαλούνται το σαθρό επιχείρημα ότι με τη νέα τροποποίηση των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης στα ποντοπόρα, που προωθούν με το ν.4714/2020, "θα τονωθεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού νηολογίου".

Αυτό που στην πράξη έχει συμβεί είναι από το 1980 να έχουν χαθεί χιλιάδες θέσεις εργασίας από ναυτεργάτες με δικαιώματα, να διευρυνθεί η ανασφάλιστη εργασία, να διογκώσουν τα ελλείμματα του ΝΑΤ με πάνω από 1 δισ. ευρώ οργανικό έλλειμμα, να λεηλατήσουν την περιουσία του, με τραγικά αποτελέσματα για τους ασφαλισμένους του». Καλεί τους ναυτεργάτες, συνταξιούχους, σπουδαστές, «παίρνοντας όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας μας, να περιφρουρήσουμε την απεργία, να κλιμακώσουμε τον αγώνα στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ