Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ορθάνοιχτοι πολλοί «δίαυλοι» συντονισμού

Η Αγκυρα επιμένει να διεκδικεί καθοριστικό ρόλο στην περιοχή

ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Παζάρια και επαφές στο φόντο βαθιών αντιθέσεων συνεχίζονται για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και το «μέλλον» της Συρίας, ενώ η Τουρκία επεκτείνει το πεδίο της στρατιωτικής της επιχείρησης στη βόρεια Συρία. Μάλιστα, χτες, ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν, διαμήνυσε ότι η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» «άλλαξε την άποψη του κόσμου για την περιοχή. Δεν είναι πλέον δυνατόν να εφαρμοστεί το οποιοδήποτε σενάριο στην περιοχή που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία ή δεν έχει τη συναίνεση της Τουρκίας».

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Φικρί Ισίκ, συνάντησε τον Αμερικανό ομόλογό του, Αστον Κάρτερ, στο περιθώριο της συνάντησης που φιλοξένησε το Λονδίνο για το «μέλλον της Συρίας». Αν και οι δύο πλευρές συμφώνησαν για «την ανάγκη οι τοπικές δυνάμεις να διαδραματίσουν έναν κεντρικό ρόλο» για την απόκρουση του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»), ειδικά από τη Ράκα και τη Μοσούλη, μένουν οι διαφωνίες τους για το ποιες θα είναι αυτές οι «τοπικές δυνάμεις». Η Τουρκία επιμένει πως «οι επιχειρήσεις πρέπει να διεξαχθούν, στον πυρήνα τους, από τους ντόπιους ανθρώπους στην περιοχή, αντί για τις YPG (σ.σ. ένοπλο τμήμα του κόμματος των Κούρδων της Συρίας PYD)», είπε ο Ισίκ, προσθέτοντας ότι η χώρα του «δεν θα επιτρέψει στις δυνάμεις των YPG να επεκτείνουν το έδαφός τους και να αποκτήσουν εξουσία χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τις επιχειρήσεις του "ΙΚ"».

Χτες, τουρκικές στρατιωτικές πηγές δήλωναν ότι ένα τουρκικό φυλάκιο στη μεθόριο με τη Συρία δέχτηκε πυρά από δυνάμεις των YPG και ότι ανταπέδωσε. Επιπλέον, η Αγκυρα διέψευσε αναφορές ότι βομβάρδισε θέσεις των YPG στην περιοχή Αφρίν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν και άμαχοι.

Επαφές Αμερικανών

Πάντως, ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ στο συνασπισμό κατά του «ΙΚ», Μπρετ Μακγκέρκ, βρέθηκε το Σαββατοκύριακο σε Τουρκία αλλά και Συρία, για «να συνομιλήσει με τους εταίρους στο έδαφος που διεξάγουν επιθέσεις (κατά του "ΙΚ")». Στη Συρία συνάντησε εκπροσώπους των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), ραχοκοκαλιά των οποίων είναι οι YPG. «Σε όλες τις επαφές του ενθάρρυνε την ενότητα της προσπάθειας και την εκτόνωση της αντιπαράθεσης», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, χτες, αναμενόταν να ξεκινήσει νέα, διήμερη, συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας - ΗΠΑ Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι, αντίστοιχα, στη Γενεύη.

Σε αυτό το φόντο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, δήλωσε προχτές ότι «δεν μπορούμε να μείνουμε κολλημένοι σε ένα πρόσωπο (σ.σ. Ασαντ) και αντ' αυτού πρέπει να συζητήσουμε για το μέλλον της Συρίας (...) Θεωρώ ότι αυτό είναι ρεαλιστικό, αλλά οι χώρες που στηρίζουν τον Ασαντ πρέπει επίσης να το αντιληφθούν», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε μόνο εμείς, πρέπει και άλλες χώρες να εκπαιδεύσουν και να εξοπλίσουν τοπικές δυνάμεις, που πρέπει να συμβάλουν και να καθοδηγήσουν».

Τέλος, στη Δαμασκό πηγές του συριακού ΥΠΕΞ αντέδρασαν στις πρόσφατες επικρίσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ, Μπ. Τζόνσον (που κατηγόρησε την κυβέρνηση Ασαντ για το συνεχιζόμενο αιματοκύλισμα της χώρας) κατηγορώντας το Λονδίνο ότι είναι εκτός πραγματικότητας και ότι ο συριακός λαός δε θα επιτρέψει σε κανέναν να ανακατευτεί στις υποθέσεις του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η τουρκική επέμβαση περιπλέκει τις κόντρες (2016-08-30 00:00:00.0)
Η τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία νέος κρίκος στην ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών (2016-08-28 00:00:00.0)
Πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου (2016-02-20 00:00:00.0)
Κλιμάκωση ρωσικών επιδρομών και παζάρια (2015-10-13 00:00:00.0)
Πυκνώνουν τα σενάρια για τουρκική επέμβαση (2015-07-01 00:00:00.0)
Ερευνα του Κολούμπια συνδέει την Τουρκία με τους τζιχαντιστές (2014-11-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ