Τρίτη 13 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμάκωση ρωσικών επιδρομών και παζάρια

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Η ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα ΕΕ - Ρωσίας με αφορμή τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και τα αντικρουόμενα συμφέροντα μονοπωλίων αμφοτέρων των πλευρών αντικατοπτρίστηκε στη χτεσινή απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, που κάλεσε τη Μόσχα να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις σε βάρος της λεγόμενης «συριακής μετριοπαθούς αντιπολίτευσης» και απαίτησε, εκ νέου, την ανατροπή της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ειρήνη στη Συρία με τους σημερινούς ηγέτες».

«Το καθεστώς του Ασαντ φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τους 250.000 νεκρούς που έχει προκαλέσει η σύγκρουση και για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν εκτοπισθεί», ανέφερε η ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που κρύβουν ότι και η ΕΕ συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή και συνέβαλε στη δημιουργία και εξοπλισμό των εγκληματιών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»).

Συναντήσεις Ρώσων με αξιωματούχους Σ. Αραβίας και Τουρκίας

Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, έδειξε πως επιχειρεί να ανοίξει διάλογο με τις μοναρχίες του Κόλπου και την Τουρκία και να τις καθησυχάσει για τους στόχους των ρωσικών επιδρομών στη Συρία, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν σκέφτεται χερσαία επέμβαση. Την Κυριακή, ο Ρώσος Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα υπουργό Αμυνας, πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, προσπαθώντας να τον πείσει ότι η Μόσχα δεν στρέφεται εναντίον αντικυβερνητικών «μετριοπαθών» ένοπλων οργανώσεων αλλά μόνο «εναντίον της τρομοκρατίας, του "Ισλαμικού Κράτους" και του "Μετώπου Νούσρα"». Ρωσικά ΜΜΕ υποστήριξαν πως οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι «θέλουν να αποτρέψουν τη δημιουργία τρομοκρατικού χαλιφάτου» στη Συρία.

Στη μετέπειτα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και Σ. Αραβίας, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, ο τελευταίος δήλωσε ότι οι Ρώσοι τον καθησύχασαν πως δεν υπάρχει ρωσο-ιρανική συμμαχία στη Συρία αλλά «κοινός αγώνας κατά της τρομοκρατίας». Παρ' όλα αυτά σημείωσε πως η χώρα του θα συνεχίσει να εξοπλίζει αντικυβερνητικές «ομάδες της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης».

Συνάντηση με Ρώσους αξιωματούχους θα έχουν το επόμενο διάστημα και Τούρκοι αξιωματούχοι. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε χτες πως η Αγκυρα θα συνομιλήσει με αξιωματούχους από τη Ρωσία και το Ιράν «για να επεξεργαστεί μία πολιτική λύση στη Συρία... δίχως να μεταβάλει τη στάση της στην εξωτερική πολιτική νομιμοποιώντας το συριακό καθεστώς».

Και νέοι εξοπλισμοί «αντικαθεστωτικών»

Ο εξοπλισμός «αντικαθεστωτικών» στη Συρία δεν συνεχίζεται μόνο από τους Σαουδάραβες αλλά και τις ΗΠΑ, καθώς οι «Τάιμς της Ν. Υόρκης» ανέφεραν πως το τελευταίο διάστημα οι Αμερικανοί στέλνουν κρυφά «βοήθεια» με εξεζητημένα όπλα, πολεμοφόδια και αντιαρματικούς πυραύλους TOW σε Αραβες της Συρίας, όπως το λεγόμενο «Επαναστατικό Μέτωπο Ράκας», και σε μαχητές των Κούρδων της Συρίας της οργάνωσης YPG. Κούρδοι της Συρίας αναφέρθηκε πως συγκρότησαν νέα συμμαχία με Ασσύριους χριστιανούς και Αραβες υπό την ονομασία «Δημοκρατικές Δυνάμεις Συρίας» κατά των τζιχαντιστών, ενώ θα επιδιώξουν ρόλο στις συριακές πολιτικές εξελίξεις.

Στο μεταξύ, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία κλιμάκωσε τις επιδρομές στη Συρία με τα βομβαρδιστικά να κάνουν πλέον πάνω από 60 εξόδους το 24ωρο, καταστρέφοντας πολλές δεκάδες θέσεις του «Ισλαμικού Κράτους» και τον εκπρόσωπο του συριακού στρατού να δηλώνει ότι προχωρά σε «ανάκτηση εδαφών». Την Κυριακή, συγκεχυμένες πληροφορίες ανέφεραν πως στη διάρκεια ιρακινών αεροπορικών επιχειρήσεων χτυπήθηκε αυτοκινητοπομπή του «Ισλαμικού Κράτους», στην οποία βρισκόταν και ο αρχηγός του, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, στα σύνορα Ιράκ - Συρίας, πράγμα που διαψεύστηκε αργότερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ