Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Παζάρι με ζητούμενο τη διασφάλιση του κεφαλαίου

Προκλητική η προσπάθεια να προβληθεί η λυκοσυμμαχία της ΕΕ ως εγγύηση για τον κυπριακό λαό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με προτάσεις που υπηρετούν τη διασφάλιση του κεφαλαίου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ενώ «τρέχει» ένας γύρος επαφών που πολλοί χαρακτηρίζουν καθοριστικό. Ενδεικτικές είναι οι επισημάνσεις μελών της διαπραγματευτικής ομάδας που έχει συγκροτήσει η κυπριακή κυβέρνηση, προτείνοντας - σύμφωνα με κυπριακά δημοσιεύματα - για την άσκηση της δικαστικής εξουσίας και προκειμένου να υπάρχει «ένας μόνιμος δικαστής», να διασφαλιστεί η «ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση», αλλά και «εάν είναι απαραίτητη», «επίσημη συμμετοχή (σ.σ. της ΕΕ) στη διαδικασία λήψης αποφάσεων». Δηλαδή, να καθοριστεί σχεδιασμένα η «συμμετοχή» επιτελείων εκτός Κύπρου ακόμα και στην επίλυση δικαστικών διαφορών.

Γενικά, η αστική τάξη στην Κύπρο προβάλλει συστηματικά την ΕΕ ως παράγοντα διασφάλισης του λαού του νησιού και μιας «λύσης» του Κυπριακού ευνοϊκής γι' αυτόν. Ομως, μια ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία σε τίποτα δεν μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα κανενός λαού. Το μόνο που μπορεί είναι να τον εγκλωβίσει βαθύτερα σε κόντρες πολλαπλά επικίνδυνες.

Πάντως, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εντατικά, ενόψει και της συνάντησης που είναι πολύ πιθανό να έχουν ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί, με τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που ξεκινά σε λίγες μέρες στη Νέα Υόρκη, ενδεικτικό και αυτό της ταχύτητας με την οποία προχωρά το παζάρι, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προκαθοριστεί η έκβασή του.

Από τη μεριά του, ο Ακιντζί, μετά την προχτεσινή συνάντηση που είχε με τον Αναστασιάδη, εμφάνισε σχεδόν δεδομένη μια τέτοια τριμερή συνάντηση με τον Μπαν Κι Μουν και πρόσθεσε ότι «όλες οι πλευρές θα πρέπει να είναι πρόθυμες για μια διεθνή διάσκεψη τον Οκτώβριο». Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα εμφανίζουν το ψευδοκράτος να έχει ετοιμάσει ένα είδος «οδικού χάρτη» για τα επόμενα βήματα ώστε να «κλείσει» μια συμφωνία και να υπάρχουν διαφωνίες με την ελληνοκυπριακή πλευρά ως προς το βαθμό και τον τρόπο «μετάβασης» στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

«Κινητικότητα» υπάρχει και από την πλευρά ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με ισχυρά συμφέροντα στην περιοχή. Χτες, βρέθηκε στην Κύπρο ο υφυπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Αλαν Ντάνκαν, δηλώνοντας ότι ισχύει η «γενναιόδωρη προσφορά» του Λονδίνου για επιστροφή τμήματος του εδάφους των βρετανικών βάσεων στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου, εφόσον λυθεί το Κυπριακό, στο πλαίσιο της αναπροσαρμογής της τακτικής που αναζητούν πολλοί από τους κρίσιμους «παίκτες» σχετικά με το Κυπριακό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συζητήσεις για νέο γύρο αντιλαϊκού παζαριού (2019-02-05 00:00:00.0)
Νέες προκλητικές δηλώσεις (2017-09-16 00:00:00.0)
Νέες επαφές Αϊντε και διεργασίες για συνέχιση διαπραγματεύσεων (2016-11-29 00:00:00.0)
Εντατικές επαφές τις επόμενες μέρες (2016-09-06 00:00:00.0)
Ακυρώθηκε προγραμματισμένη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί (2016-05-25 00:00:00.0)
Οδηγίες για «μείωση των αποκλίσεων» (2016-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ