Τρίτη 16 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Με αντιδραστικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους φτιάχνει σώμα φορολεηλασίας για το λαό

Η δημιουργία ενός ειδικού σώματος στην «Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων», το οποίο θα αναλάβει «εργολαβικά» το κυνηγητό για την φοροαφαίμαξη των εργαζομένων, συνολικά του λαού, προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το «Μισθολόγιο και ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων», το οποίο αύριο εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους εργαζόμενους του υπουργείου και όχι μόνο, καθώς αποτελεί και τροχιοδεικτική βολή για τα όσα προετοιμάζονται συνολικά σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων σε ό,τι αφορά τόσο τα εργασιακά τους δικαιώματα όσο και το ρόλο τους.

Με το νομοσχέδιο αυτό για πρώτη φορά εισάγονται κριτήρια που θα καθορίζουν το ύψος του μισθού των υπαλλήλων όχι με βάση τα τυπικά προσόντα ή άλλα κοινωνικά στοιχεία του εργαζόμενου, αλλά ανάλογα με τη θέση όπου τοποθετεί ο προϊστάμενος τον κάθε εργαζόμενο, με αδιαφανή κριτήρια. Ακόμα, προβλέπεται η σύνδεση του μισθού των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ με «μπόνους αποτελεσματικότητας» και «στοχοθεσίας», ό,τι γίνεται δηλαδή με τις γνωστές ιδιωτικές «εισπρακτικές» εταιρείες.

Προβλέπει «αξιολόγηση» των υπαλλήλων, της οποίας οι όροι παραπέμπουν στο ότι θα κρίνεται θετικά όποιος πιο αποτελεσματικά υπηρετεί τους αντιλαϊκούς στόχους των κυβερνήσεων. Συνολικά πρόκειται για στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με τη λειτουργία δημόσιας υπηρεσίας, αλλά παραπέμπουν κυρίως σε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σε λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Οπως ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, παράλληλα με τις αντιδραστικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, το κρίσιμο είναι ο ρόλος που καλείται να παίξει η ΑΑΔΕ. Η κυβέρνηση με το μισθολόγιο των εργαζομένων και με άλλες ρυθμίσεις «διαμορφώνει έναν σκληρό πυρήνα μέσα στον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό, ένα διακριτό σώμα υπαλλήλων, ο οποίος υπό την πίεση και τον πειθαναγκασμό, που θα αφορά και τον ίδιο το μισθό του, θα αναγκάζεται, θα λειτουργεί και θα προσπαθεί να είναι πιο αποτελεσματικός στη φορολεηλασία των λαϊκών στρωμάτων, στο τσάκισμα και τη φοροαφαίμαξη των εργαζομένων».

Με δυο λόγια, «έχει να κάνει με την ίδια την προετοιμασία του κράτους ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα που εξελίσσεται η νέα οικονομική κρίση να μπορέσει να είναι πιο αποτελεσματικό στο να εισπράξει μέχρι και το τελευταίο ευρώ ή όσα θέλει να εισπράξει» από τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος επεσήμανε ότι «το περιεχόμενο του νομοσχεδίου αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της προηγούμενης κυβέρνησης, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και της ανεξαρτησίας της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης»... Αυτό εξήγησε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε για την ψήφο του στην Ολομέλεια και επικέντρωσε κυρίως στον τρόπο της «αξιολόγησης», χωρίς να διαφωνεί με αυτή, ενώ δεν έβγαλε κουβέντα για το ρόλο της ΑΑΔΕ.

Τροπολογία του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο η οποία προβλέπει η προσωπική διαφορά που αποδίδεται τα τελευταία χρόνια στους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ, του υπουργείου Οικονομικών, της ΕΛΣΤΑΤ, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου να δίνεται σε όλους τους υπαλλήλους με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, συμπεριλαμβανομένων και των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης οι οποίοι έχουν διοριστεί και μεταταχθεί από 11/10/2018 και μετά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ