Τρίτη 16 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Διαχειριστικά ζόρια και «αστοχίες» στα χρονοδιαγράμματα

...ενώ φουντώνουν οι ανταγωνισμοί για τους όρους της κρατικής στήριξης που θα πληρώσουν οι λαοί

Η απότομη και μη συντονισμένη απόσυρση δημοσιονομικών μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των επιχειρηματικών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των πτωχεύσεων, επισημαίνεται μεταξύ άλλων σε έγγραφο εργασίας που συζητήθηκε στο πλαίσιο της χτεσινής τηλε-συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ. Ουσιαστικά πρόκειται για το επίσημο άνοιγμα της συζήτησης αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα σταδιακής απόσυρσης των μέτρων κρατικής στήριξης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους που κλιμακώνονται μέχρι σήμερα στη φάση της καπιταλιστικής κρίσης αλλά και για την αντικατάστασή τους με νέες «περισσότερο στοχευμένες παρεμβάσεις, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συζήτηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που βρισκόταν σε εξέλιξη χτες το βράδυ, επικεντρώθηκε στους παρακάτω άξονες:

  • Μακροοικονομικές εξελίξεις και προοπτικές δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, με βάση τις πρόσφατες Χειμερινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στα επίδικα του αντιλαϊκού χρονοδιαγράμματος σχετικά με την αναμόρφωση του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής βρίσκεται το ζήτημα των εξελίξεων στο πεδίο της υγείας, τις οποίες παρουσίασαν στους υπουργούς Οικονομικών ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και ο ανώτατος σύμβουλος αρμόδιος για την Κοινή Αποστολή ΠΟΥ - Κίνας για την COVID-19.

Οπως όλα δείχνουν, οι καθυστερήσεις του προγράμματος εμβολιασμών στην ΕΕ αποτελούν ένα ακόμη πεδίο ενδοαστικών ανταγωνισμών και διαιρέσεων. Μεταξύ άλλων έχουν οδηγήσει σε τρανταχτές αστοχίες τα τρέχοντα δημοσιονομικά προγράμματα, απομακρύνοντας ταυτόχρονα και τις εκτιμήσεις για τους όποιους ρυθμούς καπιταλιστικής ανάκαμψης, στη βάση των οποίων σχεδιάστηκαν οι κρατικοί προϋπολογισμοί.

  • Φερεγγυότητα του εταιρικού τομέα - επισκόπηση της κατάστασης. Πρόκειται για το νευραλγικό ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Οπως αναφέρεται στο έγγραφο εργασίας, η ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους του ιδιωτικού τομέα έχει επηρεαστεί δυσμενώς από την πανδημία, ενώ οι κρατικές εγγυήσεις και το μορατόριουμ αποπληρωμής δανείων έχουν αποτρέψει μέχρι στιγμής την αύξηση των «κόκκινων» δανείων.

Στο διά ταύτα υπογραμμίζεται ότι ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να αυξηθεί σε ολόκληρη την ΕΕ, αν και ο χρόνος και το μέγεθος αυτής της αύξησης παραμένουν αβέβαια.

Τα πλαίσια φερεγγυότητας, με βάση και τις πρόσφατες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα αποτελέσουν αντικείμενο νέας συζήτησης στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ τον Απρίλη.

Με αποκλίσεις ο κρατικός προϋπολογισμός

Πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,48 δισ. ευρώ εμφανίζεται στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό για το Γενάρη του 2021, ενώ ήδη κάνουν την εμφάνισή τους και οι πρώτες αποκλίσεις σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί. Η συγκεκριμένη εξέλιξη συνδέεται με τη συνεχιζόμενη κατρακύλα της οικονομικής δραστηριότητας και βέβαια με τα πρόσθετα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το πρωτογενές έλλειμμα (1,48 δισ.) είναι μεγαλύτερο κατά 470 εκατ. σε σχέση με το στόχο, ενώ η μάζα με τα φορολογικά έσοδα διαμορφώθηκε σε 3,69 δισ., χαμηλότερα κατά 295 εκατ. σε σχέση με το στόχο.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, απέδωσε τη μείωση των φορολογικών εσόδων «στις επιπτώσεις του lockdown, που κράτησε περισσότερο από ό,τι είχε υπολογιστεί όταν καταρτίστηκε ο προϋπολογισμός». Παράλληλα, ο ίδιος διαπιστώνει «τη διατήρηση μιας ικανοποιητικής κουλτούρας πληρωμών από την πλευρά των φορολογουμένων, που αποτελεί θετική παρακαταθήκη για τα δημόσια οικονομικά όταν στην επόμενη μέρα της πανδημίας ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας».

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι όποιες αλλαγές στις προβλέψεις για το 2021 θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση και του υφιστάμενου lockdown. Σε κάθε περίπτωση τα σπασμένα για μια ακόμη φορά θα φορτωθούν στις λαϊκές πλάτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ