Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση που έθαψαν τα αστικά ΜΜΕ

Ενάντια στο κλίμα «εθνικής συναίνεσης» που καλλιεργούν η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Μαχητική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση με σύνθημα «Μην υποκύπτεις στο θρησκευτικό φανατισμό, τον ιμπεριαλισμό και τα πραξικοπήματα» έγινε την περασμένη Κυριακή στην περιοχή Καρτάλ στην Κωνσταντινούπολη, την οποία βέβαια τα αστικά ΜΜΕ «έθαψαν», περιορίζοντας την «αντικειμενική ενημέρωσή» τους στα κομπρεμί της τουρκικής κυβέρνησης με συμμάχους κι «εταίρους».

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν χιλιάδες διαδηλωτές, που κατήγγειλαν το «κλίμα εθνικής συναίνεσης» που καλλιεργεί σχεδιασμένα η κυβέρνηση του ΑΚΡ, σε συνεργασία ειδικά με το σοσιαλδημοκρατικό CHP και το εθνικιστικό MHP.

Αρχικά έγινε συγκέντρωση, παρά το «καθεστώς έκτακτης ανάγκης» στο οποίο έχει κηρυχθεί η χώρα, μετά από ανοιχτό προσκλητήριο συνδικαλιστών, πολιτικών και διανοούμενων, που μεταξύ άλλων κατήγγειλαν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως ιμπεριαλιστές που σέρνουν την Τουρκία στην καταστροφή και καταδίκασαν την κυβέρνηση του ΑΚΡ ως το βασικό τους σύμμαχο. Ακολούθησε μεγάλη πορεία.

Στην κινητοποίηση πήρε μέρος και το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, που το προηγούμενο διάστημα είχε αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλίες σε διάφορες περιοχές, καλώντας σε μαζική συμμετοχή. Από το βήμα της διαδήλωσης, ο Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ, Τουρκία Κεμάλ Οκουγιάν τόνισε: «Είμαστε ενάντια στην απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά είμαστε και ενάντια στον τυχοδιωκτισμό με τον οποίο το ΑΚΡ αναφέρεται σε αυτή την απόπειρα. Πρέπει να διαλέξουμε υποχρεωτικά ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Φετουλάχ Γκιουλέν;...». Απέναντι στην «εθνική συναίνεση» στην οποία καλεί η κυβέρνηση, εκείνος κάλεσε στη συναίνεση όσων απορρίπτουν την εξουσία των φίλων των ιμπεριαλιστών, των θρησκευτικών φανατικών και των εχθρών των εργατών. «Δεν μπορεί να υπάρξει αγώνας ενάντια στο φονταμενταλισμό και τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, αν δεν υπάρξει αγώνας ενάντια στην τάξη των καπιταλιστών που συνεχίζει να ηγεμονεύει σε κάθε περίοδο και αγώνας ενάντια σε αυτό το σύστημα» τόνισε με έμφαση, μεταξύ άλλων.

«Εγινε ένα βήμα» με τη Γερμανία

Σε αντίθεση με τις λαϊκές κινητοποιήσεις που αντιδρούν στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, τα διεθνή ΜΜΕ αναπαράγουν κατευθείαν οποιαδήποτε εξέλιξη αφορά τις μεθοδεύσεις του τουρκικού κεφαλαίου, των συμμάχων και των ανταγωνιστών του.

Χτες, κυκλοφόρησε τάχιστα η είδηση ότι τελικά η Αγκυρα τερμάτισε τα εμπόδια που αφορούσαν τη δυνατότητα Γερμανών βουλευτών να επισκεφτούν τις γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις που εδρεύουν στη βάση του Ιντσιρλίκ, τα οποία είχαν προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων από το Βερολίνο. «Δώσαμε άδεια, αφού οι γερμανικές αρχές ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες μας, με μια δήλωση ότι η απόφαση για την αποκαλούμενη γενοκτονία δεν είναι νομικά δεσμευτική» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση της γερμανικής βουλής. «Με αυτή την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, προχωρήσαμε ένα βήμα μπροστά», είπε από τη μεριά του ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι χτες αναμενόταν να φτάσει στην Αγκυρα για διήμερες επαφές ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ σήμερα αναμένεται και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ολα αυτά τα διπλωματικά πάρε - δώσε συνεχίζονται ενώ η κυβέρνηση εντείνει τις «αντιτρομοκρατικές» της επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ, που σύμφωνα και με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, είναι οι μεγαλύτερες σε εύρος τέτοιες επιχειρήσεις στην ιστορία της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ