Τρίτη 13 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στην κατοχή

Στην αποστολή Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων συμμετέχει το ΚΚΕ, με τον ευρωβουλευτή του Σ. Ζαριανόπουλο

Στη Ραμάλα της Παλαιστίνης βρίσκεται αντιπροσωπεία Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, για να εκφράσει την αλληλεγγύη στην πάλη του Παλαιστινιακού λαού, όπως είχε αποφασίσει η 16η Διεθνής Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, πέρσι στον Ισημερινό.

Στην αντιπροσωπεία το ΚΚΕ εκπροσωπεί ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του Κόμματος, ενώ συμμετέχουν και εκπρόσωποι από τα εξής κόμματα: Κόμμα Εργατών Βελγίου, Γερμανικό ΚΚ, ΚΚ Ινδίας (μ), ΑΚΕΛ, Νοτιοαφρικανικό ΚΚ, Πορτογαλικό ΚΚ.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ μετέφερε στον «Ριζοσπάστη» ότι όλη η αντιπροσωπεία είδε από «πρώτο χέρι» τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Παλαιστινιακός λαός, με την άγρια καταστολή που κλιμακώνεται, με καθημερινούς δολοφονημένους, τραυματισμένους από τα πυρά του στρατού κατοχής. Ταυτόχρονα, με τις κατεδαφίσεις σπιτιών αγωνιστών που συνεχίζονται, τις φυλακίσεις, τους εποικισμούς που διευρύνονται, με στόχο τη δημιουργία νέων τετελεσμένων.

Η αποστολή των ΚΚ ξεκίνησε το Σάββατο και θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα. Ως χτες είχαν γίνει συναντήσεις με κόμματα και λαϊκές οργανώσεις, με το ΚΚ Παλαιστίνης, το Κόμμα Λαού της Παλαιστίνης και το ΚΚ Ισραήλ να φιλοξενούν την αντιπροσωπεία.

Μια περιγραφή του κλίματος που επικρατούσε χτες το πρωί στη Ραμάλα έδωσε στο διαδικτυακό ραδιόφωνο webradio «902.gr», ο Σ. Ζαριανόπουλος. Σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Βρισκόμαστε στη Ραμάλα, όπου ξεκινάει η διαδήλωση και ταυτόχρονα η κηδεία του τελευταίου νεκρού χτες το βράδυ, ενός 13χρονου Παλαιστινίου, στις συγκρούσεις που και εδώ και σε άλλες πόλεις φουντώνουν, μετά την κλιμάκωση της καταστολής και των επιθέσεων των ισραηλινών δυνάμεων απέναντι στους Παλαιστίνιους. Αφορμή και μόνο γι' αυτό υπήρξε η προσπάθεια των Ισραηλινών, ιδιαίτερα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ όπου είναι το τέμενος του Αλ Ακσα, να δημιουργήσουν νέα δεδομένα, επίσης το ότι επεκτείνουν τους εποικισμούς και μέσα και έξω από την Ιερουσαλήμ. Αυτή η πολιτική συνεχίζεται, οι εποικισμοί, η καταστολή από πλευράς των ισραηλινών δυνάμεων, αστυνομίας και στρατού, αλλά και των ίδιων των οργανωμένων εποίκων, με την καθοδήγηση βεβαίως του ισραηλινού κράτους.

Πρόκειται για κλιμάκωση, για δημιουργία νέων τετελεσμένων, νέων εποικισμών, που στην πραγματικότητα το ισραηλινό κράτος, με τις πλάτες βεβαίως των ΗΠΑ και της ΕΕ, επιχειρεί να αναιρέσει οποιαδήποτε προϋπόθεση ουσιαστικής επιβίωσης ενός Παλαιστινιακού κράτους. Δηλαδή, στα λόγια μπορεί να μιλάνε για Παλαιστινιακό κράτος, στην πραγματικότητα βάζουν πλάτη στο Ισραήλ, ώστε να έχουν μια "λύση", με πιέσεις και στην Παλαιστινιακή ηγεσία, η οποία μεν μπορεί να αναγνωρίζει στα χαρτιά ένα κράτος, στην πραγματικότητα αυτό δε θα είναι ένα βιώσιμο κράτος, ένα κράτος κυριολεκτικά πνιγμένο από το χέρι του Ισραήλ».

Να διακόψει η κυβέρνηση τις σχέσεις με το Ισραήλ

Την εκτίμηση που εκφράζεται στις συναντήσεις για τη δράση του ΚΚΕ μετέφερε σε άλλο σημείο ο ευρωβουλευτής του Κόμματος: «Με την πάλη που διεξάγει και μέσα στη χώρα μας, με συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και σε άλλους λαούς βεβαίως, τις τοποθετήσεις του στην ελληνική Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο, κύρια αιχμή αυτή τη στιγμή είναι η εξής: Το ζήτημα της συνεργασίας των ελληνικών κυβερνήσεων και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση του Ισραήλ. Η πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ. Στην πραγματικότητα, τα αεροπλάνα που πετάνε σήμερα πάνω από τη Γάζα, που δολοφόνησαν χτες έγκυο γυναίκα και τη 13χρονη κόρη της, οι πιλότοι αυτών των αεροσκαφών συνεκπαιδεύονται με τους Ελληνες πιλότους σε αεροδρόμια του Ισραήλ.

Ζητάμε, επιμένουμε και είναι έκφραση της αλληλεγγύης μας στο Παλαιστινιακό κίνημα, να διακόψει αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας, στρατιωτικής, πολιτικής, οικονομικής, με την κυβέρνηση του Ισραήλ. Πρόκειται για συνεργασία με δολοφόνους, με κράτος - δολοφόνο. Επίσης, απαιτούμε αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους, την κατάργηση της κατοχής, την κατάργηση των εποικισμών και την αποχώρηση όλων των εποίκων από τα Παλαιστινιακά εδάφη, που συνεχώς διευρύνονται και στην πραγματικότητα σ' ένα τέτοιο κράτος δεν μπορεί να ζήσει ο λαός. Απαιτούμε την απελευθέρωση των φυλακισμένων, την κατάργηση του τείχους, που πραγματικά και μόνο που το βλέπεις, καταλαβαίνεις πόσο μπορεί να πνίγει τον Παλαιστινιακό λαό στην καθημερινή του ζωή».

Στη χτεσινή συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Ραμί Χαμντάλα, υπήρξε ενημέρωση για τη θέση της να διακόψει τις λεγόμενες διαπραγματεύσεις του Οσλο, αφού ενώ η ίδια τήρησε όλες τις υποχρεώσεις της, το Ισραήλ δεν κάνει το ίδιο. Ο Χαμντάλα σημείωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι δεσμευμένη για ειρηνική αντίσταση, ενώ ζήτησε και από την Ελλάδα να υπάρχει αναβάθμιση της αντιπροσωπείας στην Αθήνα σε πρεσβεία.

Στη συνέχεια, το πρόγραμμα της αποστολής περιλαμβάνει συναντήσεις με κόμματα όπως το Δημοκρατικό Μέτωπο, το Λαϊκό Μέτωπο, επίσης συναντήσεις στην ισραηλινή Βουλή, όπως και με το ΚΚ Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ