Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Τρέχουν» τα σχέδια για τα Δυτικά Βαλκάνια

Σε στενή συνεργασία κυβέρνηση και πρεσβεία των ΗΠΑ προχωρούν τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό στα Βαλκάνια (και) σε ό,τι αφορά την προώθηση των ενεργειακών πλάνων των ΗΠΑ για την «απεξάρτηση» από το ρωσικό αέριο και την ανάσχεση της κινεζικής διείσδυσης στην περιοχή και την Ευρώπη γενικότερα.

Χαρακτηριστικά, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, θύμισε την Κυριακή, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο, ότι στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας των 3 Θαλασσών» (σχέδιο των Αμερικανών για να αντιπαρατεθούν στο «Belt and Road» των Κινέζων), στις 18 Δεκέμβρη, ο επίτροπος της ΕΕ για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση, Ολιβερ Βάρχελι, δήλωσε ότι «η ΕΕ ενδιαφέρεται στο να επεκτείνει το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου στα Δυτικά Βαλκάνια». Ο πρέσβης θύμισε επίσης ότι ο αγωγός Ιονίου - Αδριατικής θα συνδεθεί με τον TAP στην Αλβανία και θα «τρέξει» μέχρι το Σπλιτ στην Κροατία.

Ούτε συνεννοημένοι να ήταν με τον πρέσβη, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, φρόντισε και είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία ακριβώς με τον επίτροπο Βάρχελι, με τον οποίο, όπως γνωστοποίησε, συζήτησαν επισήμως «για τις περιφερειακές εξελίξεις, με επίκεντρο τα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής εκστρατείας εμβολιασμού και της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας», με το εμβόλιο και την προμήθειά του να αναδεικνύονται στα χέρια των ιμπεριαλιστών ως άλλο ένα μέσο πίεσης για διεύρυνση της επιρροής τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ